Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 10 leukste kabouterpaden voor kinderen

De bomen verkleuren en het is herfstvakantietijd. De perfecte periode om met de kinderen het bos in te gaan. Op zoek naar kastanjes, paddenstoelen en… kabouters! Bekijk nu tien korte en leuke kabouterwandelingen die je kunt lopen met de allerjongste wandelfans.

afbeelding van kinderen bij paddenstoelen.

Kabouterpad Mastbos, Breda

Speur in het Mastbos naar sporen van kabouters! Tijdens een wandeling over dit Kabouterpad vind je misschien wel sporen van kruiwagentjes, geplet gras van een middagdutje en voetstapjes. De route start bij restaurant Boschwachter in ’t Mastbos en duurt ongeveer 1,5 uur en is 1,5 kilometer lang. Het routeboekje is gratis te downloaden en onderweg krijgen de kinderen kleine opdrachtjes om te doen. Een echte doe-wandeling dus!

Bekijk de route
afbeelding van een kabouter.

Kabouterpad Zandstuvebos, Vroomshoop

Als je alle kabouters kunt tellen die je tegenkomt, dan ben je wel even bezig! Dit kabouterpad tussen Ommen en Almelo bestaat een jaar en wordt onderhouden door enthousiaste kaboutervrijwilligers. Dat dit kabouterbos populair is, blijkt wel uit het groeiende aantal bewoners. Er komen steeds meer kabouters bij! Regelmatig worden er ook leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd, zoals schminken.

Bekijk de route

Kabouters en elfjes in de Schoorlse Duinen, Schoorl

In de Schoorlse Duinen wonen niet alleen kabouters (de route vind je hieronder), maar ook elfjes! Beide routes starten bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen en zijn respectievelijk 1 en 1,5 kilometer lang. De routes zijn niet gratis, maar tegen betaling krijg je de route en allerlei attributen die de jonge speurders nodig hebben tijdens hun ontdekkingstocht.

Bekijk de route
afbeelding van een kind dat aan het wandelen.

Kaboutervilla’s, Castricum

Dat kabouters alleen in paddenstoelen wonen is een fabeltje. In Castricum vergaap je je aan de prachtige kabouterhuisjes, die zijn uitgesneden uit hout. De kabouters zijn hier wel heel erg schuw en laten zich niet zo snel zien. Ze zijn zelfs moeilijk online te vinden! Zoek goed tussen de uitkijktoren en Kijk Uit (Oude Schulpweg 3, 1901 NV Castricum).

Kabouterpad, Boxmeer

Boxmeer kent zelfs twee kabouterpaden! De kabouters uit het Brestbos werden zo nieuwsgierig na de leuke verhalen van voorbijgangers, die in het centrum van Boxmeer waren geweest, dat ze zelf op onderzoek zijn gegaan. In het bos volg je de kabouterpaaltjes en in het centrum zoek je naar stickers met een QR-code.

Bekijk de routes
afbeelding van een kabouterhuisje in een boom.

Je bent zelf een kabouter!, Dronten

Niet alleen kun je hier zelf op zoek naar kabouters, je wordt zélf een kabouter! In het kabouterbos in Dronten kun je op zoek naar sporen van de kleine wezentjes en in het pannenkoekenrestaurant kun je spulletjes halen, zodat je onderweg opdrachten kunt doen en kunt picknicken. Na de wandeling nog niet moe? Dan kun je in de kabouterspeeltuin zelf beleven hoe het is om een kabouter te zijn, met het springkussen en de levensgrote kabouterhuisjes of eet je buik vol met pannenkoeken. Ook binnen in het restaurant kijk je je ogen uit!

Bekijk de route

Kabouterdorp De Zilk, De Zilk

Midden in de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt Kabouterdorp De Zilk. Er loopt geen specifieke wandelroute naar het mini-dorp, dus je moet goed zoeken. Juist die speurtocht maakt het spannend: gaan we het dorp en zijn bewoners vinden of niet?
Parkeer bij de entree van de AWD in De Zilk en met behulp van Google Maps kom je een heel eind.

Kabouterpad, Bentwoud

In het Zuid-Hollandse Bentwoud struin je over de paadjes op zoek naar de kabouterpaaltjes die je de weg wijzen. Je bent hier twee kilometer onderweg. Wil je er echt een avontuur van maken? Bestel dan via Staatsbosbeheer de kabouterrugzak, die je vervolgens op kunt halen in restaurant Roest in Bentwoud.

Bekijk de route
afbeelding van een paddenstoel met kabouters.
Foto: © Marieke Kramer, Shutterstock

Kabouterpad, Hoenderloo

De kabouters op de Veluwe hebben het goed voor elkaar! Ze wonen in een prachtig gebied. Ga op zoek naar de kaboutertjes van Hoenderloo op dit kabouterpad. De route zelf is 800 meter en afhankelijk van waar je parkeert heb je nog een aanloop. Het leukste is om de route te lopen met het kabouterpakket, dat € 5,95 kost. Hiervoor ontvangt je kabouterspeurder een rugzakje met rode puntmuts, de route, een stickervel en een diploma!

Bekijk de route

Kroontjespad, Baarn

Heeft jouw kind niets met kabouters, maar is het helemaal wild van prinsen of prinsessen? Wandel dan het Kroontjespad in Baarn. Je start bij  Eethuys-Café De Generaal, waar de kinderen een doos met een kroontje, oranjedrankje, schatkist, prinsenkoek en de wandeling met de QR-codes meekrijgen. Door de QR-codes te scannen hoor je de spannende verhalen en komt je kind van alles te weten over het bos, dat vroeger bij het paleis hoorde.

Het Kroontjespad is in het voorjaar van 2022 geopend en vervangt het eerdere kabouterpad. Het pad is drie kilometer, maar is voor de allerkleinsten in te korten tot 1,5 kilometer.

Bekijk de route
afbeelding van een paaltje op een kabouterpad.
Foto: © Erik Laan, Shutterstock

Heb jij een leuk kabouterpad gelopen?

Wij zijn benieuwd wat jij het allerleukste kabouterpad van Nederland vindt. Stuur je ons een wandelfoto toe? Dat kan op redactie@wandel.nl o.v.v. Kabouterpaden. Wie weet zie je de foto dan binnenkort terug op deze pagina.

P.S. Op de site van Staatsbosbeheer vind je nog veel meer leuke kabouterpaden! En op deze pagina op Wandel.nl vind je nog een heleboel andere wandeltips voor kinderen.