Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Betuwepad: 6 hoogtepunten

Slingerende rivieren, uiterwaarden, pastelkleurige boomgaarden en karakteristieke stadjes. Op het Betuwepad maak je een grote rondwandeling door het veelzijdige, landelijke gebied tussen de Waal, Linge, Nederrijn en Lek. Er is geen plek in Nederland waar je de lente meer kunt proeven dan hier. Op Wandel.nl vind je de hoogtepunten op dit streekpad.

Het rivierenlandschap aan de Waal bij Tiel. (Foto: © Ymke Elfring, Flickr)
Het rivierenlandschap aan de Waal bij Tiel. (Foto: © Ymke Elfring, Flickr)

Bereid je voor op 146 kilometer wandelgenot op het Streekpad Betuwepad. De route begint bij station Tiel en brengt je in West-Betuwe, Culemborg, Buren, Rhenen, Neder-Betuwe, om vervolgens weer in Tiel te eindigen. Andersom kan ook: het Betuwepad is in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode markeringen. Een aantal Gelderse Klompenpaden vormt de basis voor dit langeafstandswandelpad.

Kleinschalig rivierenlandschap

Via graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes kom je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Vanaf het voorjaar kun je niet om de bloesem en het fruit in deze streek heen. De Betuwe is natuurlijk dé fruittuin van Nederland, nergens in het land wordt zoveel fruit geproduceerd als hier. De bloeiende boomgaarden vormen in de lente een hoogtepunt op je route en in de nazomer zie je overal gezellige fruitstalletjes langs de weg.

12 etappes en 4 extra struinroutes

Voor wie niet van plan is om de gehele afstand af te leggen: je kunt natuurlijk ook één van de 12 dagetappes pakken, variërend van 7 tot 18 kilometer. Daarnaast is er een viertal struinroutes. Iedere etappe heeft zijn eigen charme, ook als de bloesem niet in bloei staat. De onderstaande zes wandelingen zijn in elk geval een aanrader!

Kastelen en vestingwerken bij Tiel (18,3 km)

De eerste etappe start in Tiel en laat je kennismaken met Hanzestad Tiel en het belang van dit gebied voor de handel door de eeuwen heen. Van luxueuze buitenplaatsen tot de nauwe banden van Buren met het Koningshuis. En voordat je met de wandeling start, mag eigenlijk een bezoek aan het Flipjemuseum niet ontbreken. Tiel is namelijk vooral bekend om de jamfabriek die in 1885 werd geopend en waar Flipje het boegbeeld van was.

Bekijk de route
afbeelding van een groen landschap met water in de Tichelgaten.
Tichelgaten. (Foto: © Mario van der Pol, Flickr)

Buren – Geldermalsen (10,5 km)

Net buiten Buren kom je terecht in de Tichelgaten, ook wel ‘de Put van Buren’ genoemd. In dit natuurreservaat varieert de waterstand continu en vind je verschillende grondsoorten zoals klei, zand en kalkzand. Hierdoor is het een bijzonder thuis voor planten, bomen, vogels, libellen, waterjuffers, mossen, korstmossen en paddenstoelen. Gedurende je wandeling richting Tricht en Geldermalsen worden de uitzichten steeds weidser.

Bekijk de etappe

Geldermalsen – Beesd (7,8 km)

Op deze sprookjesachtige route lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Via de Lingedijk, Appeldijk en door Landgoed Mariënwaerdt, volg je de kronkelende rivier de Linge. De Linge stroomt over een traject van 108 kilometer tussen Doornenburg en Gorinchem. Het Lingelandschap is grotendeels beschermd en valt onder Natura 2000. Staatsbosbeheer voert het beheer en onderhoud uit en heeft op diverse plekken deze waardevolle natuur opengesteld voor publiek.

Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed dat ook wel ‘het openluchtmuseum van het rivierengebied’ wordt genoemd. Hier vind je uitgestrekte groene akkers, landhuizen, boerderijen en vele fruit- en notenbomen.

Bekijk de etappe

Fruitteelt tussen Maurik en Ommeren (11,3 km)

De Betuwe staat bekend om haar fruit- en notenteelt. In april en mei, natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden, kleuren de boomgaarden dan ook in roze en witte bloesem. Tijdens de 8e etappe, die van Maurik naar Ommeren voert, kom je langs ontelbare boomgaarden. Snuif de zoete geur op en geniet van het fotogenieke schouwspel.

Bekijk de route
Appelboom.
Appelboom in de Betuwe. (Foto: © Atze Dijkstra, Flickr)

Rivierenlandschap tussen Ochten en Tiel (16,7 km)

Dat je in een rivierenlandschap wandelt, wordt tijdens deze 12e etappe wel duidelijk. Vanuit Ochten wandel je via de uiterwaarden, de Willemspolder en de imposante Prins Bernardsluizen van het Amsterdam-Rijnkanaal terug naar Tiel met bijna continue zicht op de Waal. Op de eerste dag geen tijd gehad voor een bezoek een het Flipjemuseum of kennismaking met de lokale jam? Neem het er dan nu van. Waarschijnlijk smaakt het na het wandelen van deze hoogtepunten zelfs nog lekkerder!

Bekijk de route
afbeelding van Rhenen aan het water op een zonnige dag.
Rhenen. (Foto: © Frans Berkelaar, Flickr)

Struinroute Blauwe Kamer (17,4 km)

Langs de oevers van de Nederrijn is het goed toeven voor wandelaars. Vlakbij Rhenen ligt de Blauwe Kamer, een natuurgebied dat dankzij overstromingen volop in beweging is. Je loopt door wilgenbosjes, treft bijzondere flora en fauna. Het is er bovendien een waar vogelparadijs. Bij de stuwwal de Grebbeberg domineren steile hellingen van waaruit je adembenemend uitzicht hebt over de uiterwaarden en de Nederrijn. De Grebbeberg en de Blauwe Kamer zijn zeer verschillend en toch vormen ze samen één natuurreservaat. Je kunt deze struinroute eventueel nog aanvullen met een extra rondje door de historische binnenstad van Rhenen.

Bekijk de route

Meer informatie

Het Betuwepad is geopend in 2021 en in 2022 werd daarbij een wandelgids gelanceerd, uitgegeven door Wandelnet. In de gids vind je gedetailleerde beschrijvingen en plattegronden, waarmee je direct op pad kunt. Wie liever digitaal de route volgt, kan op deze pagina een .GPX downloaden.

Genomineerd voor Wandelroute van het Jaar 2023

Dit is een van de 5 genomineerden op de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2023. Het Stellingenpad heeft de verkiezing inmiddels gewonnen. De andere genomineerden waren het Pays de Bouillon, de Heuvelrughike en de National Park Trail.