Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de 5 Wandelroutes van het Jaar 2023

Ben jij ook zo benieuwd welk wandelpad wordt uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023? Er zijn nog 5 routes in de race om deze titel in de wacht te slepen. Bekijk hier de shortlist.

afbeelding van een rood bordje met een pijl voor wandelaars.

Bij het bepalen van de Wandelroute van het Jaar 2023 kijkt de jury onder meer naar de bewegwijzering, ondergrond, de thematiek en achtergronden van de route. Alleen nieuwe of recent ingrijpende gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking. De winnaar van de verkiezing wordt op 18 februari bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Hieronder vind je de genomineerden: drie routes in Nederland en twee routes in België.

Betuwepad

Slingerende rivieren, uiterwaarden, oneindig veel boomgaarden en karakteristieke stadjes. Op het Betuwepad (SP 11) maak je een grote rondwandeling van 146 kilometer door het veelzijdige, landelijke gebied tussen de Waal, Linge, Nederrijn en Lek. Via graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes kom je door een kleinschalig rivierenlandschap, waar je vanaf het voorjaar niet om de bloesem en het fruit heen kunt.

Meer informatie
Fruitteelt in de Betuwe. (Foto: © Digicla, Flickr)
Fruitteelt in de Betuwe. (Foto: © Digicla, Flickr)
afbeelding van een vrouw op een zandpad in de natuur.
Hiken door het zand bij de Amerongse Berg. (Foto: © Rens Kokke, Flickr)

Heuvelrughike

De Heuvelrughike is een vijfdaagse wandelroute van 92 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug. Je begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. Tijdens de hike beleef je zowel de schoonheid van het oer-Hollandse stuwwallenlandschap als de rijke geschiedenis van de Heuvelrug. Onderweg maak je aardig wat hoogtemeters.

Meer informatie

Stellingenpad

Op het Stellingenpad maak je in ruim 260 kilometer een grote rondwandeling vanuit Appelscha door de mooiste natuur en bijzondere cultuurhistorie van de Stellingwerven. Het pad strekt zich uit over Zuidoost Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Onderweg kom je door twee prachtige Nationale Parken: het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden.

Meer informatie
afbeelding van een vrouw op een zandpad.
(Foto: © Fiets en Wandelbeurs)
afbeelding van een uitzicht over een heuvelachtig, groen landschap.
(Foto: © Fiets en Wandelbeurs)

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon

Op deze nieuw samengestelde lus-route (38 km) op het populaire langeafstandswandelpad (186 km) in de Belgische Ardennen, zie je te voet alle verschillende facetten van de streek: dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed.

Meer informatie

National Park Trail

Deze langeafstandswandeling van 110 kilometer is uitgebreid en vernieuwd, en laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien. Je maakt zeven beklimmingen, komt langs vennen en waterplassen, door heide, duinen en bossen, waaronder een fascinerend jeneverbesbos.

Meer informatie
foto van een zonsondergang in een heuvelachtig, groen landschap.
(Foto: © Fiets en Wandelbeurs)

Heb jij een van deze routes gelopen?

Laat ons via social media je allermooiste wandelfoto’s zien! Tag Wandel.nl en wie weet kunnen we jouw foto’s delen op Facebook of Instagram.