Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

5x wandelen over zandverstuivingen

Gebieden waar zand vrij mag stuiven komen in Noordwest-Europa bijna niet voor, maar in Nederland zijn nog enkele zandverstuivingen te vinden. Dit zijn de 5 mooiste stuifzandvlakten van ons land die je al wandelend kunt ontdekken, mét praktische tips en informatie.

Kootwijkerzand
Bodemprofiel van heidegrond
Bodemprofiel van heidegrond, bovenste laag werd geplagd waarna het stuifzand eronder over bleef (Wikimedia: Nikanos)

Zandverstuivingen ontstonden rond 1000 na Christus doordat heidevelden werden overbegraasd en te veel werden afgeplagd. Afplaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaad met begroeiing, destijds ten behoeve van de potstalcultuur. Doordat er te intensief werd geplagd was de hei niet meer in staat zich te herstellen, met arme zandgronden als gevolg. De wind zorgde ervoor dat het stuifzand zich steeds verder verspreidde waardoor stuifzandvlakten ontstonden.

Stuifzandvlakten weer bebossen

Toen het zand zich te ver ging verspreiden, is Staatsbosbeheer opgericht, met als doel de stuifzandvlakten weer te bebossen. Tegenwoordig onderhoudt Staatsbosbeheer verschillende zandvlakten en is het behoud van de stuifzanden juist één van haar taken geworden. Zodat de stuifzandvlakten en haar unieke planten en dieren niet uit Nederland verdwijnen en je kan blijven genieten van deze bijzondere gebieden.

Vliegden Kootwijkerzand
Vliegden Kootwijkerzand (Afbeelding: Johan Wieland)

Grootste woestijn van Europa, Het Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand bij Kootwijk is een uniek stukje natuur op de Veluwe. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa, met 700 hectare aan stuifzand. De wind heeft het natuurgebied gevormd zoals het nu is. Onder andere de vliegdennen zijn gevormd door de wind. Door het wegstuiven van zand zijn de wortels van de bomen bloot komen te liggen. Vanaf de uitkijktoren die op het Kootwijkerzand staat, heb je een mooi uitzicht over het hele natuurgebied. Je kan het gebied gratis bezoeken en er lopen twee wandelroutes doorheen.

Klik hier voor een wandelroute in Kootwijkerzand 3km

Klik hier voor een wandelroute in Kootwijkerzand 16km

Brabantse Sahara, Loonse- en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in Noord-Brabant met 270 hectare aan zandvlakte. Op het park mag je vrij struinen, er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij de vele horeca aan de rand van dit natuurgebied. Liever een uitgezette route lopen? Natuurmonumenten heeft 8 wandelroutes uitgestippeld over de Loonse- en Drunense Duinen.

Wandelroutes Loonse- en Drunense Duinen
Drunense Duinen | Loonse Duinen
Loonse en Drunense Duinen (Afbeelding: Frans de Wit)
Kale duinen | Drents-Friese Wold
Kale duinen in Drents-Friese Wold (Afbeelding: Gwendolen)

Kale Duinen in Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt Het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op het park vind je naast stuifzand ook bos, heide en beekdalgraslanden. Het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd, is een bijzonder gebied binnen het Nationaal Park. Veel stuifzandgebieden in het park zijn in de twintigste eeuw bebost, dit is te herkennen aan de vele heuveltjes waar nu bomen op groeien. Ook de Kale Duinen waren aan het dichtgroeien, waardoor het stuifzand in gevaar kwam. Enkele jaren gelden heeft Staatsbosbeheer het gebied hersteld en vind je hier weer levend stuifzand.

Wandelroute in Kale Duinen

Hulsholsterzand vlakbij Harderwijk

In het natuurgebied Leuvenhorst & Leuvenumse Bossen ligt het stuifzandgebied Hulshorsterzand. Op fietsafstand van Harderwijk, op de Noordwest-Veluwe, geniet je van één van de grootste stuifzandgebieden van Nederland. Het gebied is in bezit van Natuurmonumenten, zij zorgt ervoor dat het stuifzandgebied levend blijft en niet dichtgroeit. Natuurmonumenten heeft een mooie route over het Hulshorsterzand lopen, die gemakkelijk te volgen is via bruine paaltjes. In magazine Wandel.nl nr. 5-2020 staat een artikel over de bijzondere flora en fauna van het Hulshorsterzand.

 

Wandelroute in Hulsholsterzand
Hulshorsterzand
Hulshorsterzand (Wikimedia: Agnes Monkelbaan)
Moeflons in Het Wekeromse Zand
Moeflons in Het Wekeromse Zand (Wikimedia: Henk Monster)

Het Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is een natuurgebied in de omgeving van Ede. Hier vind je stuifzandvlakte, bos en heide. Een gedeelte van het gebied is rustgebied voor wilde dieren. Ook leven er verschillende zeldzame vogels en grazen er moeflons. Het stuifzandgebied is ongeveer 100 hectare groot en het zand heeft hier vrij spel. Routebureau Veluwe heeft twee wandelroutes in het gebied uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode nummers en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers.

 

Wandelroutes Wekeromse Zand

Bijzondere planten en dieren

Een zandverstuiving lijkt enigszins op een woestijn. Net zoals in een woestijn treden er grote temperatuurverschillen op. Er zijn een aantal planten en dieren die graag in dit ‘klimaat’ vertoeven. Zo heb je de kans om de boomleeuwerik tegen te komen, de kommavlinder, de (zand)loopkever of de zandhagedis. Boswachter Hanne maakte laatst nog een vlog en vertelde je waar jij de zandhagedis het beste kunt spotten. Ook de vliegden, zandhaarmos en pijpenstrootje kunnen je pad kruisen tijdens een wandeling over stuifzandvlaktes.

 

Planten en dieren | vogels | bomen | duinen | zandverstuiving | zandhaardos | pijpenstrootje
Planten en dieren op volgorde van links naar rechts

Praktische tips voor een wandeling over stuifzandvlakten

Tip 1: Let op extremen

In de zomer is het ’s nachts en ’s ochtends vaak fris, maar kan de temperatuur op de open zandvlaktes overdag snel oplopen. Probeer te wandelen tijdens de koelste momenten van de dag en vermijd de middaguren. Neem altijd voldoende water mee en bescherm jezelf tegen de zon met een petje en zonnebrandcrème.

Tip 2: Loop niet te veel kilometers

Wandelen door het mulle zand is zwaar. Hou daar rekening mee bij het plannen van je route. Hoge wandelschoenen lopen door hun gewicht vaak minder prettig. Overweeg het gebruik van minder zware schoenen. 

Tip 3: Wandel na de storm

Na een storm zijn alle menselijke sporen gewist. Dit is het mooiste moment om op pad te gaan. Je kunt dan sporen zien van insecten als de mierenleeuw en de zandoorworm en van reptielen als de zandhagedis. Let ook op sporen van herten en wilde zwijnen. Als je vroeg gaat, kun je die dieren met een beetje geluk zelfs spotten.

Tip 4: Op pad met een loep

In de stuifzandgebieden komen korstmossen voor met fantastische namen als ‘girafje’ en ‘varkenspootje’. Met een loep ontdek je hoe deze mossen aan hun naam komen

Routetip van Petra

Ook bij Ommen is een hele mooie Sahara te vinden. In de buurtschappen Zeesse en Junne ligt de zandverstuiving de Sahara met heel veel wandelmogelijkheden.

Routetip van Jeroen

De Haere is een uitgestrekt stuifzandgebied op de Veluwe, ten zuidwesten van 't Harde. Rond het actieve stuifzand liggen dennebossen en heide met jeneverbes.