Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De mooiste natuurwandelingen in Mecklenburg-Voor-Pommeren (DE)

Oerbossen, romantische kuststroken, stille meren en inheemse flora en fauna: in Mecklenburg-Voor-Pommeren in Duitsland laat de natuur zich van haar ongerepte kant zien. Dompel jezelf onder in beukenbossen die de eeuwen hebben overleefd, streng beschermde natuurgebieden en het unieke Boddenlandschap.

Seebrücke Sellin, een pier op het eiland Rügen
Seebrücke Sellin, een pier op het eiland Rügen. (Foto: © TMV/Gänsicke)

In samenwerking met Germany Travel

Tijdens een vakantie in de natuur in Mecklenburg-Voor-Pommeren kun je ongestoord ontspannen. Er zijn tal van mogelijkheden: uitrusten aan de oevers van een meer en genieten van de rust, de habitat van inheemse vissen en vogels verkennen tijdens een lagunewandeling of opladen tijdens een bad in het bos. Wie liever actief de bossen en weiden verkent, kan wandelpaden volgen door het schilderachtige landschap tussen de Oostzee, Mecklenburgischer Schweiz en het Merengebied.

Natuurschatten

Terwijl ongerepte natuur in de wereld steeds zeldzamer wordt, krijgt de natuur in de nationale parken van Mecklenburg-Voor-Pommeren de kans haar gang te gaan zonder menselijke invloeden. Niet voor niets staat een aantal pittoreske UNESCO-Werelderfgoederen internationaal in de schijnwerpers. De oude beukenbossen en de biosfeerreservaten Schaalsee, rivierlandschap Elbe-MV en Zuidoost-Rügen zijn als natuurreservaten populaire bestemmingen voor natuurreizigers.

Naturparkweg langs de stad Schwerin
Naturparkweg langs de stad Schwerin. (Foto: © TMV/Gänsicke)

Ontdek de zeven parken wandelend over de ‘Naturparkweg’

Deze in 2022 opgeleverde wandelroute doorkruist alle zeven Nationale Parken van Mecklenburg-Voor-Pommeren. De 907 kilometer lange wandeling is volledig bewegwijzerd met blauw-witte markering. Daarnaast is er een GPX-bestand te downloaden. Per Nationaal Park is er een aparte wandelgids te bestellen, ook kun je de gids digitaal opslaan.

Meer informatie over de ‘Naturparkweg’
De krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund
De krijtrotsen van Rügen in Nationaal Park Jasmund. (Foto: © TMV/Gänsicke)

Actieve wandelaars

Als je een actieve vakantie wilt combineren met een excursie in de natuur, ben je in Mecklenburg-Voor-Pommeren aan het juiste adres, met wandelmogelijkheden langs dromerige kust- en merenlandschappen of door dichte bossen. Het is niet ongewoon dat haviken, adelaars en andere roofvogels zich laten zien aan oplettende wandelaars. Waterliefhebbers kunnen het leefgebied van bevers en ijsvogels ontdekken tijdens een tocht per vlot of kano. In de herfst zijn er speciale boottochten naar de rustplaatsen van kraanvogels.

Het Darßer Weststrand
Het Darßer Weststrand. (Foto: © TMV/Tiemann)

Drie wandeltips langs de Oostzee

  1. Stertochten Darß (16-22 km | 3 etappes). Een driedaagse tocht door het betoverende bos van Darss, omhoog naar de vuurtoren en over jonge duinen langs de Oostzee.
  2. Erlebnistouren Nordusedom (17-19 km | 2 etappes). Wandel twee dagen langs witte zandstranden en schilderachtige rietbaaien en vissersdorpjes.
  3. Kwaliteitswandelpad Bodden-Panoramaweg (24 km, 1-2 etappes). Wandel in één of twee dagen door het afwisselende Boddenlandschap op het eiland Rügen. Geniet van het schilderactige landschap en wie weet spot je wel een adelaar of otter.

Onder de sterren

Wil je je op een speciale manier verbonden voelen met de natuur, dan kun je het beste een nacht onder de sterrenhemel doorbrengen. Natuurliefhebbers kunnen op het water overnachten, op een vlot of woonboot. Al schommelend op het kabbelende water, zul je voelen dat de natuur dichterbij is dan ooit. En wie wil, kan ook nog een hengel uitgooien vanaf de drijvende accommodatie. Reizigers die het liever wat hogerop zoeken, kunnen in een boomhut slapen. Hoog in de bomen van het eiland Rügen vind je dromerige boomhutten die garant staat voor een onvergetelijke natuurvakantie.

Overnachten op een boot. (Foto: © TMV/Gänsicke)
Overnachten op een boot. (Foto: © TMV/Gänsicke)