Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Welke goede doelen steun jij als wandelaar?

Als je gaat wandelen doe je dat misschien voor de ontspanning, voor je gezondheid of om te genieten van de natuur. Sta je er ook wel eens bij stil dat dit allemaal niet vanzelfsprekend is? Je kunt verschillende goede doelen steunen die bijdragen aan wandelen, de natuur en gezondheid. Wij zetten een aantal ideeën op een rij. Wie of wat steun jij?

afbeelding van een spaarpot op blaadjes van de bomen.
(Foto: © Shutterstock)

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 270.000 hectare natuur die wordt beschermd, die je kunt beleven en die Staatsbosbeheer samen met en voor anderen duurzaam benut. Wil je ook bijdragen aan natuur bij jou in de buurt? Doneer via het Buitenfonds voor een van de projecten van Staatsbosbeheer boswachters.

ReumaNederland

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Reuma beperkt je in je bewegingsvrijheid. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen. Dankzij jouw donatie kan ReumaNederland haar werk nog beter doen, waaronder het (mede)financieren van wetenschappelijk onderzoek naar medicatie en behandelmethoden, het geven van informatie en voorlichting en het behartigen van de belangen van mensen met reuma.

KWbN en ReumaNederland werken nauw samen om de voordelen van wandelen voor mensen met reuma onder de aandacht te brengen, daarom vind je ook op Wandel.nl geregeld nieuws en tips hierover!

afbeelding van een stel dat samen wandelt in de natuur.
(Foto: © Shutterstock)

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet de organisatie met educatieve natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Vind jij ook dat natuur onderdeel van ons dagelijks leven zou moeten zijn? Dan kun je ook jouw steentje bijdragen.

afbeelding van twee wandelaars in een zonnig Nederlands landschap.

Stichting LandschappenNL

De provinciale landschapsorganisaties zetten zich elke dag met veel enthousiasme in voor een mooi, groen en leefbaar Nederland. Dit kunnen zij niet zonder de steun van hun donateurs. Met je bijdrage bescherm je natuur en landschap bij jou in de buurt. En je krijgt er ook veel voor terug.

Trees for All

Met een donatie aan Trees for All kun je bijdragen aan het herstellen en beschermen van bossen wereldwijd. In ruil voor jouw gift, planten zij bomen en maken ze mensen bewust van het belang van bos en bomen. Je kunt bijvoorbeeld ook eigen actie lanceren op de website van Trees for All. Idee: voor een X aantal gelopen wandelkilometers plant je een boom!

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten maakt zich sterk voor alle natuur die nog over is en voor nieuwe natuur in Nederland. Want de natuur is goed voor ons. Het geeft ruimte om te ontspannen, spelen en geïnspireerd te raken. Natuurmonumenten wil deze natuur beschermen en behouden. Jouw donatie draagt daaraan bij.

Welke goede doelen steun jij als wandelaar? (6)
(Foto: © Susanne Blommaert, Natuurmonumenten)
afbeelding van een hart in de lucht, gevormd door boomtoppen.

Hartstichting

Iedereen een gezond hart. Dat is de missie van de Hartstichting. Want met een gezond hart haal je meer uit het leven. En laat wandelen daar nu aan bijdragen! Elke dag rustig een half uurtje wandelen verlaagt je bloeddruk en verbetert de conditie van je hart en bloedvaten.

Nederland telt nu 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Als we niets doen, komen er binnen 8 jaar bijna een miljoen patiënten bij. Steun de Hartstichting en maak levensreddend onderzoek mogelijk.

KWbN

Wist je dat je ook aan KWbN kunt doneren? De Koninklijke Wandelbond Nederland is de bond achter en initiatiefnemer van dit wandelplatform Wandel.nl. Samen met honderden wandelverenigingen, tochtorganisatoren, trainers, begeleiders en vrijwilligers willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen via wandelen. Met jouw hulp kunnen we hier nog meer energie in stoppen!

afbeelding van een groep wandelaars in het groen.
afbeelding van Eddie in Oostenrijk
Eddie Wolfwinkel in Oostenrijk.

Sponsorlopen

Er zijn talloze sponsorlopen voor goede doelen, zoals de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht, De Vierdaagse Sponsorloop of in het buitenland de Alpe d’HuZes (die kun je ook wandelen!).

Je kunt natuurlijk ook je eigen sponsorloop organiseren voor een goed doel naar je hart. Zo liep boswachter Eddie Wolfswinkel 2140 kilometer voor Stichting Tekenbeetziekten en schreef er een blog over op Wandel.nl. Laat het ons via redactie@wandel.nl weten als ook jij een mooie sponsorloop hebt opgezet. Mogelijk zie jij je actie dan terug op Wandel.nl.

Wandelnet

Wandelnet mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Samen met hun vrijwilligers, onderhouden en beschermen zij een heleboel prachtige (lange-afstand)wandelpaden in Nederland. Wandelnet maakt zich bijvoorbeeld ook hard voor het behoud van het onverharde pad. Help je mee met jouw donatie?

Maarten van der Weijden Foundation

Het doel van de Maarten van der Weijden Foundation is een wereld waarin elke kankerpatiënt het geluk heeft om te herstellen. Met elke gedoneerde euro worden kankeronderzoeken en -projecten mogelijk gemaakt. Je kunt een eigen actie starten en meedoen aan de Elfstedentriathlon, door je bijvoorbeeld in te schrijven voor de wandeltocht of wandeletappe in Sneek. Daarnaast kan je ook een algemene donatie doen, of doneren voor de (sportieve) actie van een persoon of een team. Binnenkort lees je meer over de Elfstedentriathlon met bijbehorende wandelevenementen op Wandel.nl!

afbeelding van Maarten van der Weijden en zijn team, wandelend op straat.
Maarten van der Weijden in actie met een team wandelaars. (Foto: © Maarten van der Weijden Foundation)
afbeelding van Bas van de Goor, wandelend in het bos.
Bas van de Goor. (Foto: © Joyce Bongers)

Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation brengt mensen met diabetes in beweging. Bijvoorbeeld via wandelen, fietsen maar ook samen sporten. Want bewegen is goed voor je als je diabetes hebt. Het heeft namelijk positieve effecten op je diabetes en dus op je gezondheid. Jouw donatie maakt het mogelijk dat mensen zelfvertrouwen krijgen en zelfstandig(er) worden met hun diabetes door meer te gaan bewegen.

Wie of wat steun jij?

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede doelen die passen bij de waarden en belangen van wandelaars. Steun jij een bijzonder goed doel en wil je de redactie van Wandel.nl hiervan op de hoogte stellen? Dat kan via redactie@wandel.nl. Wij zijn benieuwd!