Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek de mooiste LAW's in Nederland: het Waterliniepad

Waar vind je nou de mooiste Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW's)? Samen met Wandelnet delen we de mooiste routes en dagetappes langs onontdekte plekken van Nederland, dwars door steden en over eeuwenoude onverharde paden. Op deze pagina lees je alles over het Waterliniepad.

Afbeelding LAW bewegwijzering

Voor de mooiste plekken in Nederland geldt dat je er altijd wel een wit-rode markering kunt vinden. Ze staan symbool voor één van de vele schitterende LAW's in ons land. Nederland telt maar liefst 7.500 kilometer aan LAW's, verdeeld over 23 routes. De wandelroutes zijn minstens 150 km, opgedeeld in meerdere, kortere dagetappes van 10 tot 25 km. Laat je dus vooral niet afschrikken door de totale omvang! In deze serie lichten wij de mooiste paden en dagetappes uit. Je zult merken dat ze veel cultuurhistorische waarde hebben. Heb je interesse om de route te lopen? Bekijk dan ook de bijbehorende wandelgids onderaan.

Afbeelding kaart Waterliniepad

Waterliniepad

Overstromingen, dijkdoorbraken: ons land strijdt al eeuwen tegen het water. Tot op de dag van vandaag. Dat water ook een bondgenoot kan zijn, bleek in het rampjaar 1672. Door een brede strook land onder water te zetten, konden we de Franse soldaten op veilige afstand houden.

De voormalige verdedigingslinies vormen nu de leidraad voor het Waterliniepad. Dit pad van Volendam naar Dordrecht is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek en Nationaal Park De Biesbosch. Het pad volgt de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Unesco Werelderfgoed.

Over de LAW:
Wandelen langs werelderfgoed
Etappes: 18 etappes
Lengte: 350 kilometer

Bekijk de route

Verschanst in het groen

Het water werd de ruggengraat van ons defensiesysteem. Er verrees een ingenieus stelsel van sluizen, dijken en kanalen waarmee we het land konden inunderen, onder water zetten. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met imposante forten. Ze lagen verscholen in het landschap, onzichtbaar voor de vijand. Omdat bebouwing rondom de forten niet was toegestaan, is op veel plekken langs de linie een prachtig open landschap ontstaan waar de natuur haar gang kan gaan.

Veel forten zijn de afgelopen decennia gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Overal langs de route bevinden zich inundatiesluizen en -kanaaltjes, dammen en dijken, bunkers en forten. Wandel door oude vestingstadjes, struin door nieuwe natuurgebieden, bestel een hapje of drankje in een fort en ja, zelfs overnachten in een bunker of remise is mogelijk.

Afbeelding fort
Afbeelding wandelaars bij fort

Tip: Etappe 1: Volendam – Halfweg (18,4 km)

Het Waterliniepad start in Volendam, bekend van klederdracht en palingroken. Wandelend langs de Purmerringvaart kom je in het lintdorpje Kwadijk dat de hoge watertoren als skyline heeft. Na het Fort benoorden Purmerend, met een bomvrij hoofdgebouw uit 1912, eindig je bij het Fort aan de Nekkerweg.

Bekijk de etappe

Tip: Etappe 18: Fort Vuren – Woudrichem (20,6 km)

Gorinchem en Woudrichem zijn twee prachtige steden die samen met Loevestein lange tijd een onneembare vestingdriehoek vormden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Slot Loevestein is natuurlijk bekend geworden vanwege de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist.

Bekijk de etappe
Afbeelding fort

Nu verkrijgbaar: Wandelgids Waterliniepad

Help je mee?

Wandelnet werkt samen met zo’n duizend vrijwilligers door heel Nederland die de LAW’s markeren, onderhouden, beheren of zich inzetten voor belangenbehartiging. Mocht je het leuk vinden om extra stappen te zetten voor het behoud van dit soort routes, meld je dan aan als vrijwilliger bij Wandelnet!