Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Originele cadeautips voor wandelliefhebbers

Nog even en de feestdagen staan weer voor de deur. Wat is leuker dan iets voor je favoriete hobby aan de Kerstman te vragen of om aan een wandelaar te geven? Wandel.nl geeft je graag inspiratie.

afbeelding van cadeautjes, ingepakt in feestelijk papier.
(Foto: © Freestock)

Cadeautjes tot € 10,-


Lichtjes en reflectie
Met de korte dagen is de kans groot dat we onze wandeling in (deels) het donker moeten maken. Zorg dat je goed zichtbaar bent in het verkeer! Dat kan met een reflecterend hesje en een (hoofd)lampje. Deze zijn verkrijgbaar in sport- en outdoorwinkels, maar ook in winkels die onder meer huishoudelijke artikelen verkopen en in bijna iedere winkelstraat te vinden zijn.

afbeelding van moeder en dochter met afvalgrijpers.
Doe een afvalgrijper cadeau. (Foto: © Robin Wagenaar)

Voetverzorging
Na een wandeling hebben je voeten wel wat extra aandacht verdiend. Denk aan een lauwwarm voetenbad met een voetenbruistablet of een (ontspannende of verkoelende) voetcrème.

Poncho
Onmisbaar als je onderweg wordt getroffen door een fikse regenbui. Zo ongeveer in iedere winkel verkrijgbaar en bovendien niet duur. Tegenwoordig zijn er behalve wegwerpponcho's ook herbruikbare en biologisch afbreekbare poncho's verkrijgbaar. Wel zo duurzaam!

Afvalgrijper
Houd je van wandelen en van de natuur? Draag je graag je steentje bij aan het opruimen van rommel, die je onderweg tegenkomt? Door een afvalgrijper te gebruiken, houd je voor slechts een paar euro schone handen en hoef je niet continu te bukken.

Cadeautjes tot € 25,-


Lunchbox
Je kunt als wandelaar je lunch op verschillende manieren meenemen. Er bestaan herbruikbare 'wraps' van bijenwas of voedselbekers om cadeau te doen. Een duurzame broodtrommel met een handige spork is ook een idee.

Wandelsokken
Geen wandelaar kan zonder wandelsokken. Goede sokken helpen blaren en nare luchtjes voorkomen, doordat ze transpiratievocht opnemen en afvoeren. Enkelsokken, hoge sokken, met of zonder compressie, dunne sokken of juist wat dikker, effen van kleur of juist met een printje: de keuze is reuze.

Duurzame drinkfles
Voor wie lange wandelingen maakt, is een drinkfles onmisbaar. Maar kies dan wel voor een duurzaam model, zoals Flaske, Saywhat Bottle of Be O Bottle. Toevallig alledrie Nederlandse merken met een groen hart. Een drinkfles is er in vele soorten en maten. Een dubbelwandige drinkfles heeft als voordeel dat in de zomer je drinken lekker koel blijft en in de winter juist je koffie of thee warm houdt.

EHBO-set voor wandelaars
Misschien niet het leukste om te gebruiken, maar wel heel nuttig om tijdens je wandeling mee te nemen: een EHBO-set. Er zijn diverse kant-en-klaar-sets voor wandelaars verkrijgbaar. Deze bevatten onder meer materialen om onderweg een blaar te kunnen behandelen of een wond te verbinden.

Producten voor het onderhoud van je wandelschoenen
Een paar wandelschoenen is misschien wat te veel van het goede om cadeau te vragen/doen. Maar producten om je geliefde paar schoenen mee te verzorgen, kunnen ook goed van pas komen. Denk aan een technische reiniger en impregneermiddel die je schoenen waterdicht en ademend houden. Je kunt deze producten bij sport- en outdoorwinkels kopen.

Routegids
Ben je al wandelplannen aan het maken voor komend jaar? Dan is het leuk om een wandelgids op je verlanglijstje te zetten. Bijvoorbeeld de gids van ‘De loop langs hunebedden’ van 300 kilometer langs 53 Nederlandse hunebedden of de Dutch Mountain Trail, de enige ‘bergtocht’ in Nederland.

afbeelding van een groene drinkfles in de buitenlucht.
Een goede drinkfles is onmisbaar voor wandelaars. (Foto: SayWhat Bottle)
afbeelding van een vrouw die op de bank een boek leest.
Lekker lezen om inspiratie op de doen voor je wandelingen. (Foto: © Shutterstock)

Inspiratie uit een boek
De winteravonden zijn ideaal om met een boek op de bank te kruipen. Er verschenen dit jaar diverse boeken die de wandelaar kunnen bekoren. Bijvoorbeeld ‘Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars’ van Arjan Dwarshuis. Arjan is vogelaar en neemt je mee naar verschillende plekken en beschrijft tot in de kleinste details zijn gevleugelde vrienden.
Of ‘Landlijnen’ van Raynor Winn. Ze doet verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man tot nu toe ondernamen: meer dan 1600 kilometer, van het noorden van Schotland naar de kust van het zuidwesten van Engeland. Een boek over wilskracht en bewustwording.
In onze Wandelshop vind je nu 'Wandelen met Hella' voor een tijdelijke kortingsprijs van 20 euro (16 euro voor KWbN-leden). Het boek is een ode aan het wandelgesprek. Hella van der Wijst ging op pad met bekende en minder bekende wandelaars zoals Daniël Boissevain en Tim Knol. Behalve wandel- en levensverhalen bevat het boek ook natuurcolumns, wandelroutes, wandelwijsheden en -weetjes. 
Of vraag een veldgids, zodat je tijdens je wandeling op zoek kunt gaan naar bijzondere dieren en planten.

Cadeautjes tot € 50,-


Buff
Een buff is een multifunctionele aanwinst voor elke wandelaar. Je kunt hem op koude dagen dragen als nekwarmer of muts, en op warme dagen zorgt hij voor verkoeling en voert hij zweet gemakkelijker af. Hij voldoet als sjaal, haarband, polsband, gezichtsbeschermer, et cetera.

Waterdicht picknickkleed
Iets om naar uit te kijken: picknicken in het zonnetje tijdens een heerlijke wandeling. Doe jezelf of iemand anders een (compact en opbouwbaar) picknickkleed cadeau en laat de voorpret vast beginnen!

afbeelding van een man die een grijze buff om zijn nek draagt.
Een buff, te koop bij Intersport.
afbeelding van een wandelaar die twee trekkingstokken vasthoudt.
Ideaal voor wie graag in de bergen of op heuvelachtig terrein wandelt.

Cadeautjes tot € 100,-


Comfortabele slippers
Wandeltrainingen vergen ongemerkt toch veel van je gewrichten. Vooral van je voeten en enkels. Na een lange training kunnen je voeten vermoeid voelen, stijf worden en zelfs pijn doen. Met slippers van Oofos verminder je de druk en belasting van je voeten en gewrichten en laad je snel weer op.

Wandelstokken
Wandel je graag in de bergen of door oneffen terrein? Dan zijn trekkingstokken of Nordic Walking stokken een uitkomst. Ze bieden balans en evenwicht. Door de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder vermoeiend en houd je het langer vol.

Solar powerbank
Voor wie vaak een lange wandeling maakt, is een goede powerbank handig. Zo kun je je smartphone en GPS-systeem onderweg altijd opladen. Je hebt ze in alle soorten en prijscategorieën, maar kies je voor een solar variant met een oplaadvermogen van minimaal 10.000 mAh, dan zit je zeker goed. Zoals de robuuste solar powerbank van Xtorm die je gemakkelijk aan je rugzak kunt hangen, of deze krachtige powerbank van Solarify.

Heb jij zelf een keer een origineel wandelcadeautje gekregen of heb je een leuk idee dat je wilt delen? Stuur het naar redactie@wandel.nl, dan kunnen we het opnemen in deze lijst.

Tip van Loes: "Op de site van WWF vind je heel veel groene cadeaus. Geef bijvoorbeeld een bosje bomen cadeau en doe iets goeds voor de wereld."