Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs kersvers werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

Nederland is nieuw werelderfgoed rijker: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Romeinse Limes. Langs dit UNESCO Werelderfgoed kun je prima wandelen. Hieronder lees je over de Koloniën van Weldadigheid.

Ambtenarenhuisje in Frederiksoord
Ambtenarenhuisje in Frederiksoord, foto: Elsemargriet via Pixabay

In 1818 richtte generaal Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Arme gezinnen en zwervers uit alle delen van het land konden in Drenthe gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze kregen een woning en een stuk grond om te bewerken. De bedoeling was dat deze mensen uiteindelijk in hun eigen onderhoud konden voorzien.

Het grootste deel van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe. In het Drentse Frederiksoord werden de eerste koloniehuisjes gebouwd. Hierna volgden plaatsen als Willemsoord en Wilhelminaoord. Wandel je in deze omgeving dan zie je nog veel terug van eeuwen geleden: rechte bomenlanen, lintbebouwing en voorzieningen als kerkjes, begraafplaatsen en hoeves.

Bij de Koloniën van Weldadigheid liggen verschillende wandelroutes die je naar sporen uit het verleden brengen.

Sterrebosroute (3 kilometer)

Deze 3 kilometer lange wandelroute brengt je door het Sterrebos, oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord. Het was een houtproductiebos en had een jachtfunctie. Je kunt deze route onder meer starten vanaf Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Via een multimediale tijdreis beleef je hier het verhaal van de eerste bewoners van de Koloniën. De route is gemarkeerd met bordjes met groene pijlen.

Meer info over deze route
Huisje in Frederiksoord
Huisje in Frederiksoord, Elsemargriet via Pixabay

Monumentenroute (11 kilometer)

De 11 kilometer lange Monumentenroute voert je vanuit Museum de Proefkolonie in Frederiksoord langs verschillende monumenten van de Maatschappij van Weldadigheid, zoals koloniewoningen, een opzichterswoning, de tuinbouwschool en winkels uit die tijd. De monumenten zijn voorzien van een informatiebord en van QR-codes waarmee je nog meer informatie krijgt. De route is aangegeven door middel van gele bordjes met de vermelding ‘Monumentenroute’.

Meer info over deze route

Wandelen in Weldadig Willemsoord (5 of 8 kilometer)

In Willemsoord kwamen in 1820 de eerste kolonisten aan. Willemsoord was een vrije Kolonie met een eigen structuur die nog goed zichtbaar is in het huidige landschap: een kruispunt als centrum, rechte lanen, open landbouwgronden, lintbebouwing en grote Koloniehoeves. Kolonie III was voor Johannes van den Bosch het ideale koloniemodel met alle faciliteiten op één centraal punt. Bij de bezienswaardigheden staan informatieborden die je over de geschiedenis vertellen. De route start vanaf Eethuys De Steen in Willemsoord. De route is te lopen met de routebeschrijving die je via onderstaande button kunt downloaden.

Meer info over deze route