Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Te voet door de natuurparken van Noordrijn-Westfalen

De twaalf natuurparken en het nationaal park in het Duitse Noordrijn-Westfalen hebben alles. Je kunt er ontspannen genieten van de natuur, jezelf uitdagen tijdens een wandeling en bijzondere dieren spotten – zowel overdag als ’s nachts. Wij tippen 4 bijzondere natuurparken voor op je wandelbucketlist.

Een wandelaar in het Nationaal Park Eifel.
Een wandelaar in het Nationaal Park Eifel. (Foto: © Johannes Höhn)

In samenwerking met Germany Travel

1. Natuurpark Diemelsee: in harmonie met de natuur

Zoek je graag de grenzen op? Trek dan je wandelschoenen aan en ga naar natuurpark Diemelsee. Hier passeer je niet alleen de grens van Noordrijn-Westfalen, maar zoek je ook je eigen sportieve grenzen op. Een tent, eten en een zaklamp: dat zijn alle benodigdheden die je voor een paar dagen avontuur in je rugzak moet stoppen. Vervolgens kun je beginnen aan een meerdaagse voettocht over de wandelpaden Uplandsteig, Rothaarsteig of de Brilo­ner Kamm­weg. Langs beide paden vind je in totaal negen trekkingplaatsen waar je midden in de natuur kunt overnachten. Na een lange wandeldag kun je hier eindeloos naar de sterren staren, mooie zonsopgangen beleven en ’s ochtends je blik laten dwalen over de met dauw bedekte weiden en bergen van het Sauerland. Een allesomvattende natuurbeleving waar mens en natuur in harmonie zijn.

Kampeerplaats langs de Uplandsteig
Kampeerplaats langs de Uplandsteig. (Foto: © Trekkingpark Sauerland, Phototravellers.de, CC BY-SA)
Externsteine in Horn-Bad Meinberg (Teutoburger Wald)
Externsteine in Horn-Bad Meinberg, Teutoburger Wald. (Foto: © Tourismus NRW e.V.)

2. Natuurpark Teutoburgerwoud: wandelplezier op het hoogste niveau

Wandelplezier XXL vind je op de Hermannshöhen in het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte. De Hermannshöhen behoort tot de Top Trails van Duitsland en voert langs diverse bezienswaardigheden, zoals de Externsteine en het Hermannmonument.

Als de Hermannshöhen nog niet genoeg is, kun je de 17 kilometer lange KlimaErlebnisRoute nemen. Deze leidt naar het Velmerstot – met 468 meter de hoogste berg in het Eggegebergte – en naar de pittoreske Silberbachvallei. Onderweg wordt de fascinerende wisselwerking van klimaat, natuur en menselijke gezondheid zichtbaar en beleefbaar gemaakt. 

3. Natuurpark Hohe Mark: oog in oog met dieren

Het hinnikt, knort, loeit, blaat en zoemt in natuurpark Hohe Mark. Dit gebied, in de driehoek tussen het Münsterland, de Niederrhein en het Ruhrgebied, is het thuis van veel verschillende soorten dieren. Dat komt door de afwisseling van weiden en beboste heuvels waardoor een diversiteit aan habitats is ontstaan. Ongeveer 400 wilde paarden grazen en galopperen door de Merfelder Bruch bij Dülmen. Bekijk de robuuste merries, hengsten en veulens tijdens een wandeling of rondleiding. In de Steverauen bij Olfen zwerven Heckrunderen en Poitou-ezels rond die ervoor zorgen dat de planten en uiterwaarden laag bij de grond blijven. Een ander hoogtepunt is de Westrupheide, waarvan de bloesem bijzonder mooi is in de nazomer. De Hohe Mark-Steig, die ongeveer 150 kilometer lang is en bekroond is als ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’, loopt dwars door het natuurpark. Maar er zijn ook meerdere korte dagtochten uitgezet. 

Wilde paarden in natuurgebied Mehrfelder Bruch
Wilde paarden in natuurgebied Mehrfelder Bruch. (Foto: © Leo Thomas)
Wandelaar op vlonderpad door Natuurpark Hoge Venen-Eifel. (Foto: © Johannes Höhn)
Vlonderpad door Natuurpark Hoge Venen-Eifel. (Foto: © Johannes Höhn)

4. Natuurpark Hoge Venen-Eifel & Nationaal Park Eifel: onder de sterren

In bijna geen enkele andere regio in Duitsland is er zo weinig kunstmatige lichtvervuiling als in natuurpark Hoge Venen-Eifel. De sterren aan de hemel schijnen er zo fel, dat je bij mooi weer de Melkweg met het blote oog kunt zien. In het natuurpark, dat ook het Nationaal Park Eifel omvat, zijn aangewezen trekkersplaatsen waar je legaal je tent kunt opzetten en – na ja vooraf geregistreerd te hebben – kunt overnachten. De meeste wandelaars gaan naar de Eifel voor de bekendste route: de 313 kilometer lange Eifelsteig.

Meer informatie

Wil je een bezoek brengen aan Noordrijn-Westfalen? Op deze website vind je meer informatie over de vele natuurparken waar je mooi kunt wandelen.

Ga naar Noordrijn-Westfalen
Logo van Noordrijn-Westfalen in Duitsland.