Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stellingenpad verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023

Het Stellingenpad is verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023 in de Benelux. Op dit streekpad wandel je in ruim 260 kilometer door de mooiste natuur van de Stellingwerven. Het pad strekt zich uit over Zuidoost Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Op deze pagina lees je meer over de route.

afbeelding van een weids uitzicht over het Aekingerzand.
(Foto: © Jan Ubels, Flickr)

Het Stellingenpad is een relatief nieuw streekwandelpad: in april 2022 werd het geopend door Stichting Vrijstaat de Stellingen en het Nivon Natuurvrienden, in samenwerking met tal van organisaties, gemeenten en vrijwilligers.

Stellingwerfs

Op dit pad wandel je door de Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland; een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral Stellingwerfs spreken. Het pad is vernoemd naar de Friese Waterlinie die in de zestiende eeuw werd aangelegd en waarvan nog steeds sporen zichtbaar zijn in het landschap.

afbeelding van mensen op een bootje in Giethoorn.
In Giethoorn wordt Stellingwerfs gesproken. (Foto: © Pixabay)
afbeelding van een wandelbankje in het Aekingerzand.
Aekingerzand in het Drents-Friese Wold. (Foto: © Lizanne Croonen)

Twee Nationaal Parken

Je loopt van Appelscha richting Steenwijk en vervolgens naar de Wieden en Giethoorn. Langs het riviertje de Tjonger wandel je naar Allardsoog om via het Fochteloërveen terug te keren naar Appelscha. Onderweg kom je door twee prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden. Je geniet niet alleen van wonderschone natuur en stilte, maar ontdekt ook een uniek stuk Nederlandse geschiedenis, waaronder de Koloniën van Weldadigheid. Kortom, er is onderweg veel te ontdekken!

Hoogtepunten onderweg

  • Diversiteit van flora en fauna
  • Vestingstadjes en charmante dorpen
  • Bossen
  • Heidevelden
  • Stuifduinen
  • Meren, rivieren en beekjes
  • Unieke cultuurhistorie
afbeelding van het uitzicht op het Fochteloërveen.
Fochteloërveen. (Foto: © Lizanne Croonen)
Stellingenpad: Weerribben.
Stellingenpad: Weerribben. (Foto: © Martin de Witte, Flickr)

15 Etappes

Volg het pad via de bestaande wandelknooppunten van het Friese Wandelnetwerk. Het hele pad bestaat uit 15 etappes van 12 tot 28 km, die je uiteraard ook los kunt lopen. Je kunt alle etappes vinden via de onderstaande button.

Bekijk de etappes

De hele route lopen?

Je kunt het Stellingenpad lopen met de wandelgids Stellingenpad, uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Verhalen over de streek worden in de gids ingeleid door Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven en de etappe-elfjes, die alles vertellen over het landschap en de lokale geschiedenis. Op deze pagina kun je de .GPX downloaden.

afbeelding van Blokzijl aan het water gelegen.
Charmante stadjes zoals Blokzijl. (Foto: © Pixabay)

Wandelroute van het Jaar 2023

Het Stellingenpad is op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Volgens de jury heeft de route onder meer een "degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten" en "een uitvoerig beschreven historische achtergrond". Dat de wandelroute door twee bijzondere nationale parken loopt, is volgens de jury ook "een belangrijk pluspunt" (bron: Nu.nl)

De 4 andere genomineerden op de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2023 waren het Betuwepad, het Pays de Bouillon, de Heuvelrughike en de National Park Trail. Op deze pagina vind je meer informatie over alle genomineerden.

Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad, de Wandelroute van het Jaar 2022.