De mooiste wandelroutes langs stinzenplanten

Op meerdere landgoederen in Nederland kun je stinzenplanten bewonderen. Wandel.nl heeft er vijf voor je uitgezocht. Lentekriebels gegarandeerd!

Krokus

Van maart tot en met mei toont de lente zich van haar beste kant. Stinzenplanten zoals sneeuwklokjes, narcissen, bosanemonen en boshyacinten steken dan hun kopjes op en geven de verder nog kale grasvelden en bossen kleur. Geniet van de lente tijdens een wandeling over een van deze landgoederen.

Landgoed Hackfort (Gelderland)

Nabij het dorp Vorden in Gelderland vind je landgoed Hackfort en het gelijknamige kasteel. Een mooi kleinschalig landgoed beheerd door Natuurmonumenten. In het voorjaar ontpopt de parktuin rondom het kasteel zich tot een kleurig stinzenplantenparadijs. Honderdduizenden bolletjes zijn er geplant, van allerlei soorten stinzenplanten. Omdat iedere soort zijn eigen bloeitijd heeft, verandert het aanzien van het parkbos steeds van kleur, als een waar toverkleed.

Meer informatie

Bostulp

Landgoed Martenastate (Friesland)

Op enkele kilometers van Leeuwarden, nabij het dorp Koarnjum, ligt het fraaie landgoed Martenastate. Naast de eeuwenoude bomen is het park één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Friesland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate twaalf verschillende soorten stinzenplanten aangetroffen. Tijdens je wandeling kom je bijvoorbeeld daslook, aronskelk, bostulp, holwortel of adderwortel tegen.

Meer informatie

Landgoed Amelisweerd (Utrecht)

Onder de rook van Utrecht vind je Landgoed Amelisweerd. Het landgoed is een rivierbos verscholen in een bocht van de Kromme Rijn. Je vindt er veel oude loofbomen een groot aantal paddenstoelen en in het voorjaar veel mooie stinzenplanten. Landgoed Amelisweerd heeft speciaal voor bezoekers een handig gidsje samengesteld waarin je alles kunt lezen over de stinzenplanten op het landgoed. Ook verklappen de makers van de gids de zeven mooiste stinzenplantenplekjes, die je overigens gemakkelijk kunt ontdekken via de uitgezette wandelroute.

Meer informatie

hyacintenbos

Landgoed Ockenburg (Zuid-Holland)

Vlakbij de kust tussen Loosduinen en Kijkduin ligt landgoed Ockenburg. Een leuk uitstapje vanuit Den Haag. Vele eeuwen aan geschiedenis zijn zichtbaar, opvallend is de witte imposante Villa Ockenburg met zijn enorme oprijlanen. Maar het hoogtepunt op het landgoed zijn toch wel de uitbundig bloeiende stinzenplanten in het voorjaar. Je vindt hier zelfs een heus hyacintenbos.

Meer informatie

bosanemoon

Landgoed Mildenburg (Zuid-Holland)

Landgoed Mildenburg ligt bij Oostvoorne in Zuid-Holland. Ooit was Mildenburg een barok landgoed met een strak ingerichte tuin en een eenvoudig landhuis. Aan die tijd herinnert alleen nog de lange bomenlaan in het hart van het landgoed. Daaromheen ontdek je een bosrijk, soms heuvelachtig park met een grote variëteit aan bloemen, planten en bomen. In het voorjaar zorgen stinzenplanten voor geur en kleur. Ook maak je kans op het spotten van reeën, vleermuizen en zelfs de zeldzame wielewaal (vanaf april).

Meer informatie

Meer lezen over stinzenplanten?

In magazine Wandel.nl nummer 1-2021 nemen we je in een reportage mee naar Landgoed Oldenaller, op de Veluwe bij Putten. Boswachter Wilco Zwaneveld vertelt je op dit eeuwenoude landgoed alles over stinzenplanten.

Je kunt magazine Wandel.nl bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Wil je magazine Wandel.nl vier keer per jaar in de brievenbus ontvangen? Neem dan een abonnement op het magzine of het alles-in-1-pakket van KWBN. Ga hiervoor naar deze pagina.

Bestel magazine Wandel.nl

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.