Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De vier seizoenen van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Elk seizoen heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, zijn eigen charme. Een wandeling in dit gebied is het hele jaar door de moeite waard. Wat maakt het gebied speciaal in winter, lente, zomer en herfst? We vroegen het boswachter Egbert Beens.

Zonsondergang in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Zonsondergang in Nationaal Park Weerribben-Wieden, foto: Egbert Beens
Bevroren riet
Bevroren riet, foto: Egbert Beens

Winter

'De winter zorgt in Nationaal Park Weerribben-Wieden voor een mooi verstild landschap', vertelt Egbert. 'Met een beetje geluk zie je rietsnijders aan het werk. In deze tijd kun je ver voor je uit kijken en heb je zelfs kans om reeën of een otter te spotten.'

Lente

'In het voorjaar keren veel vogels terug vanuit Afrika, zoals de purperreiger, het donkere en zeldzamere broertje van de blauwe reiger. Purperreigers zijn echte moerasbewoners en broeden in de lente in ons nationaal park. Je herkent hen aan hun dieppaarse kleur.'

De purperreiger
De purperreiger, foto: Egbert Beens
De grote vuurvlinder
De grote vuurvlinder, foto: Egbert Beens

Zomer

“In de zomer staan waterlelies, gele plomp en gele lis in bloei. Ook fladdert hier dan de Grote vuurvlinder rond, een prachtige vlinder die oranje is aan de bovenkant en blauw van onderen. Hij is in Nederland ernstig bedreigd en komt alleen nog in Nationaal Park Weerribben-Wieden voor.”

Herfst

“In de herfst trekken veel vogels weer richting het zuiden. Ik vind vooral de spreeuwen indrukwekkend. Zij vormen grote groepen voor ze verder trekken. Je ziet ze hier dan in grote, zwarte golven door de lucht zwermen. Erg mooi.”

Spreeuwen
Spreeuwen