Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Eddie's bijzondere wandeltocht deel 4: Een nieuw hoofdstuk

Boswachter Eddie Wolfswinkel loopt de komende maanden een wandeltocht van Sicilië naar Nederland om geld op te halen voor kinderen met de ziekte van Lyme. Op Wandel.nl lees je over zijn ervaringen onderweg. Na vier maanden heeft Eddie Italië verlaten om zijn tocht in Oostenrijk te vervolgen.

Eddie Wolfswinkel in Oostenrijk

Door Eddie Wolfswinkel 

Iedereen zal het gevoel wel eens gehad hebben wanneer je op reis bent en je de laatste paar dagen nog even een andere stad gaat bezoeken. Voor je gevoel is de vakantie al voorbij. Dit gevoel ervaar ik op het moment. Italië laat ik na vier maanden wandelen achter mij. Er bekruipt mij een licht triest gevoel om het land vol prachtige cultuur en geschiedenis te verlaten.

Maar hé, er ligt gewoon een nieuw hoofdstuk op mij te wachten. De olijfboomgaarden worden ingeruild voor dichte naaldbossen en de Italiaanse keuken met de pizza's en pasta's wordt een Oostenrijkse schnitzel. Het zal best even schakelen zijn om weer een hele andere cultuur tegen te komen. Maar als pelgrim ben je daar ook snel weer aan gewend. Wat meehelpt bij het omschakelen, is de gemixte Duits-Oostenrijkse cultuur in het noorden van Italië.

Op het moment loop ik door de stad Bozen (Bolzano) waar voor het merendeel Duits gepraat wordt. Reclameborden, bushaltes en straatnamen, alles heeft hier naast de Italiaanse naam ook een Duitse. De vraag is, zijn het de Duitsers die hier zijn blijven hangen of zijn het de noordelijke Italianen die niet bij het zuiden willen horen... Ach ja, Zuid-Tirol, het is een cultuur op zich. Alles heeft hier een dubbele naam. Maar in plaats van dat het duidelijkheid schept, werkt het voor een niet heel-talige pelgrim averechts.

De Oostenrijkse bergen in zicht
De Oostenrijkse bergen in zicht, foto: Eddie Wolfswinkel

Gelukkig zijn de regels der natuur nog altijd overduidelijk voor mij en zeggen de besneeuwde bergtoppen dat het nog lang geen voorjaar is. Over een paar dagen is het dan zo ver, dan zal ik lopen tussen de bergen en wolkjes frisse lucht uitademen. Maar voor het zover is, zal ik eerst nog één keer genieten van het warme zonnetje op Italiaanse bodem.

Over de tocht van Eddie

Eddie Wolfswinkel (27) wandelt van Sicilië naar Nederland (zo’n 3.000 km, mede om daarmee geld op te halen om kinderen met de ziekte van Lyme  te helpen. Zijn tocht is te volgen via Polarsteps.

Doneren kan via deze link