Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelingen langs trekpontjes of veerponten

Het is altijd bijzonder om tijdens je wandeling over het water te varen. Laat je overvaren of trek jezelf naar de overkant tijdens een van deze tien wandelroutes langs trekpontjes of veerponten.

Veerpont

Wandelen langs het water is heerlijk. Wandel.nl heeft tien wandelroutes voor je uitgezocht waar je jezelf onderweg naar de overkant van het water moet trekken of waar je via een veerpont bij het startpunt van een mooie wandeling wordt gebracht. 

Wandelen in de Ooijpolder, route 4 (Persingen, Gelderland)

Vanaf Ubbergen, aan de voet van de stuwwal, kun je een wandeling van ruim 6 kilometer door de weidse Ooijpolder maken. Via een trekpontje steek je het Meertje (een wetering die uitmondt in de rivier de Waal bij Nijmegen) over en betreed je de polder. Ooit lag hier een bruggetje, maar dat is verdwenen. In 2006 is het trekpontje aangelegd, waar veel wandelaars inmiddels dankbaar gebruik van maken. Je wandelt op deze route over het boerenland en door Persingen, een piepklein dorpje dat bestaat uit een kerk en enkele boerderijen.

Meer informatie
Sint-Janspontje
Sint-Janspontje, foto: Wikimapia melot001

Sint-Janspontje (Liempde, Brabant)

Hoge bolle akkers, natte beemden, erfgoed en populierenbossen, je komt ze op deze route van 7 kilomter allemaal tegen. Het zijn de goedbewaarde kenmerken van een eeuwenoud landschap even buiten Liempde, op sommige plaatsen gecombineerd met vernieuwde verbindingen, zoals een brug over de Dommel tussen Liempde en Olland. Of neem het Sint-Janspontje, het authentieke en in ere herstelde trekpontje waarmee je eveneens de Dommel oversteekt om aan de overkant je wandeling te vervolgen. De route start bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd en is te volgen via een routebeschrijving.

Meer informatie

Reindersmeer (Maasduinen, Limburg)

In Nationaal Park de Maasduinen kun je mooie wandelingen maken langs zandduinen, heide, bos en vennen. Halverwege het park ligt nog een bijzonder wandelgebied: het Reindersmeer, een voormalige zandafgraving, die zich vulde met kraakhelder water. Langs het Reindersmeer zijn verschillende, gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die allemaal starten bij het bezoekerscentrum Bosbrasserie in de Sluis. De rode route is 8 kilometer, maar kun je inkorten tot 4 kilometer door halverwege het meer het trekpontje te nemen.

Meer informatie
Reindersmeer
Rijnstrangenpad
Rijnstrangenpad, foto: Facebook Linda's WalkAbouts

Rijnstrangenpad (Zevenaar, Gelderland)

Vlakbij Zevenaar ligt het Klompenpad Rijnstrangenpad, een rondwandeling van 14 kilometer. Tijdens de wandeling ontdek je het mooie buitengebied van Aerdt, Pannerden en Oud-Zevenaar. De route loopt door ruig rivierenlandschap met uiterwaarden en rabatten, over dijken, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude verdedigingswerken. De wandeling is gemakkelijk te lopen via de paarse markering in de vorm van een klomp en start bij Restaurant Zaal Thoen en Thans aan de Deukerdijk, maar je kunt ook starten vanaf treinstation Zevenaar.

Meer informatie

Marker Wadden (Lelystad, Flevoland)

Het weidse eilandgevoel en de fascinerende moerasnatuur: op Marker Wadden ervaar je overal om je heen de ongerepte natuur. De natuureilanden, aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer, zijn in trek bij talrijke vogels die hier uitrusten of broeden. Prachtig om ze van dichtbij te spotten vanuit de kijkhutten. Vanaf 1 mei vaart de veerdienst weer naar het eiland, de boot vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad. Let op: je moet van tevoren kaartjes kopen voor de veerdienst. Op het eiland heeft Natuurmonumenten twee routes van 3,4 en 7,2 kilometer uitgezet. Beide routes starten bij het Eilandpaviljoen.

Meer informatie
Aankomst Marker Wadden
Aankomst Marker Wadden, foto: Elsa Pater
trekpont Veere
trekpont Veere, foto: Flickr Eupeodes

Historisch Veere (Walcheren, Zeeland)

Veere is een historisch stadje op het voormalige eiland Walcheren. Het stadje ligt aan de oever van het Veerse Meer en je vindt er talloze monumentale gebouwen. Maak tijdens deze wandelroute van 6 kilometer kennis met het centrum van Veere en de groene, waterrijke omgeving om het stadje heen. Halverwege de route kom je een trekpontje tegen. Let wel op: als het nat is geweest raden we je aan om laarzen of goede wandelschoenen aan te trekken. De route start bij parkeerplaats Bastion en is te volgen via de aangegeven knooppunten.

Meer informatie

Lint- en liniepad (Schalkwijk, Utrecht)

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk tijdens een wandeling over het Klompenpad Lint- en Liniepad van 10 kilometer. Een mooie rondwandeling door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg loop je een stuk over het vlonderpad en steek je het water over met een trekpontje. De route start bij TOP Eiland van Schalkwijk en is te volgen via de oranje markering in de vorm van een klomp.

Meer informatie
Lint- en liniepad
Tiengemeten veerboot
Tiengemeten veerboot, foto: Gertjan van Noord

Tiengemeten (Zuid-Beijerland, Zuid-Holland)

In de haven van Tiengemeten stappen dagelijks wandelaars van de pont. Hun doel: het eiland ontdekken in een dag. Er valt hier zoveel te zien en beleven. Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vervolgens weer naar moerassige rietlanden. Zo dicht bij de grote stad Rotterdam vind je hier stilte en rust. En dat hebben ook de bever en de zeearend ontdekt. Vanuit bezoekerscentrum Tiengemeten heeft Natuurmonumenten 7 gemarkeerde wandelroutes tussen de 1 en 10 kilometer uitgezet. Let op: je moet van tevoren kaartjes kopen voor de veerdienst.

Meer informatie

Noord-Hollandpad etappe 4 (Julianadorp/Wieringerwaard, Noord-Holland)

Etappe 4 van het Noord-Hollandpad loopt in 13 kilometer van Julianadorp naar Wieringerwaard of andersom. Het voorjaar is een prachtige tijd om deze etappe te verkennen, je wandelt dan met een beetje geluk door de bloeiende bollenvelden. Naast bollenvelden wandel je onderweg over grasdijken met schapen, langs kleine dorpjes, het oudste sluisje van Europa, monumentale boerderijen en prachtige molens. Halverwege de route steek je het Noordhollands Kanaal over met de veerpont. Je loopt de route door de aangegeven knooppunten te volgen.

Tulpenveld

Wandelroute Bakkerom (Westerkwartier, Groningen)

Deze rondwandeling van 9 kilometer begint al goed, namelijk bij Struisvogelhouderij van familie De Kreij in Boerakker. Hier word je ontvangen door een bont gezelschap van struisvogels, emoes en andere bijzondere diersoorten. Onderweg wandel je langs boerenakkers, grotendeels over onverharde paden, dwars door de natuur en door het dorpje Boerakker. Halverwege de route moet je even je armspieren laten werken om naar de overkant te komen met de pont. De route is te volgen via de aangegeven knooppunten.

Meer informatie

Tips van wandelaars

Routetip Ida: "Hierbij nog een tip voor een prachtige route, namelijk een rondwandeling vanuit het plaatsje Rekken in de Achterhoek. De route is uitgezet door Mooi-Achterhoek.nl. Via deze site heb ik al veel routes gelopen; allemaal in de Achterhoek en allemaal prachtig en heel goed beschreven.

Routetip Wilma: "In de Krimpenerwaard langs de N210 bij Bergambacht heeft het Zuid-Hollands Landschap een route door de Nes polder uitgezet met een trekpondje. Tijdens het broedseizoen is deze route wel gesloten van 1 maart tot 1 juli."

Routetip Gerard: "Eergisteren liepen we de Trage Tocht 's Hertogenbosch, geschreven door Rob Wolfs. Schitterend en afwisselend, een mooie route door de Moerputten (over de spoorbrug), door de Vughtse Gement, langs het lekkerste Brabantse  worstenbroodje en langs de Dommel. Twee keer steek je de Dommel over met het trekpontje. Echt een aanrader!"

Routetip Anton: "pas geopend en schitterend om te lopen: het Reckense Markenpad (klompenpad in Rekken, Gelderland). Veel natuur, enkele stukjes asfalt én een pontje met handbediening. Maak er goed reclame voor, het is het meer dan waard."

Oproep

Ken jij nog leuke wandelroutes in de buurt van trekpontjes of waarbij je de oversteek maakt met een veerpont? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@wandel.nl of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram en inspireer andere wandelaars.