Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Dit moet je doen bij rugpijn tijdens het wandelen

Rugpijn is een veelvoorkomende kwaal tijdens het wandelen. Het hoeft echter je wandelavonturen niet in de weg te staan. Wat kun je doen om rug- en nekklachten te voorkomen en wat moet je doen als je hier tijdens je wandeling last van krijgt? Wandel.nl geeft tips.

Dit moet je doen bij rugpijn tijdens het wandelen
(Foto: © Shutterstock)

Tussen de zeventig en tachtig procent van de Nederlanders krijgt wel eens last van rugklachten en vaak gaat dit gepaard met nekklachten. Deze klachten vinden hun oorzaak meestal in persoonlijke, werk gerelateerde of sportieve factoren. Heb jij rugpijn en ben jij benieuwd hoe jouw rug eraan toe is? Op 3 november is het de landelijke Dag tegen Rugpijn. Je kunt die dag bij diverse chiropractors een vrijblijvende (gratis) rugcheck doen. Hieronder praten we je bij over alle mogelijke oorzaken en oplossingen.

Dit kan de oorzaak zijn van rugpijn

Aandoening

Er is een veelheid aan aandoeningen, waarbij rugklachten voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hernia, artrose, scoliose of osteoporose. Vaak komen deze aandoeningen bij het ouder worden naar voren, maar ze kunnen ook genetisch van aard zijn of het gevolg van een andere ziektebeeld of medicatiegebruik.

Overgewicht

Iemand met overgewicht of obesitas wordt beperkt in het bewegen. Door te weinig beweging verzwakken de spieren, terwijl het lichaam anderzijds zwaar wordt belast door de kilo’s. Dit kan leiden tot rugklachten.

Dit moet je doen bij rugpijn tijdens het wandelen: arts wijs naar wervel
(Foto: © Shutterstock)
Afbeelding 2 Dit Moet Je Doen Bij Rug En Nekklachten Tijdens Het Wandelen

Overbelasting

Als je je lichaam te zwaar of verkeerd belast raken spieren, pezen, gewrichten, ligamenten en/of tussenwervelschijven geïrriteerd en krijgen ze niet genoeg tijd om te herstellen na een inspanning. Er kunnen ontstekingen ontstaan of de spieren verkrampen en verharden, wat pijn veroorzaakt. Vaak gaan de klachten door rust, oefeningen of fysiotherapie binnen aanzienlijke tijd weer over.

Zwakke spieren

Als je je lichaam niet traint, worden spieren zwakker. Omdat je lichaam dan moet corrigeren als je beweegt kunnen klachten ontstaan, die je eigenlijk onder overbelasting kunt scharen.

Slijtage

Klachten in de wind slaan, zware arbeid, of simpelweg ouder worden kunnen leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven. Bij slijtage is herstel niet mogelijk. Wel kunnen klachten worden verlicht door bijvoorbeeld medicatie of fysiotherapie.

Stress

Bij stress is er geen balans tussen inspanning en ontspanning. Er ontstaat een verhoogde spierspanning die een zeurende pijn veroorzaakt, vaak in de nek en tussen de schouderbladen.

Zittend werk

Velen van ons zitten te veel. Vooral mensen met een zittend beroep. De meest voorkomende klachten door een zittend bestaan zijn rugklachten.

Heb jij rugpijn? Dit is het advies

Bij rugklachten is het altijd verstandig om de huisarts of fysiotherapeut te contacten. Door een duidelijke bepaling van de oorzaak kan erger voorkomen worden en met de juiste behandeling kunnen klachten verminderen of verholpen worden. Rust zal bijna nooit het advies zijn. Bewegen is juist erg belangrijk. Wandelen is een laagdrempelige manier van bewegen met een lage belasting. Hierdoor zou je zelfs verlichting van de klachten kunnen ervaren. Overleg dit wel even met je behandelend arts.

Wil je van je klachten af komen, dan is variatie in training belangrijk. Wie uitsluitend wandelt, belast het lichaam eenzijdig. Het is goed om je hoofdactiviteit af te wisselen met andere activiteiten. Bijvoorbeeld wandelen, zwemmen én spierversterkende oefeningen voor je benen en romp.

Deze externe factoren kunnen een rol spelen bij rugpijn

Er hoeft niet altijd een fysiek probleem ten grondslag te liggen aan rugklachten. Ook externe factoren kunnen rugpijn veroorzaken. Deze klachten vallen dan meestal onder overbelastingsklachten, omdat het lichaam op een verkeerde manier belast wordt. Wandelaars krijgen over het algemeen rugklachten door het dragen van verkeerd schoeisel of het dragen van een niet goed passende of ingepakte rugzak. Ook de impact van de wandelomgeving kan leiden tot rugklachten.

Wandelen in bergen

Wandelschoenen

Een belangrijke oorzaak van rugklachten is een slechte houding. Hierdoor ontstaat een slecht looppatroon, welke ontstaat bij de voeten. Als de voet zich tijdens een normale stap niet op een natuurlijke wijze afwikkelt (over- of onderpronatie) raakt het lichaam uit balans. Omdat de stand van de voeten ergens in het lichaam moet worden gecorrigeerd, kunnen rugklachten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van je wandelschoenen rekening te houden met de stand van je voeten. Laat je bij de aanschaf van nieuwe wandelschoenen dan ook goed informeren bij een speciaalzaak.

Pasvorm Rugzak

Geen lichaam is hetzelfde. Als je een rugzak draagt is het daarom ook belangrijk dat deze bij jouw lichaam past. Zeker als het gaat om een rugzak voor (meerdaagse) trekkings, dus met grotere inhoud. Een te kort rugpand of heupbanden of schouderbanden die niet goed zijn afgesteld kunnen leiden tot nare nek-, schouder- en rugklachten. Voorkomen is beter dan genezen, dus laat je goed adviseren bij de aanschaf van je rugzak. Ook voor je dagrugzak is een goede pasvorm belangrijk. Bij een rugzak met alleen schouderbanden hangt het gewicht volledig op de schouders. Met een borstband en heupband kun je het gewicht van de rugzak beter dragen.

Dit moet je doen bij rugpijn tijdens het wandelen: rugzak
Wandel je met een rugzak? Stel hem goed af, om rugklachten te voorkomen. (Foto: © Shutterstock)

Afstellen rugzak

Het beste kun je je rugzak afstellen als je hem volledig ingepakt hebt. Het rugframe moet de gehele rug bedekken. De heupband dient voor 2/3 over je heupen te liggen en voor 1/3 boven de heupen. Het beste kun je deze band instellen door iets voorover te buigen. De heupgordel is een belangrijk punt: hier draag je het meeste gewicht van de rugzak. Ga weer rechtop staan en stel je de schouderbanden in, deze moeten de schouders raken, maar mogen niet schuren of knellen. Het borstbandje kun je vervolgens bevestigen en aanspannen. Als laatste stel je de schouderband- en heupgordelstabilisatiebandjes in.

Loop even een stukje om te testen of alles goed stevig zit, niet schuurt en knelt en stel zo nodig bij.

Meer lezen over je rugzak afstellen

Inpakken rugzak

Nog een belangrijke rugzakkwestie is hoe je deze inpakt. Al is je rugzak nog zo goed, als het zwaartepunt van de rugzak niet goed ligt, dan loop je de kans je rug verkeerd te belasten.

Bij een dagtocht met een kleine rugzak kun je de zware spullen onderin plaatsen en de spullen waar je snel bij wilt kunnen bovenop. Het inpakken van de een rugzak met een groter volume is een kunst op zich. Plaats de zware spullen niet onderin, want dan loop je gegarandeerd met rugpijn. Plaats de zware spullen zo dicht mogelijk tegen het rugframe, zodat het zwaartepunt van de rugzak recht boven de heupen ligt en je niet het gevoel hebt achterover getrokken te worden. Let er op dat je de zware spullen niet aan één zijde van de rugzak plaatst. Met de compressiebanden kun je de inhoud van de rugzak stevig vast sjorren.

Tips om je rugzak zo slim en efficiënt mogelijk in te pakken

Wandelomgeving

Ben je gewend om alleen in ons vlakke land te lopen en ga je ongetraind de bergen in? Dan is het vragen om problemen. Als je lichaam niet gewend is aan deze zwaardere belasting kan dat leiden tot overbelastingsklachten. Je spieren moeten harder werken, je gewrichten worden zwaarder belast en je lichaam moet continue compenseren tijdens het klimmen, dalen en de oneffen ondergrond. Gelukkig kun je je lichaam trainen om deze zwaardere belasting aan te kunnen. In dit artikel vind je tips voor een goede wandeltechniek in de bergen. Via de onderstaande button vind je tips voor wandelen op onverhard terrein.

Tips: wandelen op onverharde paden
Dit moet je doen bij rugpijn tijdens het wandelen: in de bergen
Train je wandeltechniek in de bergen. (Foto: © Shutterstock)

Versterken van je rug

Blijf met rugklachten niet te lang rondlopen, maar bezoek tijdig een fysiotherapeut als de klachten terug blijven komen. Spierversterkende oefeningen voor zowel de rug als je core worden vaak als eerste door een fysiotherapeut voorgeschreven en dat is de makkelijkste en snelste manier om van de klachten af te komen. Via de onderstaande button vind je een paar oefeningen van de NKBV die je thuis kunt doen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dergelijke oefeningen zouden eigenlijk een vast moment in jouw dag moeten zijn. Ook een regelmatig bezoekje aan de sportmasseur kan verlichting geven.

Oefeningen voor een sterke rug
Profiteer Van Voordelen Op Je Zorgverzekering Kwbn

Dé zorgverzekering voor wandelaars

Profiteer als Wandel.nl lezer van voordelen op je zorgverzekering van Zilveren Kruis

Meer informatie