Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelingen langs trekpontjes of veerponten

Het is altijd bijzonder om tijdens je wandeling over het water te varen. Laat je overvaren of trek jezelf naar de overkant tijdens een van deze tien wandelroutes langs trekpontjes of veerponten.

Veerpont

Wandelen langs het water is heerlijk. Wij hebben een aantal mooie wandelroutes voor je uitgezocht waar je jezelf onderweg naar de overkant van het water moet trekken of waar je via een veerpont bij het startpunt van een mooie wandeling wordt gebracht. Geniet van het briesje op je gezicht en van de extra beleving!

Trekpontje in de Ooijpolder (Persingen, Gelderland)

Op de wandelroute 'Ooijkiek' loop je over heuvels en door dalen en daardoor pak je mooie uitzichten over de Ooijpolder mee. Via een trekpontje steek je op een gegeven moment het Meertje (een wetering die uitmondt in de rivier de Waal bij Nijmegen) over en betreed je de polder. Ooit lag hier een bruggetje, maar dat is verdwenen. In 2006 is het trekpontje aangelegd, waar veel wandelaars inmiddels dankbaar gebruik van maken. Je wandelt op deze route over het boerenland en door Persingen, een piepklein dorpje dat bestaat uit een kerk en enkele boerderijen. Op eind van je wandeling maak je weer een paar flinke klimmetjes terug naar de start.

Bekijk de route
Sint-Janspontje
Sint-Janspontje. (Foto: © Wikimapia, melot001)

Sint-Janspontje (Liempde, Brabant)

Hoge bolle akkers, natte beemden, erfgoed en populierenbossen, je komt ze op deze route van 7,2 kilometer allemaal tegen. Het zijn de goedbewaarde kenmerken van een eeuwenoud landschap even buiten Liempde, op sommige plaatsen gecombineerd met vernieuwde verbindingen, zoals een brug over de Dommel tussen Liempde en Olland. Of neem het Sint-Janspontje, het authentieke en in ere herstelde trekpontje waarmee je eveneens de Dommel oversteekt om aan de overkant je wandeling te vervolgen. De route start bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd en is te volgen via een routebeschrijving.

Bekijk de route

Reindersmeer (Maasduinen, Limburg)

In Nationaal Park de Maasduinen kun je mooie wandelingen maken langs zandduinen, heide, bos en vennen. Halverwege het park ligt nog een bijzonder wandelgebied: het Reindersmeer, een voormalige zandafgraving, die zich vulde met kraakhelder water. Langs het Reindersmeer zijn verschillende, gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die allemaal starten bij het bezoekerscentrum Bosbrasserie in de Sluis. De rode route is 8 kilometer, maar kun je inkorten tot 4 kilometer door halverwege het meer het trekpontje te nemen.

Meer informatie
Reindersmeer
Rijnstrangenpad
Rijnstrangenpad. (Foto: © Facebook Linda's WalkAbouts)

Rijnstrangenpad (Zevenaar, Gelderland)

Vlakbij Zevenaar ligt het Klompenpad Rijnstrangenpad, een rondwandeling van 14 kilometer. Tijdens de wandeling ontdek je het mooie buitengebied van Aerdt, Pannerden en Oud-Zevenaar. De route loopt door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De wandeling is gemakkelijk te lopen via de paarse markering in de vorm van een klomp en start bij Restaurant Zaal Thoen en Thans aan de Kerkweg in Oud Zevenaar, maar je kunt ook starten vanaf treinstation Zevenaar.

Bekijk de route

Marker Wadden (Lelystad, Flevoland)

Het weidse eilandgevoel en de fascinerende moerasnatuur: op Marker Wadden ervaar je overal om je heen de ongerepte natuur. De natuureilanden, aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer, zijn in trek bij talrijke vogels die hier uitrusten of broeden. Prachtig om ze van dichtbij te spotten vanuit de kijkhutten. De veerdienst vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad en brengt je in ongeveer 45 minuten naar het eiland. Let op: je moet van tevoren kaartjes kopen voor de veerdienst. Op het eiland heeft Natuurmonumenten een mooie kustroute van 7,2 kilometer uitgezet. Meerdere routes starten bij het Eilandpaviljoen.

Bekijk de routes
Aankomst Marker Wadden
Aankomst Marker Wadden. (Foto: © Elsa Pater)
trekpont Veere
Trekpont Veere. (Foto: © Flickr, Eupeodes)

Historisch Veere (Walcheren, Zeeland)

Veere is een historisch stadje op het voormalige eiland Walcheren. Het stadje ligt aan de oever van het Veerse Meer en je vindt er talloze monumentale gebouwen. Maak tijdens deze wandelroute van 5,9 kilometer kennis met het centrum van Veere en de groene, waterrijke omgeving om het stadje heen. Halverwege de route kom je een trekpontje tegen. Let wel op: als het nat is geweest raden we je aan om laarzen of goede wandelschoenen aan te trekken. De route start bij parkeerplaats Bastion en is te volgen via de aangegeven knooppunten.

Ga naar de route

Lint- en liniepad (Schalkwijk, Utrecht)

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk tijdens een wandeling over het Klompenpad Lint- en Liniepad van 10 kilometer. Dit is een mooie rondwandeling door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg loop je een stuk over het vlonderpad en steek je het water over met een trekpontje. De route start bij TOP Eiland van Schalkwijk en is te volgen via de oranje markering in de vorm van een klomp.

Bekijk de route
Lint- en liniepad
Tiengemeten veerboot
Tiengemeten veerboot (Foto: © Gertjan van Noord)

Tiengemeten (Zuid-Beijerland, Zuid-Holland)

In de haven van Tiengemeten stappen dagelijks wandelaars van de pont. Hun doel: het eiland ontdekken in een dag. Er valt hier zoveel te zien en beleven. Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vervolgens weer naar moerassige rietlanden. Zo dicht bij de grote stad Rotterdam vind je hier stilte en rust. En dat hebben ook de bever en de zeearend ontdekt. Vanuit bezoekerscentrum Tiengemeten heeft Natuurmonumenten 7 gemarkeerde wandelroutes tussen de 1 en 10 kilometer uitgezet. Let op: je moet van tevoren kaartjes kopen voor de veerdienst.

Bekijk de routes

Pontjeswalhalla Friesland

Friesland zit vol met leuke pontjes waar je moet 'oerstekken' om aan de overkant je wandelroute te vervolgen. Om de pontjesbeleving nog mooier te maken zijn er bij een aantal pontjes fotoborden geplaatst. Kom je deze tegen deel je foto dan op social media en tag Wandel.nl. Dat vinden wij leuk om te zien. Op de website van Visit Friesland vind je een overzicht van alle wandelroutes langs pontjes. Hier zie je ook welke pontjes op dit moment varen. 

Bekijk de routes
Wandelpontjes In Friesland + Wandelroutes
Pontje over de Friese wateren (Foto: © Visit Friesland)
Tulpenveld

Veerpont over het Noorhollands Kanaal (Julianadorp/Wieringerwaard, Noord-Holland)

Etappe 4 van het Noord-Hollandpad loopt in 13 kilometer van Julianadorp naar Wieringerwaard of andersom. Het voorjaar is een prachtige tijd om deze etappe te verkennen, je wandelt dan met een beetje geluk door de bloeiende bollenvelden. Naast bollenvelden wandel je onderweg over grasdijken met schapen, langs kleine dorpjes, het oudste sluisje van Europa, monumentale boerderijen en prachtige molens. Halverwege de route steek je het Noordhollands Kanaal over met de veerpont. Je loopt de route door de aangegeven knooppunten te volgen.

Bekijk de route

Pontje bij Bakkerom (Westerkwartier, Groningen)

Deze rondwandeling van 9 kilometer begint al goed, namelijk bij Struisvogelhouderij van familie De Kreij in Boerakker. Hier word je ontvangen door een bont gezelschap van struisvogels, emoes en andere bijzondere diersoorten. Onderweg wandel je langs boerenakkers, grotendeels over onverharde paden, dwars door de natuur en door het dorpje Boerakker. In de omgeving van Boerakker zie je nog sporen van de Oude Riet, een eeuwenoude rivier. Je komt ook door een gebied waar veenontginning plaatsvond. De petgaten bij Bakkerom herinneren hier nog aan. Halverwege de route moet je even je armspieren laten werken om naar de overkant te komen met de pont. De route is te volgen via de aangegeven knooppunten.

Bekijk de route

Tips van wandelaars

Routetip Ida: "Hierbij nog een tip voor een prachtige route, namelijk een rondwandeling vanuit het plaatsje Rekken in de Achterhoek. De route is uitgezet door Mooi-Achterhoek.nl. Via deze site heb ik al veel routes gelopen; allemaal in de Achterhoek en allemaal prachtig en heel goed beschreven."

Routetip Wilma: "In de Krimpenerwaard langs de N210 bij Bergambacht heeft het Zuid-Hollands Landschap een route door de Nes polder uitgezet met een trekpontje. Tijdens het broedseizoen is deze route wel gesloten van 1 maart tot 1 juli."

Routetip Gerard: "Eergisteren liepen we de Trage Tocht 's Hertogenbosch, geschreven door Rob Wolfs. Schitterend en afwisselend, een mooie route door de Moerputten (over de spoorbrug), door de Vughtse Gement, langs het lekkerste Brabantse  worstenbroodje en langs de Dommel. Twee keer steek je de Dommel over met het trekpontje. Echt een aanrader!"

Routetip Anton: "Pas geopend en schitterend om te lopen: het Reckense Markenpad (Klompenpad in Rekken, Gelderland). Veel natuur, enkele stukjes asfalt én een pontje met handbediening. Maak er goed reclame voor, het is het meer dan waard."

Routetip Erica: "Ik woon dichtbij de IJssel en daar zijn bijna meer pontjes dan bruggen. Vanuit gemeente Heerde gaan er zelfs 2 naar de overkant, en zo groot zijn wij niet. 1. Het Wijhese veer, een veerpont geschikt voor auto’s, die dagelijks het hele jaar door vaart. En 2: Het Kozakkenveer, een fiets-voetveer bemand door vrijwilligers die vaart van Veessen naar Fortmond en het daarachter gelegen Den Nul (van 1 april t/m half oktober). De basjkieren wandelroute komt erlangs en is hier te downloaden."

Oproep

Ken jij nog leuke wandelroutes in de buurt van trekpontjes of waarbij je de oversteek maakt met een veerpont? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@wandel.nl of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram en inspireer andere wandelaars.