Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Klimmen, klauteren en struinen langs de rivieren in Rijnland-Palts

In Rijnland-Palts in Duitsland beleef je gouden momenten die jouw wandelvakantie onvergetelijk maken. Of je nu een paar dagen weg bent of op een wekenlange ontdekkingstocht gaat door de tien veelzijdige regio’s van deze deelstaat.

Uitzicht op de Moezel vanaf heuvel Calmont
Uitzicht op de Moezel vanaf Calmont. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

In samenwerking met Germany Travel

De Eifel, de Hunsrück, het Westerwald en het Pfälzerwald (Paltserwoud) vormen de mooiste middelgebergtelandschappen voor jouw outdoorvakantie. Omgeven door het idyllische rivierlandschap van de Moezel, de Rijn, Nahe, Ahr en Lahn, kun je een wandeltocht perfect met een bezoek aan een stad combineren. Bovendien kun je de heerlijkste wijnen van de wijnbouwers proeven. Rijnland-Palts is namelijk de deelstaat met de rijkste wijncultuur. Daarnaast beschikt de deelstaat over de meeste bossen. In acht natuurparken en twee nationale parken kun je de flora en fauna van dichtbij zien.

Spectaculair uitzicht op de Moezel

Je hebt eindelijk de top van de Calmont bereikt, de steilste wijngaard van Europa! Trots zit je op het bankje net onder het kruis op de top. Het uitzicht op de Moezelmeander is puur genieten. Je kunt het steile pad waar je vandaan kwam niet echt zien als je zit; het verdwijnt gewoon in het niets, naar beneden. Langzaam kom je op adem en mijmer je over een glas wijn boven in de kleine taverne; je kunt natuurlijk niet vertrekken zonder een glaasje Calmontwijn te proeven op de plaats waar de druiven groeien. Nadat je vandaag al je spieren hebt aangespannen voor deze klim, wil je morgen een ontspannen fietstocht langs de rivier maken. Van beneden gezien zijn de wijngaarden zeker net zo indrukwekkend als van bovenaf, en onderweg zijn er steeds weer uitstekende mogelijkheden voor een relaxte en smakelijke pauze.

Uitzicht vanaf de top van de Calmont
Uitzicht vanaf de top van de Calmont. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Wandeltip

Je kunt op twee manieren naar de top van wijnberg wandelen. Een uitdagende en avontuurlijke wandeling is de Calmont Klettersteig. Deze wandeling is circa 3 kilometer lang en duurt zo’n twee uur. Via steile trappetjes en af en toe met behulp van kabels, wandel je over de smalle rotspaden. Voor de minder geoefende wandelaar is de Calmont Höhenwanderweg een makkelijker alternatief.

Cochem
Cochem. (Foto: © Frank Lammel)

Citytrip naar het historische Cochem

Een lang weekend is een perfect tijdsbestek waarin je uitgebreid kunt genieten aan de Moezel. Leer meer over de lokale wijnen te midden van een duizenden jaren oud cultuurlandschap, met ongerepte natuur op slechts een steenworp afstand. Dit alles vind je vooral in en rond de historische binnenstad van Cochem. Als vanzelfsprekend rijst de sprookjesachtige Rijksburcht op boven de stad, omgeven door het groen van de bomen en de strakke rijen wijnranken. Het interieur van het kasteelmuseum is al net zo indrukwekkend als het uitzicht op de oude stadskern. Van hieruit kun je de drukte in de steegjes en op de pleinen gadeslaan, net als de hoge adel van weleer. De historische ambiance zal je eetlust voor de komende nachtwachtrondleiding zeker opwekken. Een bewogen, leerzaam en heerlijk weekend in Cochem, dat nog lang in je geheugen gegrift zal blijven staan.

Wandeltip

Cultuurhistorie, natuur, prachtige uitzichten en wijngaarden vind je allemaal terug tijdens een wandeling over etappe 18 van de Moselsteig. Deze route van 13,5 kilometer start in het dorpje Beilstein en eindigt in Cochem. De route is te lopen via de markering, maar je kunt ook een .gpx-bestand downloaden en op je mobiel klaarzetten. Leuk aan deze route is dat je vanaf Cochem de boot kunt pakken naar het startpunt.

Romantische kastelen aan de Rijn

Imposant en weerbaar torenen de muren van de vesting Ehrenbreitstein boven de schitterende Rijn uit. Je hebt St. Goar rond het middaguur per boot verlaten en bent pas net in Koblenz aangekomen. Je denkt met plezier terug aan de reis door het rivierenlandschap en de vele kastelen en paleizen onderweg. Het ene moment stond je nog hoog op de heuvel boven Braubach het kasteel Marksburg te bewonderen, en even later maakte het prachtige Slot Stolzenfels aan de andere oever een diepe indruk. Zo ging het eigenlijk de hele route door – achter elke bocht in de Rijn was er minstens één nieuwe blikvanger. Nergens anders zijn er zo veel kastelen als hier, in het Midden-Rijndal.

Burcht Sooneck in het Boven Midden-Rijndal. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)
Burcht Sooneck in het Boven Midden-Rijndal. (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Wandeltip

De kastelen en burchten waar je zo mooi op uitkijkt vanaf de boot, kun je ook wandelend bezoeken. De etappes door het Bovenste Midden-Rijndal van de RheinSteig zijn daar uitermate geschikt voor. Deze wandelroute volgt de oevers van de Rijn en passeert naast de kastelen ook spectaculaire uitzichten en steile wijnbergen. De goed gemarkeerde etappes variëren van 8 tot 20 kilometer.

Meer informatie

Betoverend, avontuurlijk, mysterieus, cultuurrijk, traditioneel gastvrij, onverwacht modern. Dat en nog veel meer is Rijnland-Palts. Wil je een bezoek brengen aan deze deelstaat? Kijk dan voor meer informatie op de onderstaande website.

Ga naar Rijnland-Palts
Rijnland-Palts logo