Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De leukste rietvogels van natuurgebied De Wieden

Het riet van natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel trekt bijzondere vogels aan. Wandel.nl zet de leukste vijf rietbewoners op een rij. Van rietzanger tot baardmannetje.

Baardmannetje
Natuurgebied De Wieden

Natuurgebied De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een groot meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel, staat bekend om de rietsnijdersexcursies die er gehouden worden. In magazine Wandel.nl nummer 5-2019 lees je een uitgebreide reportage. Maar het gebied is ook bekend van de vele bijzondere vogels die het aantrekt. De vijf leukste rietbewoners vind je hieronder. Ga je wandelen in natuurgebied De Wieden, vergeet dan niet je verrekijker mee te nemen.

Het baardmannetje

Dit vogeltje kreeg zijn naam niet voor niets: het oranjebruine mannetje heeft namelijk opvallende zwarte bakkebaarden. Het vrouwtje heeft geen grijze kop en felle zwarte strepen.

Al buitelend tussen de riethalmen verzamelen deze vogels insecten. Wandel je langs het riet, blijf dan eens stilstaan om goed te luisteren of je het vogeltje hoort roepen. Het heeft een heldere roep die je vaak al van veraf kunt horen. Je kunt het baardmannetje ook in de winter in het gebied tegenkomen.

Het baardmannetje
De snor

De snor

Je zou het vanwege het baardmannetje met zijn baard bijna verwachten, maar nee: de snor heeft geen snor. Dit wat onopvallende, bruine vogeltje dankt zijn naam aan zijn zang: een eindeloos snorrend geluid.

De snor broedt aan de oevers van meren en moerassen. Daar bouwt hij een nest van riet. Het menu van de snor bestaat uit insecten en spinnen. In augustus trekken de vogeltjes naar Afrika om daar te overwinteren.

De blauwborst

Met zijn blauwe borst en daaronder nog kleuren als zwart, wit en roestbruin is de blauwborst met afstand de kleurrijkste verschijning tussen het riet. Tel daar zijn uitbundige zang bij op en je snapt waarom de blauwborst zoveel vogelaars aantrekt. Het ging een tijd slecht met de blauwborst in Nederland, maar tegenwoordig zie je de vogel steeds vaker. Dit komt doordat de blauwborst steeds meer leefgebied heeft gekregen, waaronder dus in De Wieden. Het blauwborstje laat zich qua geluid was lastiger herkennen, want het imiteert de geluiden van andere vogels.

De blauwborst
De kleine karekiet

De rietzanger

Hij heeft misschien een wat krassend stemgeluid, maar stopt er wel passie in. Bovendien zijn rietzangers super beweeglijk en niet schuw, zodat je trefkans groot is. Zie je een geelbruin vogeltje met een lichte wenkbrauwstreep en een donker gestreepte rug en kop op de top van een rietstengel zitten? Grote kans dat het een rietzanger is. In het najaar trekken deze vogels weg, om te overwinteren ten zuiden van de Sahara.