Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De leukste paaswandelingen in Nederland

De lente is begonnen en het is bijna Pasen. Overal zie je voorjaarsbloeiers, vogels zingen hun hoogste lied en de lammetjes dartelen door de wei. Het paasweekend is een perfect moment voor een heerlijke lentewandeling. Wandel.nl geeft je vijf tips. Vrolijk Pasen!

Lammetjes

1. Wandelen langs bloeiende fruitbomen

Elk jaar trapt het paasweekend de bloesemperiode af in de Betuwe. De akkers vol fruitbomen veranderen dan in een grote bloesemzee. Dit is hét moment om een mooie wandeling te maken langs de fruitakkers. Ergens in april barsten de knoppen open en geniet je van een prachtig plaatje en heerlijke geur. De kersenbloesem en pruimbloesem zijn de eerste soorten die uitkomen, deze soorten kun je in het paasweekend al tegenkomen.

De mooiste bloesemroutes
De leukste paaswandelingen in Nederland; bloesem
Bloesemtijd. (Foto: © Shutterstock)
Veld stinzenplanten
(Foto: © Shutterstock)

2. Wandelen langs voorjaarsbloeiers

Tijdens het paasweekend kan je volop geniet van de vele voorjaarsbloeiers. Stinzenplanten zoals narcissen, bosanemonen en boshyacinten steken dan hun kopjes op en geven de verder nog kale grasvelden en bossen kleur. Op meerdere landgoederen kun je heerlijk wandelen en de vele stinzenplanten bewonderen. Wij hebben vijf routes voor je uitgezocht. Meer weten over stinzenplanten? Bekijk dan Hanne haar vlog over de vroege bloeiers.

Hier vind je voorjaarsbloeiers

3. Spot de ontluikende natuur

Heb je al een mooie route uitgekozen? Maak dan een spel van je wandeling en probeer zoveel mogelijk verschillende dieren en planten te herkennen. De natuur wordt steeds actiever, dus je hebt genoeg om te ontdekken. Wanneer je met een wandelmaatje of met kinderen loopt, kun je er zelfs een wedstrijdje van maken. Mocht je onderweg niet weten wat je bent tegenkomen, dan geven wij je een paar tips over apps waarmee je dieren en planten kunt herkennen.

Apps om dieren en planten te herkennen
Spelend kind
(Foto: © Shutterstock)
boswandeling

4. Laat je inspireren door de boswachters

Naast al dat schoon voor je ogen, valt er ook veel te horen in het voorjaar. Aan het begint van de lente trekken bijvoorbeeld de tjiftjaf, de fitis en de koekoek uit het tropische Afrika naar Nederland om hun zang te laten horen. Maar ook veel andere vogels zijn luid aan het kwetteren. Een perfecte plek om van vogelzang te genieten is tijdens een wandeling door de natuur. De boswachters van Staatsbosbeheer weten je de meest bijzondere plekjes aan te wijzen om planten en dieren tegen te komen.

Boswachterspaden

5. Wandelen langs gekleurde bollenvelden

De bloeiende bollenvelden creëren elk voorjaar een uniek en kleurrijk lijnenspel in het Hollandse landschap. De grootste bollenvelden zijn in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den-Haag te vinden. De meest bekende zijn de tulpenvelden, maar er worden ook krokussen, narcissen en hyacinten op bollenvelden gekweekt. En tijdens Pasen heb je een grote kans om juist de krokussen, narcissen en hyacinten in bloei te zien. In april kom je voornamelijk tulpenvelden tegen. Wij hebben de mooiste wandelroutes langs bollenvelden voor je uitgezocht.

Wandelroutes langs bollenvelden
foto van een roze tulp op een tulpenveld.
(Foto: © Adriaan Westra, Westphilwandelt)