Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Eindeloze avonturen op de wandelpaden in het Zwarte Woud

Het decor van prachtige bossen en gebergte zijn de belangrijkste reden dat je naar het Zwarte Woud trekt voor een welverdiende wandelvakantie. In het grootste middelgebergte van Duitsland zijn talloze mogelijkheden om de natuur met al je zintuigen te ontdekken. Wij laten je zien waar je moet zijn.

Het Hoge Zwarte Woud
Het Hoge Zwarte Woud. (Foto: © Hochschwarzwald Tourismus GmbH)

In samenwerking met Germany Travel

Of het nu gaat om wijngaarden of bergtoppen, kloven of panoramapaden: het bijna 24.000 kilometer lange netwerk van wandelpaden is net zo gevarieerd als het natuurlijke landschap van het Zwarte Woud. Je kunt in één van de negen trekkingkampen zelfs overnachten in de natuur – in een tent, onder de sterrenhemel.

Wandelparadijs Baiersbronn

De ‘Baiersbronn Wander’s Heaven’ in het noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud belooft wandelplezier en culinaire hoogstandjes. Meer dan 550 kilometer aan wandelpaden voeren je naar geweldige uitkijkpunten en natuurlijke attracties. De trekkershutten en restaurants onderweg nodigen uit voor een ontspannen pauze. Wie zich liever op twee wielen voortbeweegt, kan zich verheugen op elf mountainbiketochten, waarvan 30 procent bestaat uit singletrails.

Wandelparadijs Baiersbronn.
Wandelparadijs Baiersbronn. (Foto: © Baiersbronn Touristik, Ulrike Klumpp)

Luistertocht in Freudenstadt

De Lauschtour (luistertocht) in Freudenstadt is een tien kilometer lange tocht die het grootste marktplein van Duitsland met de oudste dennenboom in het Zwarte Woud verbindt. Dankzij een speciale app komen wandelaars al luisterend van alles te weten komen over de natuur, cultuur en geschiedenis van de stad in het noorden van het Zwarte Woud. 

 Herzogenhorn
Herzogenhorn. (Foto: © Chris Keller, Schwarzwald Tourismus)

Bossen en panorama’s

Indrukwekkende natuurlandschappen kenmerken ook het Hochschwarzwald; of het nu gaat om de ongerepte Bann-bossen bij Zweribach en de Feldsee of de spectaculaire panorama's vanaf de Feldberg en Brend. De Schluchsee en Titisee kunnen per boot of stand-up paddle worden ontdekt, en voor wandelaars en fietsers zijn er honderden kilometers aan spannende routes, te vinden op hochschwarzwald.de. Voor nog meer waterplezier en ontspanning is er het Badeparadies Schwarzwald in Titisee-Neustadt, met 12 themasauna's, 18 zwembaden en meer dan 20 glijbanen.

Bad Dürrheim

Bad Dürrheim aan de oostelijke rand van de vakantieregio biedt ook veel recreatiemogelijkheden. In het spa-hotel in deze regio kunnen bezoekers alles te weten komen over de heilzame werking van geneeskrachtige bronnen. Ook kan je de leer van Kneipp zelf uitproberen in het watertrappelbad of op het blotevoetenpad. De avontuurlijke golfbaan is leuk voor het hele gezin en de 11 kilometer lange Himmelberg-Runde belooft uitzichten over de Baar en bij helder weer tot aan de Zwitserse Alpen.

Spa-park Bad Dürrheim
Spa-park Bad Dürrheim. (Foto: © Kur- und Bäder GmbH Bad Dürrheim)
Fietsers op het wijnfietspad in Breisgau. (Foto: © Chris Keller, Schwarzwald Tourismus)
Op het wijnfietspad in Breisgau. (Foto: © Chris Keller, Schwarzwald Tourismus)

Wijn

Even niet te voet op pad? De wijngebieden aan de westelijke rand van de vakantieregio zijn met elkaar verbonden door de Badense wijnfietsroute: deze loopt over een afstand van ongeveer 460 kilometer van de Zwitserse grens door de vijf wijngebieden van het Zwarte Woud Markgräflerland, Kaiserstuhl, Tuniberg, Breisgau en Ortenau en verder door Kraichgau naar de Badische Bergstrasse. Onderweg kom je meer dan 300 wijnmakerijen, wijnbouwcoöperaties en enkele uitstekende vinotheken tegen.

Stedentrips

De grootste steden in het Zwarte Woud, Karlsruhe en Freiburg, scoren niet alleen punten met hun culturele aanbod, maar bieden ook letterlijke hoogtepunten in de buitenlucht. Geniet bijvoorbeeld in Karlsruhe van de zonsondergang vanaf de Turmberg en in Freiburg vanaf de Schlossberg of het Schauinsland. Stuk voor stuk steden waar je eindeloos kunt struinen.

Freiburg
Freiburg. (Foto: © Wallpaperflare.com)
Zwarte Woud logo

Meer informatie

Wil je een bezoek brengen aan het Zwarte Woud? Op deze website vind je meer informatie over de vele hoogtepunten.

Ga naar het Zwarte Woud