Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Voorkom ongemakken tijdens het wandelen: stel je rugzak goed af

Snijdende schouderbanden, vervelende drukpunten en een pijnlijke rug… Dat is niet fijn wandelen. Met een goed afgestelde rugzak voorkom je een hoop ongemakken. Tevens bespaar je jouw rug een hoop onaangename kilo’s door je rugzak op de juiste manier in te pakken. Om extra te genieten van je wandeling heeft rugzakexpert deuter een handig stappenplan voor je klaarstaan, om zo jouw rugzak op de juiste manier af te stellen en in te pakken.

Man die rugzak afstelt

Pasvorm en ruglengte

Voordat je onderstaand stappen doorloopt doen we eerst een stapje terug. Tijdens het aankoopproces van een rugzak is het namelijk al belangrijk om te letten op pasvorm en ruglengte. Iedere rug is anders; zo kunnen mensen met dezelfde lengte verschillende ruglengtes hebben.  

Benieuwd naar jouw ruglengte? Met behulp van een meetlint is deze eenvoudig op te meten, hier lees je hoe.

Je rugzak afstellen

Je hebt een rugzak gevonden die past bij jouw ruglengte. Maar hoe stel je hem op de juiste manier af? Door deze zes stappen te doorlopen wordt dat een makkie.

Stap 1: banden los

Maak alle riemen en bandjes los en doe de rugzak om. Vul de rugzak met spullen die je normaliter zou meenemen tijdens je wandeling.

Rugzak Afstellen Stap 1
Rugzak Afstellen Stap 2

Stap 2: heupbanden

Sla de heupbanden om jouw heupen. Zorg ervoor dat deze rusten op het midden van je heupbotten en maak de heupgordel vast met de gesp. Als de gordel te hoog zit, dan zal hij teveel druk op je buik zetten. Als hij te laag zit, dan kan er wrijving ontstaan tussen de heupvinnen en je benen tijdens het wandelen. Let op: het is ook vaak een persoonlijke keuze of je het fijn vindt om je rugzak hoog of laag te dragen.

Stap 3: schouderbanden afstellen

Verstel nu de schouderbanden. Zet ze niet te strak, het gewicht van de rugzak moet grotendeels worden gedragen en opgevangen door de heupgordel. Dit voorkomt vervelende rug en nekklachten.

Rugzak Afstellen Stap 3
Rugzak Afstellen Stap 4

Stap 4: het ankerpunt

Het ankerpunt van de schouderbanden moet tussen de schouderbladen liggen en de padding van de schouderbanden moet zich om de hele schouder wikkelen. Zie stap vier op de afbeeldingen voor het ankerpunt van je rugzak.

Stap 5: borstriem

Zet de verstelbare borstriem op de juiste hoogte, maak hem vast en trek deze strak. Zorg ervoor dat deze de ademhaling niet beïnvloedt. De borstriem stabiliseert de schouderbanden (zo glijden ze niet naar de zijkant).

Rugzak Afstellen Stap 5
Rugzak Afstellen Stap 6

Stap 6: Stabilisatie-riem

Trek de riemen op de heupgordel strak voor een betere beheersing van de lading of zet ze lossen voor meer bewegingsvrijheid. Bij grotere rugzakken zit ook een stabilisatie-riem op de schouderbanden. Als deze losser zitten heb je meer ventilatie tijdens het wandelen. Als je ze vastzet zit de landing strakker op je rug, hierdoor heb je meer stabiliteit op uitdagend terrein.

En nu is het tijd om te testen! Loop een kort stukje met je tas en ervaar hoe hij zit. Speel met alle riemen en banden totdat hij comfortabel op je rug zit.

Handige inpaktips

Het belangrijkste bij het inpakken van je rugzak is dat je geen onnodige spullen inpakt. Daarnaast moet het zwaartepunt van je rugzak zich dicht bij jouw lichaam bevinden en indien mogelijk op schouderhoogte. Stop je trui bijvoorbeeld onderin de tas en zwaardere spullen bovenop de trui. Op die manier bevindt het zwaartepunt van de rugzak zich boven je eigen zwaartepunt waardoor de rugzak je niet naar achteren trekt. Hoe meer bepakking je meeneemt hoe belangrijker het is om op de juiste manier in te pakken. We geven je een voorbeeld van een ingepakte rugzak voor een korte trektocht.

  • Slaapzak, dons artikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment.
  • Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Om te voorkomen dat je ergens blijft hangen of dat alles nat wordt, houd je spullen zo compact mogelijk (bijv. oprollen kleding/slaapzak).
  • Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
  • Kleine spullen kunnen veilig worden opgeborgen in het dekselvak waar ze snel toegankelijk zijn. Dit zijn vaak ook jouw meest gebruikte spullen (telefoon, papieren, sleutels).
  • Zorg voor een gelijkmatige gewichtsverdeling, vooral bij zijzakken.

Extra tips

Rol je kleding op, zo kreukt het minder en kan je meer spullen kwijt in de tas. Gebruik Packsacks in verschillende maten. Deze zorgen voor structuur en houden de binnenkant netjes.

Rugzak inpakken

En nu ben je er klaar voor! Dus trek snel je wandelschoenen aan, pak je rugzak in en ga lekker naar buiten! Meer weten over deuter en diens collectie? Ga naar www.deuter.nl