Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandeltips in het Duitse biosfeerreservaat Midden-Elbe

Het biosfeerreservaat Midden-Elbe in de deelstaat Saksen-Anhalt behoort tot de oudste natuurgebieden van Duitsland. En het is ook nog eens UNESCO-Werelderfgoed. Wandel mee door een veelzijdig rivierlandschap met een grote rijkdom aan planten en dieren.

Biosfeerreservaat Midden-Elbe
Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

In samenwerking met Germany Travel

Elbe-bevers

Het reservaat strekt zich uit over ruim 300 kilometer langs de rivier de Elbe en biedt onderdak aan dieren en planten die elders nog maar weinig voorkomen. Voorbeelden zijn de Elbe-bevers, zeearenden, de iris en de waternoot. Wie goed oplet, wordt iedere keer weer verrast door de rijkdom aan soorten in deze uiterwaarden.

Uiterwaardenpaden

Kort na de eeuwwisseling werden de eerste paden in de uiterwaarden aangelegd en dat bleek een uitstekend idee. Zowel bewoners als bezoekers kunnen hierdoor nader kennismaken met de natuurlijke schatten van het biosfeerreservaat. Sta even stil bij de tekst- en beeldborden en doe kennis op van alles wat met dit gebied te maken heeft. Wie de paden verkent, krijgt bovendien waardevolle informatie over het landgebruik en bijzonderheden in de nabije omgeving.

Het biosfeerreservaat Midden-Elbe kent in totaal eenentwintig uiterwaardenpaden die bewandeld kunnen worden. Van de rivier de Klödener Riβ bij Jessen tot de Kapenniederung, Dornburg en de wijngaard Havelberg liggen deze paden verspreid langs het hele traject. De omgeving langs de Elbe verrast keer op keer.

Let op: vanwege veiligheidsredenen zijn sommige uiterwaardenpaden gesloten. Houd de website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Meer informatie over de paden
Biosfeerreservaat Midden-Elbe
Eik in het biosfeerreservaat. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)
Biosfeerreservaat Midden-Elbe
Op stap in de uiterwaarden aan de Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

Wat is een biosfeerreservaat eigenlijk?

Dat leggen we even uit. Biosfeerreservaten zijn modelgebieden waarin mens en natuur nader tot elkaar komen. Dit samenleven wordt op zorgvuldige wijze ontwikkeld en getest. In deze reservaten worden cultuurlandschappen beschermd tegen vernietigende ingrepen en worden gebieden duurzaam behouden voor mens en natuur. De huidige achttien biosfeerreservaten in Duitsland beslaan een oppervlakte van 2.021.050 hectare.

Bezoekerscentrum Auenhaus in Biosfeerreservaat Midden-Elbe
Bezoekerscentrum Auenhaus in Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

Informatiecentrum Auenhaus

Bezoek vooral het informatiecentrum Auenhaus tussen Dessau en Oranienbaum om meer te weten te komen over het beschermde gebied, de bijzonderheden van het biosfeerreservaat Midden-Elbe en zijn betekenis als modelregio voor duurzame ontwikkeling. Wat ook interessant is: het Auenhaus verwelkomt bezoekers met een geheel nieuw ontworpen tentoonstelling. Als natuurliefhebber valt er genoeg te beleven, want een kunstmatig gebouwde beverburcht biedt bijvoorbeeld een direct inkijkje in de leefwereld van deze schuwe dieren. De Elbe-bever is het symbolische uithangbord van het biosfeerreservaat. 

Bezoekerscentrum Auenhaus in Biosfeerreservaat Midden-Elbe
Bezoekerscentrum Auenhaus in Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)

Niet alleen het Auenhaus, maar ook de informatiecentra in Havelberg en Maagdenburg nodigen uit en nemen bezoekers mee in de bijzondere wereld van het biosfeerreservaat Midden-Elbe. Vanaf de bezoekerscentra zijn verschillende themaroutes uitgezet die je wandelend kunt verkennen. Het is een ware ontdekkingsreis.

Samengevat: hier moet je gaan wandelen

  1. Wandel langs de Elbe over een van de uiterwaardenpaden.
  2. Ga op ontdekkingstocht over één van de themawandelingen vanaf de verschillende bezoekerscentra.
  3. Maak een stadswandeling door een van de oudste steden van Duitsland, Maagdenburg.
  4. Wandelen door UNESCO-Werelderfgoed in Tuinenrijk Dessau-Wörlitz mag ook niet ontbreken.
wandelaars in de natuur in Biosfeerreservaat Midden-Elbe.
Biosfeerreservaat Midden-Elbe. (Foto: © IMG Sachsen-Anhalt mbH / Florian Trykowski)
Logo van Saksen-Anhalt in Duitsland.

Meer informatie

Wil jij een bezoek brengen aan het biosfeerreservaat Midden-Elbe? Kijk dan op deze site voor meer informatie.

Ga naar Midden-Elbe