Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs heldere beken

Wegdromen tijdens een wandeling langs kabbelend water. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wandelroutes langs heldere beken. Geniet van de prachtige natuur en de verkoeling die de beken in de zomer bieden.

Sloot

Een beek is meestal een natuurlijke stroom van ondiep water die vanuit een oorsprong naar beneden kabbelt. Wanneer meerdere beken samenkomen tot een grotere stroming, verandert de beek in een rivier. Maar hoe weet je nou of je langs een beek of een rivier wandelt? Een beek is op alle plaatsen doorwaadbaar en een rivier slechts op enkele plekken.

Natuur rondom beken

Natuur rondom beken

In en rondom beken kun je unieke natuur vinden. Tijdens jouw wandeling kan je in de beken bijvoorbeeld de beekprik, kopvoorn, riviergrondel en de kokerjuffer vinden. Rondom de beken kan je het bosbeekjuffertje vinden, maar ook rietorchis, klimopwaterranonkel en munt. Met name de kokerjuffer is een interessant beestje. Het is heel goed in het schoonhouden van het water, het eet namelijk organisch materiaal zoals takjes en bladeren. Kokerjuffers zijn makkelijk te herkennen aan de koker die aan hun achterlijf zit. Die is gemaakt van zandkorrels, die de kokerjuffer met behulp van zijde aan zijn lichaam vastzet. Niet elk ecosysteem is hetzelfde en in sommige gebieden heb je een grotere kans om de bovenstaande natuur tegen te komen.

5 wandelroutes

Nu je weet waar je op moet letten tijdens je wandeling, hoef je alleen nog maar een mooie wandelroute te vinden. Gelukkig hebben wij vijf routes voor je gevonden die langs heldere beken lopen.

Beekhuizerbeek
Beekhuizerbeek (Afbeelding: Cultuurland)

Rozendaalse- en Beekhuizerbeek

Tijdens deze wandeling van 10 kilometer geniet je niet van één, maar twee beken, namelijk de Rozendaalsebeek en de Beekhuizerbeek. Ook brengt de wandeling je langs Landgoed Beekhuizen en Landgoed Biljoen met hun indrukwekkende kastelen. Een zeer gevarieerde rondwandeling die start vanaf station Velp en te lopen is via een routebeschrijving en GPS-track.

Meer informatie

Drentsche Aa

Wandelen langs prachtige beekjes en tegelijkertijd de allermooiste plekjes van Drenthe zien? Dan hoef je alleen maar deze NS-wandelroute te lopen. Geniet van diepjes (Drents voor beekjes), karakteristieke boerderijen en leuke plaatsjes zoals Rolde. Natuurlijk zie je ook hunebedden, want die mogen op deze route in Drenthe natuurlijk niet ontbreken. De NS-rondwandeling van 10 kilometer start bij station Assen en is te lopen doormiddel van een routebeschrijving of GPS-track.

Meer informatie
Drentsche Aa
Drentsche Aa (afbeelding: Jan Ubels)
Sprengengebied de Motketel
Sprengengebied de Motketel (Afbeelding: Alex Hoekerd)

De Motketel

De Motketel in de buurt van Vaassen is een prachtig gebied vol met beekjes. Door die beekjes en sprengen staat het gebied zelfs op plek 9 in de top-100 van de Historisch Geografie Nederland. Vroeger zagen de inwoners van Vaassen het stromende water als een goudmijntje, want je kon er watermolens laten draaien. Veel watermolens zijn inmiddels verdwenen, maar langs de Wandelroute Rollekoot kom je bij kasteel De Cannenburgh nog een molen tegen. De wandelroute van 6 kilometer start aan de Gortelseweg en is te volgen doormiddel van rode paaltjes.

Meer informatie

Swalmdal

Het mag dan geen machtige rivier zijn, met de Swalm valt niet te spotten. Kalm, maar vastberaden, kronkelt de beek door het Noord-Limburgse landschap naar de Maas. Aan zijn oevers is het goed toeven, dat vinden wilde zwijnen, dassen en ijsvogels ook. De route van 10 kilometer start en eindigt bij het NS-station Swalmen. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving, gps-track en een app.

Meer informatie
Swalmdal
Swalmdal (Afbeelding: Roots-Melchert Meijer zu Slochtern)
Vlonderpad door Renkums Beekdal richting het voormalig industriegebied
Vlonderpad door Renkums Beekdal richting het voormalig industriegebied (Wikimedia: Carel C)

Renkums Beekdal

Een bijzonder gebied, zo mag je het Renkums Beekdal gerust noemen. Een gebied met prachtige natuur en een unieke cultuurhistorie. In het beekdal is van alles te ontdekken, van natte hooilanden tot gevarieerd bos en sprengen met schoon bronwater. Vroeger stond er een fabriek in het gebied en was het eigendom van de industrie, maar in 2006 is het terrein teruggegeven aan de natuur. Een unicum in de Nederlandse geschiedenis: nooit eerder maakte industrie plaats voor natuur. Nu kun je er via een wandelroute van 6 tot 14 kilometer genieten van de natuur én historie.

Meer informatie

Oproep

Ken jij ook een mooie wandelroute langs heldere beken? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@wandel.nl, dan kunnen wij de route toevoegen aan dit overzicht.