Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

De lente is de tijd van de lammetjes. Veel schaapskooien liggen in mooie wandelgebieden. Wandelen en lammetjes kijken is begin april dan ook een prima combinatie. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor wandelingen langs schaapskuddes.

Header  | Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

Tip 1: Schaapskudde Ruinen

Op het Dwingelderveld in Drenthe ligt de schaapskooi van de Schaapskudde Ruinen. De kudde bestaat uit 300 Drentse heideschapen. De schaapskooi ligt een paar kilometer van Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Dit is een goed startpunt van je wandeling. Je kunt de 4,5 kilometer lange Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld lopen. Deze komt langs de schaapskooi.

Tip 2: Rhedense Schaapskudde

Midden in Nationaal Park Veluwezoom ligt de schaapskooi van de Rhedense schaapskudde. Dagelijks trekt de kudde Veluwse heideschapen samen met de herder en een aantal Border Collies de heuvels in. In 2019 staat de teller op 138 lammetjes, dus er zijn er een heleboel te zien. Je kunt ze zelfs adopteren. Goed startpunt van een wandeling langs de schaapskooi is Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Hier start bijvoorbeeld de Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom van 2 kilometer. Volg de groene paaltjes vanaf de achteringang van het bezoekerscentrum. Door Landgoed Heuven wandel je naar de schaapskooi. Dit landgoed was in de negentiende eeuw een romantische buitenplaats. Het landhuis is verdwenen, maar het koetshuis uit 1861 is wel overeind blijven staan.

Afbeelding 1 | Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

Tip 3: Schaapskooi Stroothuizen

Bij Denekamp in Overijssel, op een steenworp afstand van de Duitse grens, bevindt zich Schaapskooi Stroothuizen. Hier kun je onder meer iets eten en drinken, maar in de lente ook lammetjes kijken. Op zondag 28 april is er een Lammetjesdag. Er springen dan vele lammetjes rond. Vanaf de schaapskooi ligt een belevingspad (van ongeveer 20 minuten) voor gezinnen. Tegenover de schaapskooi ligt een mooi wandelgebied met bossen, heide en vennen.

Tip 4: Schaapskooi Blaricummerheide

In het Gooi vind je een schaapskooi op de Blaricummerheide. Hier leeft een kudde Drentse heideschapen. De Blaricummerheide biedt volop wandelmogelijkheden. Je hebt er bijvoorbeeld de Trage Tocht Blaricum, een route van 10 kilometer. Behalve over de heide voert deze route je door naald- en loofbossen, over weilanden en zelfs langs 200 jaar oude beukenbomen.

Iedere zondag van 14.00 tot 16.00 is de schaapskooi open voor publiek. Gidsen van het IVN vertellen dan over de schapen. Op Tweede Paasdag, 13 april 2020, is het Lentefeest en kun je tientallen lammetjes bewonderen. De schaapskooi ligt aan de Oude Naarderweg 2 in Blaricum.

Tip 5: Schaapskooi Ermelo

In de bossen bij Ermelo staat één van de grootste schaapskooien van Nederland. Hier woont een kudde van ongeveer 300 Veluwse Heideschapen. De kooi zelf is niet toegankelijk, maar je kunt er wel naar binnen kijken. In de lente staat het er vol met lammetjes. Naast de schaapskooi is het bezoekerscentrum waar je veel informatie vindt over de schaapskooi en de schapen.

Ook starten hier diverse wandelroutes. De Schapedriftwandelroute van 3 kilometer gaat onder andere langs de eikenstrubben aan de randen van het heidegebied. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Je vindt de schaapskooi en het bezoekerscentrum aan de Postweg in Ermelo.

Afbeelding 2 | Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

Tip 6: Schaapskooi Balloo

De kudde Drentse heideschapen op het Balloërveld is met 400 schapen de grootste kudde van Drenthe. Lammetjes zijn er dit voorjaar dan ook volop. Bezoek de schaapskooi tijdens een mooie wandeling over het Balloërveld. Vanaf de schaapskooi start een wandelroute van 9 kilometer, die je eventueel kunt inkorten naar 4 of 6 kilometer. Je wandelt langs grote zand- en heidevlaktes. Ook kom je sporen uit het verleden tegen, zoals grafheuvels en middeleeuwse karrensporen. Volg voor deze route de roze paaltjes.

Afbeelding 3 | Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

Tip 7: Lammetjesradar op Texel

De buienradar, een scheepsradar, maar kende je al de Lammetjesradar? Texel wordt ook wel 'het schapeneiland' genoemd. Er leven net zoveel schapen als mensen op dit Waddeneiland. Het schapenras van Texel heet de Texelaar. Deze schapen zijn forser gebouwd dan de schapen die je op de heide tegenkomt. In de lente zijn er duizenden lammetjes. Ga je in maart of april wandelen op Texel, dan kom je er vele tegen. Wil je van te voren weten waar je lammetjes precies in de wei kunt zien? Gebruik dan de Lammetjesradar. Via GPS-trackers kun je zien waar de lammetjes zich bevinden. Hier kun je je wandelroute op aanpassen.