Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Boswachter Eddie Wolfswinkel liep 2.140 km voor kinderen met Lyme

De Bunnikse boswachter Eddie Wolfswinkel (27) heeft zijn wandeltocht van Sicilië naar Nederland beëindigd in het Duitse Wiesbaden. Daarmee heeft hij ruim 13.500 euro opgehaald voor kinderen met de ziekte van Lyme. Op Wandel.nl kon je bijna een half jaar lang zijn ervaringen onderweg volgen in een persoonlijke blog.

Afbeelding Eddie bij het Colosseum in Rome
Eddie bij het Colosseum in Rome

In de blog Eddie’s Bijzondere Wandeltocht kon je meegenieten van Eddie’s wandelervaringen in onder meer Rome, Florence, Bologna, Venetië en Innsbruck. Halverwege maart heeft hij besloten dat er een einde komt aan deze achtbaan van indrukken. ‘Stoppen op het hoogtepunt is het beste wat ik kan doen.’

Opbrengst

Met zijn actie heeft Eddie 13.500 euro opgehaald voor kinderen met de ziekte van Lyme. In 2013 liep hij de ziekte zelf op tijdens een boswachterstage op Terschelling. Met het geld wil hij mogelijk maken dat Stichting Tekenbeetziekten een speciale kliniek kan opzetten voor kinderen met Lyme.

Op de website van Stichting Tekenbeetziekten vertelt Eddie dat de aanhoudende pijn een rol speelt in het vroegtijdig stoppen van zijn wandelavontuur. Een maand na de start in oktober 2021 kreeg hij last van een ontsteking in zijn voet en moest hij zijn verwachtingen meteen bijstellen. Het vooropgestelde doel van 3000 km in een halfjaar tijd wandelen werd onhaalbaar.

Eddie kreeg last van een tweede pijnlijke voet, een beurse schouder, zeurende knieën en enkels; dit alles maakte dat hij zijn route nog verder moest aanpassen. ‘Ik besloot van stad naar stad te reizen met de trein en musea te bezoeken. Niemand had mij gevraagd om alles te voet te doen. Ik verlangde dat van mezelf. Ik had de lat onhaalbaar hoog gelegd.’

Ondanks de tegenslagen, zette hij door en ging hij over landsgrenzen en pijngrenzen heen. De lat hoog leggen heeft ook voordelen, vertelt hij. ‘Ik had een doel van 500 kilometer kunnen bedenken en dat kunnen halen. Maar dan zou ik nooit de 2.140 kilometer hebben gelopen die ik nu heb afgelegd.’ Wanneer wordt een grens verleggen over je eigen grens heen gaan? Dat was volgens Eddie de grote vraag tijdens deze actie. Medio maart besloot hij definitief dat de koek op is.

Afbeelding Heidelberg
Heidelberg, foto © Eddie Wolfswinkel
Afbeelding Wiesbaden
Station Wiesbaden, foto © Eddie Wolfswinkel

Geweldige reis

Maar hij kijkt terug op een geweldige reis. ‘Ik heb mogen leren dat het niet gaat om de eindbestemming, maar om de reis an sich. Het gaat om wat je meemaakt, om wat je ziet, wie je tegenkomt en welke gevoelens je ervaart. En jeetje, wat heb ik veel mee mogen maken en veel mooie en lieve mensen mogen ontmoeten.’

De wandeltocht van Eddie Wolfswinkel was te volgen via Polarsteps. Op Wandel.nl kun je alle blogs teruglezen. Begin april verschijnt nog een afsluitende blog.

Bezoek de foto-expositie

Van donderdag 31 maart t/m zondag 3 april wordt een twintigtal foto’s van Eddie’s wandeltocht geëxposeerd in een monumentaal pand aan Tournooiveld 5 in Den Haag, nabij de Koninklijke Schouwburg. Wil je een foto aanschaffen? Dat kan. De opbrengst gaat naar Stichting Tekenbeetziekten.

Meer informatie