Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boerenommetje Texel

Gebied / Regio
Natuurgebied Wagejot Texel
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Een wandelroute welke nieuw leven in is geblazen, zodat er genoten kan worden van een uniek stukje landschap. Met deze wandelroute kom je langs grasland met schapen, koeien en gewassen. Het gebiedt tussen Oosteren en Oost heeft een rijke historie. Volg de voetstapbordjes voor de juiste route.

Startpunt
Naam
Oosterweg, Texel
Straat
Oosterweg 9
Postcode
1794 GK
Plaats
Oosterend
Wagejot met de IJzeren Kaap op de achtergrond

Kenmerken

  • Bepijlde route (voetstapbordjes)
  • Gehele jaar toegankelijk

De route start vanaf de Oosterenderweg, tussen de Koningsweg en Zevenhuizen. Ga door het houten hek en volg de wandelroute tussen de tuinwallen naar links. Na ongeveer 1 kilometer kom dit pad uit op de Mosselweg, sla hier rechtsaf richting de dijk. Het Texelse tuinwallenlandschap is uniek voor Nederland. Boeren maakten vroeger afscheidingen van graszoden. Voor 1950 had Texel zo’n 400 kilometer van deze afscheiding op het eiland. Tegenwoordig is dit nog zo’n 170 kilometer.  

Aan het einde van de Mosselweg kom je uit bij Natuurgebied Wagejot, een drassige vlakte met een prachtig weids uitzicht en tientallen soorten vogels. Heel soms is er zo’n een zeldzame combinatie aanwezig van droogte, een bepaalt zoutgehalte van het water én levende micro-organismen waardoor het water roze kleurt! Sla bij het Wagejot rechtsaf en wandel ca. 500 meter langs de rand van het Natuurgebied.

Sla vervolgens rechtsaf het verharde pad Waagejot op. Loop dit pad volledig uit tot je op de weg Zevenhuizen uitkomt, ga hier rechts. Vervolg de route tot aan de Oosterenderweg, dit is de plek waar de route ook is gestart.

Leuk om te doen tijdens de wandeling:

  • Tijdens de wandeling loop je langs de tuinwallen, hier vind je ook verschillende houten hekken. Op deze toegangshekken staat de naam van de boer die het betreffende perceel gebruikt. Vaak verwijzen ze naar vroegere eigenaren van het stuk grond.
  • Boer Jens weidt zijn schapen en koeien rond het onverharde pad. Op zijn boerderij aan de Oosterenderweg op nummer 26 verkoopt hij zijn lams- en rundvlees van zijn eigen dieren en eieren van zijn scharrelkippen.
Twee wandelaar, high five

Help je mee?

Wil jij meehelpen om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen via wandelen?

Ja, ik help graag mee!