Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Veluwe Zwerfpad etappe 1: Arnhem - Wolfheze

Gebied / Regio
Arnhem
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
56.6km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Heidevelden, kronkelende bospaden, vergezichten over het glooiende landschap van de Veluwezoom en Schotse Hooglanders, IJslandse paarden en reeën in het wild. Op het streekpad Veluwe Zwerfpad kom je het allemaal tegen. Wandeljournalist Simone Vos liep de eerste etappe vanuit Arnhem en neemt je mee langs de hoogtepunten.

Startpunt
Naam
Station Arnhem Centraal Sonsbeekzijde
Straat
Amsterdamseweg 13
Postcode
6814 CM
Plaats
Arnhem
Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, dennenbos
Dennenbos.

Tekst & foto's: Simone Vos

Winterwandelen

Hoewel de Veluwe in elk seizoen z’n charme heeft, is de winter toch wel mijn favoriet. Muts op, handschoenen aan, een dikke sjaal om en jezelf warm wandelen. Ook in de winter is er genoeg te zien en horen in de natuur. Zo zijn de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden ook in de winter op de Veluwezoom te vinden en zie je de gaspeldoorn met z’n gele bloemen op de heide. Daarnaast zijn daar natuurlijk de dennenbomen, sparren en hulst, typisch voor dit seizoen. De geur van dennennaalden in de bossen en de struiken en bomen in ruststand. Dat zorgt voor een heel andere sfeer in de natuur. Verstilling tijdens je wandeling.

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, dennen
Dennen.
Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, roodegele pijl.
Bewegwijzering van het Veluwe Zwerfpad.

Veluwe Zwerfpad

Het Veluwe Zwerfpad strekt zich uit over de hele Veluwe, de naam zegt het al, en is 375 kilometer lang. Het pad doorkruist de Veluwe vanaf Arnhem tot bijna in Nunspeet en is verdeeld in achttien etappes. Je volgt de roodgele markering tijdens deze route. Sommige etappes zijn goed te doen op een dag (tussen de tien en twintig kilometer), andere kun je beter opdelen in meerdere dagen (tussen de dertig en vijftig kilometer).

Veluwe Zwerfpad, etappe 1: Arnhem - Wolfheze

De eerste etappe van het Veluwe Zwerfpad voert je vanaf het station van Arnhem naar Lunteren, in bijna 57 kilometer. Voor één dag wat veel, dus liep ik het eerste deel: van Arnhem naar Wolfheze.

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, pijlen in Park Sonsbeek.
Wegwijzers in Park Sonsbeek, Arnhem.
Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, Witte Watermolen in Arnhem
Witte Watermolen in Arnhem.

Arnhemse stadsparken

Beginpunt station Arnhem is een mooie plek om even een kopje koffie of warme chocolademelk te drinken. Al snel wandel je vanaf het station Park Sonsbeek in, waar veel te zien is. Zo kom je langs de Witte Watermolen, een waterradmolen uit 1470. Vroeger stonden er heel veel molens langs de beken op de Veluwe. Dit is de enige molen aan de Sint Jansbeek die nog werkend is en je kunt er nog altijd meel kopen in de winkel erbij.

Door Park Sonsbeek wandel je verder, langs het Nederlands Watermuseum en de grote vijver, richting Park Zypendaal. Let op dat je bij de splitsing van het Veluwe Zwerfpad in Park Sonsbeek naar links gaat, niet naar rechts. Hier kun je niet om Huis Zypendaal heen, een indrukwekkend achttiende-eeuws monument dat je op zondag kunt bezoeken. De bossen nemen het vanaf deze plek over en de route is meteen wat rustiger, omdat je Arnhem achter je laat.

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, Huis Zypendaal.
Huis Zypendaal op het Veluwe Zwerfpad.
Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, dennen
Dennen bij Oosterbeek.

Bossen en beekjes

Via Schaarsbergen kom je weer in de bewoonde wereld. Bij een bakkertje in deze plaats (op de route) kun je even een vers broodje halen, voor een korte pauze. Vanuit Schaarsbergen loop je verder richting Oosterbeek, alsmaar door de bossen en langs kronkelende beekjes. Hierna kom je op Landgoed Warnsborn, met het imposante hotel Groot Warnsborn. De bossen door, richting de sparren en dennennaalden op de grond.

Airborne

Uiteindelijk kom je uit bij de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hier liggen meer dan 1750 Nederlandse, Poolse en Britse militairen begraven die omkwamen bij de Slag om Arnhem (september 1944 – april 1945). Een indrukwekkende plek. Wanneer je tijd hebt, ga dan ook naar het Airborne Museum in Oosterbeek. Dat ligt een klein stukje van de route af, maar is erg de moeite waard.

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, Airborne Begraafplaats
Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.
Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, wodanseiken
Wodanseiken in Wolfheze.

Hellingen en bruggetjes

Na de begraafplaats wandel je richting station Oosterbeek, waar je eventueel met de trein terug kunt naar Arnhem. Tot hier heb je elf kilometer in de benen. Wandel je verder over het Veluwe Zwerfpad? De route voert door een woonwijk richting de volgende bossen en de heide. Je gaat de Bilderbergbossen in, doorkruist diverse bospaden en wandelt over bruggetjes tot aan de rand van een heideveld. Langs hoge hellingen en lage beken gaat de tocht verder. Onderweg tref je de Wodanseiken van Wolfheze die ruim 450 jaar oud zijn.

Ecoduct Wolfhezerheide

Via uitgestrekte heidevelden wandel je verder richting Wolfheze. Kijk in de winter goed naar de grond, want de gaspeldoorn groeit graag op voedselarme zandgronden zoals die van de heide. Vanaf de heide loop je naar het Ecoduct Wolfhezerheide. Dit is in 1973 gebouwd om de versnippering van het natuurgebied door de aanleg van A50 te compenseren. Door dit ecoduct is het leefgebied van onder meer kikkers, zandhagedissen en ringslangen vergroot. In 2012 kwam de wandelverbinding erbij, zodat het grotere wild zich ook makkelijker kan verplaatsen.

Aan de overkant van het ecoduct staat een paar flinke runderen vreedzaam te grazen. Struin door de bossen tot je in de bewoonde wereld van Wolfheze komt. Hier kun je de trein nemen of blijf een nachtje slapen om de volgende dag verder te wandelen over het Veluwe Zwerfpad.

Veluwe Zwerfpad etappe 1 Arnhem - Wolfheze, heide
Wolfhezerheide.

Praktische informatie over het Veluwe Zwerfpad

  • Etappe 1 van het Veluwe Zwerfpad kun je hier downloaden. De etappe van 56,6 kilometer is op te splitsen in twee dagwandelingen: van Arnhem naar Wolfheze en van Wolfheze naar Lunteren. De route van Arnhem naar Wolfheze komt grotendeels overeen met deze NS-wandeling.

  • Horecatips op etappe 1: Roadhouse in Arnhem en het grand café van Fletcher Hotel Wolfheze.

  • Het Veluwe Zwerfpad is een rondgaande wandelroute bestaande uit 18 wandeletappes. In 375 kilometer wandel je over veelal onverharde paden langs de hoogtepunten van de Veluwe. Van stuifzand tot heidevelden en van wilde dieren tot glooiende heuvels. De etappes zijn in beide richtingen te lopen. Volg de geel-rode markering.

  • De wandelgids van het Veluwe Zwerfpad door Nivon is momenteel (dec. 2023) uitverkocht. De gpx-bestanden van de etappes, verblijftips en actuele routewijzigingen vind je op de site van Nivon. Een beschrijving per etappe vind je ook op Wandelnet.

  • Tip: in Arnhem start ook etappe 12 van het Veluwe Zwerfpad. Je loopt van Arnhem naar Dieren door een deel van Nationaal Park De Veluwezoom. Ook deze etappe kun je in tweeën delen. Bijvoorbeeld van Arnhem naar Rozendaal (Velp) en van Rozendaal (Velp) naar Dieren.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.