Zo maak je wandelen voor kinderen extra leuk

Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de weide, wifi-loze wildernis in.

Wandelen: jij bent er gek op, maar je (klein)kinderen beginnen al te zuchten als ze het woord horen. Hieronder vind je een aantal leuke tips om van een ‘suffe’ wandeling een spannende ontdekkingsreis te maken. Veel plezier!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga samen met de kinderen op zoek naar een mooie wandelroute en laat zien dat hun mening telt. Door ze te betrekken in de voorbereiding, wakker je meteen hun enthousiasme aan. Laat de kinderen tijdens de tocht de weg wijzen met een kaart of gps-toestel. Handig: zo hoeven ze nooit meer te vragen hoe ver het nog is.

Maak van de wandeling een spannend verhaal Maak van de wandeling een spannend verhaal

Inpakken en wegwezen

Leg een rugzak voor de kinderen klaar en vraag hen die zelf in te pakken. Een flesje water en wat (gezonde) snacks zijn natuurlijk noodzakelijk, maar met leuke ‘gadgets’ als een vergrootglas, verrekijker, camera of zaklamp zullen ze zichzelf ware ontdekkingsreizigers voelen.  

Maak het persoonlijk

Zijn jouw kinderen dol op spannende verhalen en sprookjes? Maak van een wandeltocht een levensecht hoofdstuk uit hun favoriete boek. Ga op zoek naar grotten, sporen, holle bomen en kastelen langs de route. Tip: loop de route eerst een keer zelf, dan weet je precies wat je kunt verwachten en vertellen onderweg.

Neem leuke gadgets mee voor onderweg Neem leuke gadgets mee voor onderweg

Volg de sporen

Zijn jouw kinderen echte speurneuzen, download dan de app Spoorzoeker, welk dier was hier van Staatsbosbeheer. Dit is een app voor op de telefoon waarmee jullie op een speelse manier onderweg kunnen uitzoeken bij welk dier welk spoor hoort.

Dieren spotten

Een andere leuke app van Staatsbosbeheer heet Perfect Earth Animals. In Nederland zijn meer dan 10.000 digitale dierenkaarten verspreid, die zichtbaar zijn op een kaart in de app. Als kinderen tijdens een wandeltocht minder dan vijftig meter van zo’n digitale kaart komen, wordt deze aan hun verzameling toegevoegd. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam: de app geeft achtergrondinformatie over de dieren die ze hebben ‘gespot’.  

Leerzame apps en geocaching maken een wandeling extra leuk Leerzame apps en geocaching maken een wandeling extra leuk

Ga schatzoeken

Ken je geocaching al? Dat is een spel waarbij je via een gps-toestel of smartphone met behulp van coördinaten op zoek gaat naar een ‘cache’, een soort schat die verstopt is.  Wist je dat er in Nederland meer dan 40.000 schatten verstopt liggen?

Speciale kindertochten

Vind je het lastig om een wandelroute te vinden die geschikt is voor kinderen, kijk dan eens naar dit overzicht. Hier vind je bijvoorbeeld kabouterpaden, een dieren-ABC-route of fotospeurtochten. Daarnaast zijn er ook meerdere georganiseerde tochten die geschikt zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld de BOEM-tocht in het Limburgse Sint Geertruid of de Kinderomloop Goeree-Overflakkee.

Wil je meer weten over wandelen met kinderen?

In magazine Wandel.nl nummer 1-2020 vind je meer tips en adviezen en lees je hoe wandelverenigingen de jeugd aan zich binden. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je het magazine vijf keer per jaar automatisch in je brievenbus. Lees hier van welke voordelen je nog meer kunt profiteren als lid van KWBN.

Bestel magazine Wandel.nl nummer 1


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?