10 wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug biedt een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Wat zijn mooie wandelgebieden in dit bosrijke gebied? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips.

De Utrechtse Heuvelrug bestaat uit uitgestrekte bossen, historische buitenplaatsen en grenst aan vogelrijke uiterwaarden. Mede dankzij de centrale ligging is het een geliefd gebied bij wandelaars. Met een paar honderd kilometer aan wandelpaden is het echter lastig kiezen. Wat zijn mooie wandelgebieden op de Utrechtse Heuvelrug? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips.

> Lees ook: Wandelroutes in de provincie Utrecht

Tekst: Suzanne de Lijser / Wandel.nl

Wandelen op Heidestein bij Zeist. Foto: Ad Snelderwaard. Wandelen op Heidestein bij Zeist. Foto: Ad Snelderwaard.

Wandelroute tip 1: Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen bij Doorn liggen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In dit gevarieerde en uitgestrekte wandelbos met kronkelige bospaden en statige beukenlanen liggen vier verschillende routes.

Vanaf de 'Groene Entree Kaapse Bossen' (Maarsbergseweg 1 in Doorn) start de wandelroute 'Hoogtepunten Kaapse bossen' van 9 km en de kortere wandelroute 'Kaapse bossen' van 5 km. Voor de lange route volg je de blauwe paaltjes en voor de korte route de rode. Beide routes komen langs uitzichttoren De Kaap. Vanaf 26 meter hoogte kun je bij helder weer zelfs De Dom in Utrecht zien.

Parkeerplaats Het Doornse Gat aan de Leersumseweg in Doorn vormt het vertrekpunt van de Wandelroute 'Landgoed Ruiterberg' (5,2 km). Op dit landgoed bevinden zich een paar bijzondere blikvangers: het poortgebouw in Delftse schoolstijl, landhuis De Ruiterberg en de restanten van een tennisbaan. In de Kaapse Bossen ligt tevens een rolstoelpad van 1,8 km. Deze route begint vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel aan de Sint Helenalaan 2 in Doorn. Hier kun je na je wandeling lunchen of een kop koffie drinken.  

Hier vind je meer informatie over de Kaapse Bossen.


Wandelroute tip 2: Plantage Willem III

Als je over Plantage Willem III wandelt, waan je je in het buitenland. In het glooiende gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug bevinden zich dalen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan door smeltend sneeuw. Het gebied ontleent zijn naam aan de tabaksplantage die er in 1853 werd gesticht. De plantage werd genoemd naar koning Willem III. Op sommige plaatsen zie je nog de schuren waarin de tabaksbladeren werden gedroogd.

Je kunt hier de route 'Tussen Rug en Rijk' (3,5 km) lopen. De route start op de parkeerplaats aan de Rijksstraatweg (N225) aan de oostzijde van Elst (Utr) en wordt gemarkeerd met blauwe palen. Vanaf deze plaats start ook een GPS-route van IVN (4 km). Deze tocht brengt je onder meer langs grafheuvels, wildwissels en een uitzichtpunt op 50 meter hoogte. Bij helder weer kun je vanaf dit punt in de verte de Willem Alexanderbrug over de Waal zien. Bekijk deze GPS-wandeling hier.  

Meer weten over de Plantage Willem III? Kijk op de site van het Utrechts Landschap.


Wandelroute tip 3: Landgoed Moersbergen

Landgoed Moersbergen bij Doorn hoorde vroeger bij Kasteel Moersbergen. Tegenwoordig is het landgoed toegankelijk voor publiek. De variatie van bos, akkers en weiden maakt het gebied zeer geschikt voor een afwisselende wandeling.

De Wandelroute 'Moersbergen' van 3,4 km (gele paaltjes) start vanaf de parkeerplaats aan de Moersbergselaan in Doorn. Je wandelt langs diverse elementen uit de vroegere kasteeltuin, zoals een hoofdlaan en restanten van een buitengracht. Op het landgoed leven veel reeën en ook kleinere zoogdieren als hazen en eekhoorns. 

Lees hier meer over Landgoed Moerbergen.


Wandelroute tip 4: Amerongse Bos

Het Amerongse bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit loof- en naaldbomen. Sommige bomen zijn al 230 jaar oud. In deze oude bomen zitten holen van onder meer spechten en vleermuizen. Letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de 69 meter hoge Amerongse Berg.

Goed vertrekpunt van je wandeling is het infocentrum van Utrechts Landschap in een monumentale tabaksschuur (Veenseweg 8, Amerongen). Vanaf hier heb je de keuze uit meerdere wandelroutes. De route 'Hoog en Laag' van 6 km (volg de blauwe palen) gaat over de top van de Amerongse berg, maar ook door de veel lager gelegen Bovenpolder. Dit gebied vormt de overgang tussen de heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn. Hier is bovendien een uitkijkplatform dat een prachtig uitzicht biedt. In de verte kun je het eeuwenoude Kasteel Amerongen zien liggen. Wie liever iets korter wandelt, kan de wandelroute 'Over de Top' kiezen. Deze route van 3,4 km voert over de top van de Amerongse berg. Deze route is gemarkeerd met rode palen.

Hier vind je meer informatie over het Amerongse Bos.


Wandelroute tip 5: Grebbeberg

De Grebbeberg bij Rhenen vormt in het zuiden het einde van de Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling door dit gebied geeft daarom een prachtig uitzicht over de 50 meter lager gelegen Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Het bos op de Grebbeberg bestaat vooral uit eikenbomen.

De Wandelroute 'Grebbeberg' is 4 km lang en start vanaf de parkeerplaats van het militair ereveld Grebbeberg aan de Grebbeweg 123 in Rhenen. Op deze begraafplaats zijn 800 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. In het gebied rond de Grebbeberg is tijdens de oorlog zwaar gevochten. De wandelroute Grebberg wordt gemarkeerd met witte palen. Door de aanwezige galloways en konikpaarden zijn honden niet toegestaan in dit gebied.

Vanaf de parkeerplaats bij het militair ereveld start tevens de wandelroute Laarsenberg (4,6 km). Dit gebied bestaat uit loof- en naaldbos en graanakkers. Volg voor deze route de rode paaltjes. In dit gebied zijn honden wél toegestaan.

Lees hier meer over de Grebbeberg.


Wandelroute tip 6: Austerlitz

Het bosrijke gebied rond Austerlitz is vooral bekend om de 36 meter hoge pyramide van aarde, die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten. Op deze pyramide staat een obelisk van steen. Deze is te bereiken via een lange trap (hiervoor moet je entree betalen).

De pyramide is het startpunt van vijf wandelroutes door de bossen. Deze routes zijn gemarkeerd met vierkante blauwe paaltjes met daaronder de kleur van de route. De kortste route 'Pyramide' duurt ongeveer drie kwartier, bij de langste wandelroute 'Quatre Bras' ben je ongeveer drie uur en drie kwartier onderweg. Bij de pyramide is ook een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant aanwezig.

Voor wie een grotere afstand wil wandelen in de omgeving van Austerlitz is er de 'Bos- en Heidewandeling' van 10 km. Je loopt bij deze GPS-route door bos, maar komt ook over een stuifzandvlakte en over heidevelden. De route is hier te downloaden. Ook kun je de 9 km lange 'Boswandeling Austerlitz' downloaden. Deze route vertrekt vanaf restaurant De Jonckvrouw in Austerlitz en gaat dwars door de boswachterij Austerlitz. Download deze route hier. Beide routes zijn aan elkaar te koppelen tot een route van 19 km.  

Bekijk hier de website van de Pyramide van Austerlitz.


Wandelroute tip 7: Landgoed Bornia / Heidestein

Foto: Nathalie de Winter. Foto: Nathalie de Winter.

Landgoed Bornia in de bossen bij Zeist toont dankzij uitgestrekte heidevelden hoe de Utrechtse Heuvelrug er vroeger uitzag. Een kudde Drentse heideschapen zorgt ervoor dat de heide niet dicht groeit. 

Over het landgoed loopt een wandelroute van 5,5 km. Deze route voert je langs heidevelden, een stuifzandgebied en een gevarieerd bos. De route start vanaf  de parkeerplaats aan de Traay in Driebergen.

Ook het aangrenzende Landgoed Heidestein is de moeite waard voor een wandeling. Over dit landgoed loopt een route van 4,5 km (volg de rode paaltjes). Vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan 369 in Zeist. Op zondagmiddag kun je hier in een oude potstal uit 1884 het informatiecentrum van Utrechts Landschap bezoeken. Ook is vanaf de parkeerplaats de schaapskooi te bereiken (volg de bordjes ‘schaapskooi’), waar het hele jaar door activiteiten plaatsvinden.

Hier vind je meer informatie over Landgoed Bornia.

Hier lees je meer over Landgoed Heidestein.


Wandelroute tip 8: Blauwe Kamer

Natuurgebied de Blauwe Kamer is het perfecte gebied voor wandelaars die onderweg graag vogels kijken. In dit rivieroeverreservaat langs de Nederrijn leven lepelaars, zilverreigers en diverse andere watervogels. Vanuit een vogelkijkhut heb je uitzicht over een vogelrustgebied. Vergeet dus vooral je verrekijker niet mee te nemen. Het infocentrum aan de Blauwe Kamer 14 in Wageningen vormt het vertrekpunt van twee aantrekkelijke wandelroutes. In het infocentrum zijn toiletten en kun je een kop koffie/thee kopen. Ook kun je er informatie krijgen over de natuur in het gebied.

De wandelroute Blauwe Kamer (rode paaltjes) van 3 km gaat over het terrein van een voormalig steenfabriek. Je ziet nog restanten van de oude bakovens. In het gebied lopen galloways en koniks los. Honden zijn daarom niet toegestaan in het gebied. De wandelroute Rivieroeverreservaat heeft een lengte van 1,2 km en is te herkennen aan blauwe paaltjes. Bij de GPS-route Blauwe Kamer loop je met behulp van GPS-punten een route van 4 km. Bij elf punten wordt een vraag gesteld die je moet beantwoorden door goed naar de omgeving te kijken. Via deze antwoorden kun je naar het volgende punt wandelen.

De routeinformatie over de GPS-route Blauwe Kamer vind je hier.  


Wandelroute tip 9: Park Vliegbasis Soesterberg

Altijd al eens over de landingsbaan van een militaire vliegbasis willen wandelen? Dit kan op voormalig vliegbasis Soesterberg. Waar tot 2008 straaljagers landden, ligt nu een park waarin je kunt wandelen. In het natuurgebied liggen diverse wandelpaden. Een gemarkeerde wandelroute van 5 km gaat over het munitiepark. Tussen de bomen door zie je de oude betonnen munitiebunkers liggen. Vroeger lagen hier duizenden kilo’s aan munitie. Tegenwoordig is de voormalig vliegbasis het leefgebied van vele soorten vogels, insecten en bijzondere planten.

De wandelroute begint bij het Nationaal Militair Museum (NMM) aan de Verlengde Paltzerweg 1 in Soest. Honden zijn in dit gebied niet toegestaan. De landingsbaan is in het broedseizoen (15 maart tot en met 15 augustus) niet toegankelijk. Buiten deze periode kun je hier de 'Landingsbaanroute' van 2 km lopen.

Hier lees je meer over Park Vliegbasis Soesterberg.  


Wandelroute tip 10: Lage Vuursche

Bij het dorp Lage Vuursche ligt ruim 1100 hectare aan aaneengesloten bos en het gebied kent daarom uitstekende wandelmogelijkheden. Staatsbosbeheer heeft in het gebied meerdere wandelroutes uitgezet.

Vanaf het NS-station in Baarn start de Baarnse boswandeling (rode paaltjes) van 4 km lengte. Je loopt bij deze wandeling door een park in Franse landschapsstijl met beuken en vijvers. De Hoge Erfwandeling (gele stippen op bomen) is ook 4 km lang. Deze start bij de parkeerplaats Pijnenburg aan de Hoge Vuurscheweg in Baarn. De route voert naar het hoogste punt van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug.

Wie wat korter wil wandelen, kan voor de 'Kasteeltuinwandeling' van 2 km kiezen. Deze route begint bij de parkeerplaats van recreatieterrein Drakensteyn (Stulpselaan in Lage Vuursche) en is gemarkeerd door rode stippen op bomen. Bij deze route loop je rond het koninklijk kasteel Drakensteyn. Vanaf dezelfde parkeerplaats begint ook de 'Stulpwandeling' (4 km), een route door een bijzonder stuk natuur. Je loopt over een 40 hectare groot heideterrein waar Charolais koeien grazen. In de bossen rondom de heide liggen duizenden jaren oude grafheuvels. De Stulp is een geliefd leefgebied van allerlei diersoorten. De diverse pannenkoekenrestaurants in het dorp Lage Vuursche zijn een goede plek om je wandeldag af te sluiten.

Meer weten over wandelen in Lage Vuursche? Kijk hier.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?