Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen door het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz (UNESCO-Werelderfgoed)

Historische tuinen, statige gebouwen en elegante beeldhouwkunst. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wat het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz allemaal te bieden heeft. We geven drie tips voor jouw bezoek aan dit gebied.

Kasteel Wörlitz
Kasteel Wörlitz. (Foto: © Kulturstiftung Dessau-Wörlitz, Michael Deutsch)

In samenwerking met Germany Travel

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz is ontstaan in de tweede helft van de achttiende eeuw en gelegen in het weidelandschap van de rivieren de Elbe en de Nulde, tussen de Bauhausstad Dessau en de Lutherstad Wittenberg. Het terrein beslaat in totaal 142 vierkante kilometer en je vindt er belangrijke onderdelen van het historische vorstendom/hertogdom Anhalt-Dessau. De zeven parken in en rond Dessau-Roβlau vormen een uniek cultuurlandschap. Het Tuinenrijk behoort bovendien tot UNESCO-Werelderfgoed; wat nog maar eens extra aantoont hoezeer een bezoek is aan te bevelen.

Engelse stijl

“Het is hier oneindig mooi”, schreef de bekende dichter Johann Wolfgang von Goethe al eens diep ontroerd aan zijn hartsvriendin Charlotte von Stein. En daar is werkelijk niets aan gelogen. Geniet van de bijzondere architectuur en de aangelegde parken en tuinen, die specifiek zijn afgestemd op de Engelse stijl. Door het park zijn vele paden aangelegd waarover je struinend kunt genieten van de omgeving. 

Venustempel in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Venustempel in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. (Foto: © DZT, Florian Trykowski)
Bootje over het water in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Bootje over het water in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. (Foto: © DZT, Julia Nimke)

Tips voor jouw bezoek aan Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

1. Beleef het Wörlitzer Park vanaf het water

Ontdek nieuwe perspectieven in het Wörlitzer Park, dat de kern van het Tuinenrijk vormt. Glijd eens met een gondel over het meer en de grachten en laat je betoveren door de stilte die je omringt. Een belevenis die je eigenlijk niet mag missen.

2. Kasteel Wörlitz

Eén van de beroemdste gebouwen uit de Duitse architectuurgeschiedenis is Kasteel Wörlitz. Dat al in de achttiende eeuw werd opengesteld voor publiek. Het kasteel werd gebouwd voor de vorst Leopold III Friedrich Franz van Anhalt-Dessau, naar een ontwerp van Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff. Van 1769 tot 1773 werd het zomerverblijf gemodelleerd naar het voorbeeld van Engelse landhuizen. Maak eens een rondleiding met een gids en kijk je ogen uit.

Villa Hamilton in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Villa Hamilton in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. (Foto: © DZT, Julia Nimke)
Paleis Oraniebaum. (Foto: © DZT, Jürgen Blume)
Paleis Oraniebaum. (Foto: © DZT, Jürgen Blume)

3. Oranienbaum: een beetje Nederlands

Een paleis gebouwd in Nederlandse barokstijl: wie wil dat nu niet zien? Paleis Oranienbaum vormt samen met het park en de omringende stad een prachtig geheel met ontzettend veel Nederlandse invloeden.

Henriette Catharina, echtgenote van prins Johann Georg II van Anhalt-Dessau, liet het ruime paleiscomplex vanaf 1683 voor zichzelf bouwen. Aanvankelijk als zomerresidentie en vanaf 1693 werd het complex uitgebreid en vergroot om als weduwenwoning te dienen. De prinses, die verbonden was met het Huis Oranje-Nassau, gaf de plek niet alleen een naam die naar haar familie verwees, maar ze gaf het kasteel ook een Nederlands karakter.

Eenmaal binnen kun je je vergapen aan wandschilderingen en stucplafonds, die de vroegere rijkdom mooi illustreren. Speciaal is de zomereetzaal met Nederlandse tegels, maar ook de Chinese ruimtes en de zaal met lederen behang mag niet worden overgeslagen.