Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Extra beleving langs het Streekpad Westfriese Omringdijk

Al sinds 1250 beschermt de Westfriese Omringdijk het land tussen Alkmaar, Schagen en Enkhuizen. Al wandelend over de dijk, geniet je van wisselende landschappen, mooie stadjes én leer je via de QR-codes die je tegenkomt meer over de strijd tegen het water. Wandelliefhebber Annemarie neemt je mee tijdens haar wandeling over etappe 5.

Streekpad West Friese Omringdijk

In samenwerking met Recreatieschap Westfriesland
Tekst en foto’s: Annemarie Bergfeld

Dat een etappe van het Streekpad Westfriese Omringdijk alles met water te maken heeft, wordt me vóór de start al duidelijk. Bij Kolhorn, het begin van etappe 5, kijk ik aan drie kanten over water uit. Bootjes aan de steiger, zondagsvissers aan de oever, dobberende futen op het kanaal, een straat die Zeesluisweg heet en daarmee herinnert aan de tijd dat de golven van de Zuiderzee hier nog tegen de dijk klotsten.

Genieten van de stilte

Aan de westelijke kant van Kolhorn is bij het gemaal, een van de vele langs de 126 kilometer lange Omringdijk, via de QR-code op het tussenroutepaaltje een filmpje van twee minuten te bekijken. Waterbeheerder Coen Rood vertelt over vijzelpompen, schuiven en vispassages en over het belang van de gemalen. Zonder deze waterspuwers zou het laaggelegen veenland van Westfriesland snel onder water komen te staan. Leuk, zo'n filmpje dat een inkijkje geeft in de achtergronden van dijk en omgeving. De hele route telt er zestien - over molens, water en geschiedenis en alles wat de dijk raakt.

Een paar honderd meter verder mag ik een afrastering over en raken mijn schoenzolen het gras. Ik vind het altijd een fijn moment als asfalt plaatsmaakt voor gras of zand. Water en windturbines in de Wieringerwaard links, weilanden met een enkel boerenbedrijf rechts: veel meer is er niet en ik vind het precies genoeg. Ik geniet van de stilte en de cadans van mijn voetstappen.

Streekpad West Friese Omringdijk
Streekpad West Friese Omringdijk

Zeekreken

Bij Aartswoud maakt het rechtlijnige landschap plaats voor landweggetjes, knotwilgen en stolpboerderijen met houtwerk in een zacht mintkleurtje: Westfries Groen. Superknus! Meteen na het dorp is er weer volop ruimte en bloeien de bermen langs de slootkant. Het slingerende Pannepad naar Lambertschaag leidt langs de Kolk van Dussen. Met tientallen tegelijk zwenken kluten, tureluurs en grutto's over het water en brede rietkragen. De Kolk van Dussen is een prachtig natuurgebiedje. Vanaf een uitkijktorentje zijn de vogels nog beter te zien. Ook valt op hoe oud dit stukje land is. Het contrast met de Wieringerwaard achter de dijk kan haast niet groter zijn. Hier kronkelen de slootjes nog als de natuurlijke zeekreken waaruit ze ontstaan zijn. Ooit sloeg de Zuiderzee hier dwars door de dijk een gat in het land. Het gat werd ingepolderd, later opnieuw nat gemaakt. Nu beheert Landschap Noord-Holland het en hebben de vogels er de eerste rechten.

Verleden, heden, toekomst

Op knooppunt 52 bij Lambertschaag tref ik weer een QR-code met opnieuw een interessant filmpje. Over de dijk die in 1250 rond het schiereiland Westfriesland ontstond en over de strijd tegen het water in het verleden, heden en toekomst. Wat dat betreft is er weinig veranderd.

Bij het kruisen van de A7, met uitzicht op de industriële blokkenbouw van Agriport A7, moet ik even doorbijten. Maar dan... dan volgen Twisk en Opperdoes met boerderijen (ook hier veel hout, veel Westfries Groen) achter betonnen bruggetjes en uitbundig bloeiende bloemen. Het is Giethoorn in het kwadraat, maar dan zonder toeristen. Daarna lonkt het mooie Medemblik, einde van deze etappe en de oudste stad van Westfriesland, gelegen aan het water waaraan deze mooie Omringdijk zijn bestaan te danken heeft.

Abergfeld Westfr. Omringdijk 1044
Routepaal Streekpad West Friese Omringdijk

Ga op pad en beleef het zelf

Het gehele Streekpad Westfriese Omringrijk is zo’n 150 kilometer lang en opgedeeld in 8 dagwandelingen. De wandelingen verschillen in afstand van 13 tot 22 kilometer en zijn in beide richtingen gemarkeerd met de bekende geel-rode markering. Beleef het pad zelf en kies voor één van de losse etappes, of ga de uitdaging aan en trek er meerdere dagen op uit. Vanaf het voorjaar 2023 zijn er langs het gehele pad QR-codes te vinden, met filmpjes die je meer vertellen over de geschiedenis van het gebied waar je doorheen stapt.

Bekijk het Streekpad