Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek 3 verrassende nationale parken in Nederland

Op 24 mei is het de Dag van het Nationale Park. Hét moment om eens stil te staan bij de prachtige nationale parken die we in Nederland hebben en om een bezoek te brengen aan één van deze pareltjes. We tippen je drie verrassende wandelroutes, afkomstig uit het boek 'De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland'.

Afbeelding Nationale Park Grenspark

Nationale Parken

De Dag van het Nationale Park wordt in alle nationale parken van Europa jaarlijks gevierd op 24 mei, omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen.

De parken in Nederland vallen onder het SNP (Samenwerkingsverband Nationale Parken) en zijn een samenwerking van de nationale parken, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties met partners als het Ministerie van EZ, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.

Deze samenwerking heeft als doel om van de nationale parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden te maken, waar ruimte is voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, educatie en voorlichting.

Benieuwd welke drie nationale parken jij sowieso niet mag missen? Bekijk dan nu onze tips!

Afbeelding Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer. (Foto's: © Shutterstock)
Afbeelding Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer.

Nationaal Park Lauwersmeer

Als je denkt aan de strijd die Nederland tegen het water heeft geleverd, dan kom je al snel aan bij de Oosterscheldekering en de afsluiting en de gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee. Maar op de grens van Friesland en Groningen werd in 1969 de Lauwerszee afgesloten en het Lauwersmeer geboren. De voormalige zeebodem barst van het leven. Vanaf mei zul je de vrolijk fluitende wielewaal niet kunnen missen, terwijl de koniks (wilde paarden) op de zandplaten en kwelders grazen en de begroeiing kort houden. Wie in juni de wandelschoenen aantrekt, zal door een zee van orchideeën lopen.

Start- en eindpunt: activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog.
OV: vanaf station Groningen bus 163 richting Lauwersoog. Uitstappen halte ‘De Rug’ in Lauwersoog.
Parkeren: zie start- en eindpunt, gratis parkeren.
Horeca: restaurant Suyderoogh.
Honden: niet toegestaan.

De route van 10 kilometer is hier te downloaden:

Download de route
Wie in juni de wandelschoenen aantrekt in NP Lauwersmeer, zal door een zee van orchideeën lopen

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Van sneeuwsmeltwaterdal in de ijstijd tot tabaksplantage in de 19e eeuw en nu een Afrikaans aandoende savanne waar koniks, Galloway-runderen en wilde damherten grazen. Plantage Willem III is het startpunt van een gevarieerde wandeling door het prehistorische landschap van NP Utrechtse Heuvelrug. Via het Remmersteinse bos, met de prachtige brede lanen en het landhuis Remmerstein, kom je bij de voormalige zandafgraving Kwintelooyen, waar je een prachtig uitzicht hebt over Veenendaal en Ede.

Start- en eindpunt: parkeerplaats Plantage Willem III, Rijkstraatweg t.h.v. nummer 265, Elst (Utrecht).
OV: tussen treinstation Utrecht en Ede-Wageningen rijdt bus 50. Uitstappen halte ‘Tasveld’ in Rhenen.
Parkeren: zie start- en eindpunt.
Horeca: n.v.t.
Honden: niet toegestaan.

De route van 10,2 kilometer is hier te downloaden:

Download de route
Afbeelding Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Plantage Willem III.
Afbeelding Grenspark Kalmthoutse Heide
Grenspark Kalmthoutse Heide. (Foto: © Danny Schepers, Shutterstock)

Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide

Op de grens van Nederland en België ligt Grenspark Kalmthoutse Heide. Een eindeloos en grenzeloos gebied, met een enorme diversiteit in landschappen. Weidse velden, heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder wisselen elkaar af. Dat zorgt voor een vruchtbare voedingsbodem voor zeldzame planten en dieren. Wie op zoek is naar stilte, ruimte en rust zal niet teleurgesteld worden. De heidegronden zijn ook het thuis van de gladde slang. Als hij zich niet verbergt, ligt hij graag op het zand te zonnen.

Start- en eindpunt: parkeerplaats café-restaurant De Wolfshoek, Staartsestraat 57, Huijbergen (Noord-Brabant).
OV: vanaf NS-station Roosendaal of Bergen op Zoom bus 104. Uitstappen halte ‘Wilhelmietenstraat’ in Huijbergen.
Parkeren: zie start- en eindpunt.
Horeca: café-restaurant De Wolfshoek.
Honden: aangelijnd toegestaan.

De routes van 10,4 of 15,3 kilometer zijn hier te downloaden: 

Download de route

Boekentip!

Wil je meer lezen over de nationale parken die ons land rijk is? Lees dan de wandelgids De 21 mooiste wandelingen door de nationale parken van Nederland, samengesteld door natuurmagazine Roots. Het boek voert je langs 21 prachtige natuurgebieden, van de Grote Peel en de Maasduinen tot de Weerribben en Schiermonnikoog. Met een handige wandelkaart loop je ommetjes van een paar kilometer of een langer traject. Onderweg lees je alles over de iconische planten en dieren die je tegenkomt, zoals de zeearend, boommarter, lepelaar en het wild zwijn. Prijs: € 17,99

Afbeelding boek '21 mooiste wandelingen door de mooiste nationale parken van Nederland'