Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Omarm de Duitse natuur: 6 vakantiebestemmingen

Ben jij op zoek naar een verrassend en duurzaam uitje over de grens? Ontdek dan de veelzijdige landschappen in Duitsland. Op Wandel.nl laten we je kennismaken met een aantal juweeltjes voor jouw wandelvakantie in de natuur.

Uitzicht op de Moezel vanaf heuvel Calmont
Uitzicht op de Moezel vanaf Calmont. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

In samenwerking met Germany Travel

Wist je dat Duitsland drie UNESCO-Wereldnatuurerfgoederen, achttien biosfeerreservaten (waarvan zestien erkend door UNESCO), zestien nationale parken en 104 natuurparken heeft? Eilanden en kuststroken, imposante bergen, ontelbare bossen en duizenden meren en rivieren: ze zijn op elk moment van het jaar de moeite waard om te ontdekken. Hier hoef je je weinig zorgen te maken over je ecologische voetafdruk. Klimaatneutraal reizen kan met de trein en overnachten kan in één van de vele gecertificeerde milieuvriendelijke accommodaties. Daarnaast liggen er een heleboel hoogwaardige wandelroutes aan je voeten. Zo gaan ontspanning en duurzaamheid hand in hand. Maar waar maak je nou de mooiste wandelingen over kwaliteitspaden? We helpen je op weg met zes tips.

Biosfeerreservaat Midden-Elbe.
Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

Ontdek het biosfeerreservaat Midden-Elbe in Saksen-Anhalt

Het biossfeerreservaat Midden-Elbe in de deelstaat Saksen-Anhalt behoort tot de oudste natuurgebieden van Duitsland. En het is ook nog eens UNESCO-Werelderfgoed. Dit beschermde gebied strekt zich uit over ruim 300 kilometer langs de rivier de Elbe en biedt onderdak aan zeldzame dieren en planten, zoals Elbe-bevers, zeearenden, de iris en de waternoot. Ontdek de 19 uiterwaardenpaden die je hier kunt bewandelen en laat je verrassen.

Bekijk de wandeltips

Wandelen door UNESCO-Werelderfgoed in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

“Het is hier oneindig mooi”, schreef de bekende dichter Johann Wolfgang von Goethe al eens diep ontroerd aan zijn hartsvriendin Charlotte von Stein over dit gebied. De historische tuinen, statige gebouwen en elegante beeldhouwkunst in het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz hebben al menig hart geroerd. Het is niet voor niets UNESCO-Werelderfgoed. Hier wandel je door een stijlvol parkenlandschap tussen de Bauhausstad Dessau en de Lutherstad Wittenberg. Onderweg kom je ijkpunten tegen uit het historische vorstendom/hertogdom Anhalt-Dessau.

Bekijk de wandeltips
Venustempel in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Venustempel in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. (Foto: © DZT, Florian Trykowski)
De krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund
De krijtrotsen van Rügen in Nationaal Park Jasmund. (Foto: © TMV/Gänsicke)

In Mecklenburg-Voor-Pommeren is de natuur nog ongerept

Terwijl ongerepte natuur steeds zeldzamer wordt in de rest van de wereld, krijgt de natuur in de nationale parken van Mecklenburg-Voor-Pommeren de kans haar gang te gaan zonder menselijke invloeden. Je vindt hier nog oerbossen, romantische kuststroken, stille meren en veel inheemse flora en fauna. Beukenbossen die de eeuwen hebben overleefd, streng beschermde natuurgebieden en het unieke Boddenlandschap herbergen talloze diersoorten. Een absolute aanrader voor natuurreizigers.

Bekijk de wandeltips

Naar de sterren staren in Noordrijn-Westfalen

Waar vind je tegenwoordig nog zo weinig kunstmatige lichtvervuiling dat je gewoon nog de Melkweg met het blote oog kunt zien? Nou, in sommige natuurgebieden in Noordrijn-Westfalen dus. In Nationaal Park Eifel bijvoorbeeld. Of in natuurpark Diemelsee, waar je een avontuurlijke meerdaagse trektocht kun maken over de Diemelsteig of de Uplandsteig. Na een lange wandeldag is een zonsondergang én oneindige sterrenhemel jouw absolute beloning. Je kunt hier zowel overdag als ’s nachts bijzondere dieren spotten.

Bekijk de wandeltips
kamperen onder de sterren in Natuurpark Diemelsee.
Kamperen onder de sterren in Natuurpark Diemelsee. (Foto: © Markus Balkow)
Burcht Sooneck in het Boven Midden-Rijndal
Burcht Sooneck in het Boven Midden-Rijndal. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Het idyllische rivierenlandschap in Rijnland-Palts

De Eifel, de Hunsrück, het Westerwald en het Pfälzerwald (Paltserwoud) in Rijnland-Palts vormen misschien wel de mooiste middelgebergtelandschappen voor een outdoorvakantie. Omgeven door het idyllische rivierlandschap van de Moezel, de Rijn, Nahe, Ahr en Lahn, kun je jouw wandelingen goed combineren met een bezoek aan een historische stad. Bovendien kun je de heerlijkste wijnen van de lokale wijnbouwers proeven. Daarnaast beschikt de deelstaat over de meeste bossen. In acht natuurparken en twee nationale parken kun je de flora en fauna van dichtbij zien.

Bekijk de wandeltips

Eindeloos avontuur op de wandelpaden in het Zwarte Woud

Last but not least… het Zwarte Woud, het grootste middelgebergte van Duitsland met sprookjesachtige bossen en gebergten. Of het nu gaat om wijngaarden of bergtoppen, kloven of panoramapaden: het bijna 24.000 kilometer lange netwerk van wandelpaden is hier net zo gevarieerd als het natuurlandschap. Je kunt in één van de negen trekkingkampen zelfs overnachten in de natuur – in een tent, onder de sterrenhemel.

Bekijk de wandeltips
Een bergmeer in het Zwarte Woud.
Mummelsee. (Foto: © Klaus Hansen)
man en vrouw lopen over een houten brug in biosfeerreservaat Midden-Elbe.
Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

Dit wist je (misschien) nog niet over de Duitse natuur

  • Maar liefst 33% van Duitsland is beschermd natuurgebied, waaronder eilanden, kustgebied, bergen, bossen, meren en rivieren.

  • Duitsland heeft ruim 300.000 kilometer aan wandelpaden en daarnaast nog zo’n 76.000 kilometer aan fietspaden.

  • Duitsland is één van de dichtst beboste landen van Europa. Een derde van het landoppervlak bestaat uit bos.

  • In Duitsland is het mogelijk om duurzaam te ontspannen met klimaatneutraal reizen per trein en verblijf in gecertificeerde milieuvriendelijke accommodaties.

  • Ruim 12.000 meren en duizenden rivieren vormen natuurlijke biotopen waar mensen zich helemaal kunnen opladen.

En dan nu… op pad!

Een goed startpunt voor jouw outdoorvakantie in Duitsland is de website van Germany Travel. Dit Duitse Verkeersbureau voorziet je van nog veel meer tips, activiteiten en inspiratie.

Ga naar Germany Travel
Logo Germany Travel