Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hier moet je zijn voor een alpacawandeling

Wandelende dierenliefhebbers opgelet. Naast wandelen met je hond kan je nu ook met andere harige vrienden wandelen, namelijk alpaca’s. Wandel.nl tipt vijf alpacaboerderijen die de speciale alpacawandelingen aanbieden.

Alpacawandeling

Alpacawandelingen zijn momenteel super populair. Dat is best begrijpelijk, alpaca’s zijn vriendelijke, nieuwsgierige dieren. Het dier komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt ook wel berglama genoemd. In tegenstelling tot de gewone lama spuugt een alpaca zelden. Dat maakt ze extra gezellig om een rondje mee te gaan wandelen.

Tijdens een alpacawandeling staat het welzijn van het dier voorop. Voorafgaand aan de wandeling leggen professionals goed uit hoe je met de dieren omgaat. Zo mag je een alpaca niet zomaar voeren of belemmeren in hun beweging. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de wandeling leuk is voor iedereen. Let op: bij alle boerderijen moet je reserveren.

1. Alpaca Mountain (Zuid-Limburg)

Boven op de ‘berg’ van het schilderachtige dorpje Sweikhuizen in Zuid-Limburg vind je alpacaboerderij Alpaca Mountain. Met een groep van 10 tot 12 personen kan je hier met een alpaca door het Limburgse landschap wandelen. Er gaan vier alpaca’s mee met de tocht. Voorafgaand aan de wandeling krijg je een uitleg over deze leuke beesten. Onderweg wordt er gewisseld zodat iedereen even met de alpaca’s kan wandelen. Na de wandeling geniet je van een schepijsje of breng je een bezoek aan de monumentale Carré boerderij. Nog niet uitgewandeld? In de omgeving zijn nog veel andere wandelroutes te vinden, de boerderij biedt gratis routeboekjes aan.

Meer informatie
Alpaca Mountain

2. AlpacaOord (Drenthe)

AlpacaOord organiseert al alpacawandelingen sinds 2011. De wandelingen lopen door het natuurgebied achter de boerderij nabij het dorpje Wilhelminaoord. Voorafgaand aan de wandeling vertelt de boer meer over de dieren, daarna start de wandeling van ongeveer een uur. Er gaat minimaal één alpaca per twee personen mee. Halverwege wordt er gepauzeerd bij het bosvennetje. Een perfecte moment voor een fotomomentje met de alpaca’s. Afsluitend worden de dieren weer teruggebracht naar de weide waar je meteen kennis kunt maken met de rest van de kudde.

Meer informatie
AlpacaOord

3. AlpacaFarm Vorstenbosch (Noord-Brabant)

Ontdek de bossen van Natuurgebied De Maashorst samen met een alpaca. Dat kan bij AlpacaFarm Vorstenbosch. Onderweg leert een enthousiaste medewerker je meer over de dieren en heb je genoeg tijd om leuke foto’s te maken met je wollige gezelschap. Er wandelt één alpaca per twee personen mee. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en het tempo wordt bepaalt door de alpaca’s, hierdoor kom je even helemaal tot rust. Naast alpacawandeling biedt de boerderij ook alpaca yoga en een heuse alpaca picknick aan.

Meer informatie
AlpacaFarm Vorstenbosch
Alpacahoeve Klinkenberg

4. Alpacahoeve Klinkenberg (Zuid-Holland)

Op zaterdagen kan je bij Alpacahoeve Klinkenberg terecht voor een mooie alpacawandeling. De boerderij ligt in de omgeving van Sassenheim en tijdens de wandeling van anderhalf uur loop je ook door het pittoreske Warmond. Bij Alpacahoeve Klinkenberg hebben ze al 15 jaar ervaring met alpaca’s en naast wandelingen kan je er ook alpaca yoga beoefenen, het boerenleven ervaren en de beestjes voederen.

Meer informatie

5. Apaca-World-Brielle (Zuid-Holland)

En last but not least, organiseert ook Alpaca-World-Brielle onder begeleiding een alpacawandeling. Na een ontvangst tussen de alpaca’s en een korte instructie ga je op pad. Per twee personen gaat er één alpaca mee. Onderweg passeer je bijzondere plekken, zoals de poort die in 1572 is veroverd om Brielle te bevrijden van de Spanjaarden. De wandeling duurt ongeveer twee uur en na afloop krijg je een lekker kopje koffie of thee met een Briels zandtaartje tussen de alpaca’s.

Meer informatie

6. Zorgboerderij De Marke (Drenthe)

Bij zorgborderij De Marke in Drenthe kan je een wandeling maken met Canto, Kwint en Coda. Drie leuke Alpaca's met elk hun eigen karakter. Benjamin van de groep is Canto, Kwint is de leider en Coda heeft een echte 'ik maak me nergens druk om' mentaliteit. De activiteit duurt ongeveer twee uur. Je wordt ontvangen met een drankje waarna je kennis maakt met de Alpaca's en 1 a 1,5 uur gaat wandelen. Afhankelijk van de conditie van de wandelaars wandel je dwars door de Noord-Sleen of in een langere route langs een groot hunnebed. De wandelingen zijn met maximaal 6 personen zodat iedereen even met de Alpaca's kan wandelen.

Meer informatie
Alpaca Zorgboerderij De Marke

7. Het AlpacaBos (Gelderland)

Aan de rand van de Veluwe, bij Ederveen, kun je met alpaca's door het bos en over de heide wandelen. Bij het AlpacaBos kun je meedoen aan een groepswandeling, maar het is ook mogelijk om een privéwandeling te maken. Je mag voordat je gaat wandelen zelf een alpaca kiezen, waarna je deskundig advies over de omgang met het dier krijgt. Alpaca's kunnen prima tegen de kou, dus je kunt ook in de herfst of de winter op pad. Op die manier kun je samen met een alpaca genieten van de verschillende seizoenen op de Veluwe.

Meer informatie

Ingezonden tip door Tijn Geelen:

In Drenthe kun je een alpacawandeling boeken bij Zonneveld Alpaca's. Wandel 3,5 km door de Drentse bossen in een kleine groep van max. 10 personen. Je kunt ook op de alpacaboerderij overnachten.