Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Betuwepad

Slingerende rivieren, uiterwaarden, boomgaarden en karakteristieke stadjes. Op het Betuwepad maak je een grote rondwandeling door het veelzijdige, landelijke gebied tussen de Waal, Linge, Nederrijn en Lek.

afbeelding van een kleurrijk, bloemrijk pad langs het water bij Beesd.
Appeldijk, Beesd. (Foto: © Steve Yeaman, Flickr)

Bereid je voor op 146 kilometer wandelgenot op het Streekpad Betuwepad. De route begint bij station Tiel en brengt je in West-Betuwe, Culemborg, Buren, Rhenen, Neder-Betuwe, om vervolgens weer in Tiel te eindigen. Andersom kan ook: het Betuwepad is in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode markeringen. Een aantal Gelderse Klompenpaden vormt de basis voor dit langeafstandswandelpad.

Kleinschalig rivierenlandschap

Via graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes kom je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Vanaf het voorjaar kun je niet om de bloesem en het fruit in deze streek heen. De Betuwe is natuurlijk dé fruittuin van Nederland, nergens in het land wordt zoveel fruit geproduceerd als hier. De bloeiende boomgaarden vormen in de lente een hoogtepunt op je route en in de nazomer zie je overal gezellige fruitstalletjes langs de weg.

afbeelding van een rijtje kronkelende bomen op het Betuwepad.
Kronkelende bomen aan de Linge. (Foto: © Wardheijne, Flickr)

12 etappes en 4 extra struinroutes

Voor wie niet van plan is om de gehele afstand af te leggen: je kunt natuurlijk ook één van de 12 dagetappes pakken, variërend van 7 tot 18 kilometer. Daarnaast is er een viertal struinroutes. Iedere etappe heeft zijn eigen charme, ook als de bloesem niet in bloei staat. De onderstaande drie wandelingen zijn in elk geval een aanrader!

afbeelding van een groen landschap met water in de Tichelgaten.
Tichelgaten. (Foto: © Mario van der Pol, Flickr)

Buren – Geldermalsen (10,5 km)

Net buiten Buren kom je terecht in de Tichelgaten, ook wel ‘de Put van Buren’ genoemd. In dit natuurreservaat varieert de waterstand continu en vind je verschillende grondsoorten zoals klei, zand en kalkzand. Hierdoor is het een bijzonder thuis voor planten, bomen, vogels, libellen, waterjuffers, mossen, korstmossen en paddenstoelen. Gedurende je wandeling richting Tricht en Geldermalsen worden de uitzichten steeds weidser.

Bekijk de etappe

Geldermalsen – Beesd (7,8 km)

Op deze sprookjesachtige route lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Via de Lingedijk, Appeldijk en door Landgoed Mariënwaerdt, volg je de kronkelende rivier de Linge. Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed dat ook wel ‘het openluchtmuseum van het rivierengebied’ wordt genoemd. Hier vind je uitgestrekte groene akkers, landhuizen, boerderijen en vele fruit- en notenbomen.

Bekijk de etappe
afbeelding van roze bloesem aan de Linge.
(Foto: © David van Keulen, Flickr)
afbeelding van Rhenen aan het water op een zonnige dag.
Rhenen. (Foto: © Frans Berkelaar, Flickr)

Struinroute Blauwe Kamer (17,4 km)

Langs de oevers van de Nederrijn is het goed toeven voor wandelaars. Vlakbij Rhenen ligt de Blauwe Kamer, een natuurgebied dat dankzij overstromingen volop in beweging is. Je loopt door wilgenbosjes, treft bijzondere flora en fauna. Het is er bovendien een waar vogelparadijs. Bij de Grebbeberg domineren steile hellingen van waaruit je mooi zicht hebt over de Blauwe Kamer. De Grebbeberg en de Blauwe Kamer zijn zeer verschillend en toch vormen ze samen één natuurreservaat. Je kunt deze struinroute eventueel nog aanvullen met een extra rondje door de historische binnenstad van Rhenen.

Bekijk de route

Meer informatie

Het Betuwepad is geopend in 2021 en in 2022 werd daarbij een wandelgids gelanceerd, uitgegeven door Wandelnet. In de gids vind je gedetailleerde beschrijvingen en plattegronden, waarmee je direct op pad kunt. Wie liever digitaal de route volgt, kan op deze pagina een .GPX downloaden.

afbeelding van koninkspaarden in de uiterwaarden bij Rhenen.
Koniks in de Blauwe Kamer, Rhenen. (Foto: © Irma Lit, Flickr)

Genomineerd voor Wandelroute van het Jaar 2023

Dit is een van de 5 genomineerden op de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2023. De andere genomineerden zijn het Stellingenpad, het Pays de Bouillon, de Heuvelrughike en de National Park Trail. Op deze pagina vind je meer informatie over alle genomineerden. De winnaar wordt bekend gemaakt op 18 februari 2023, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.