Natuurtips voor je wandeling

Wandelen is een prima manier om van de natuur te genieten. Waar moet je op letten als je wilde dieren, zoals herten en wilde zwijnen, wilt zien? Welke planten kun je tijdens je wandeling ontdekken? Op deze pagina geven we je inspiratie en tips om nog meer plezier uit wandelen te halen.
Wandelen langs de slangen van Nederland

In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten? En in welke gebieden kun je deze spotten?

Lees meer
Zó speur je naar vlinders

Vlinders geven je wandeling extra kleur. Maar waar moet je gaan wandelen en wanneer moet je op pad? Met deze tips vergroot je je kansen en speur je naar de mooiste vlinders.

Lees meer
Wat groeit en bloeit er in de berm?

De berm staat vol met wilde bloemen en planten en ook in juni kun je goed genieten van deze kleurenpracht. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wilde bloemen die jij tijdens je wandeling kunt tegenkomen.

Lees meer
5 gratis apps om dieren en/of planten te herkennen

Ken je dat? Je bent aan het wandelen en je komt een plant of dier tegen waarvan je geen idee hebt wat het is… Gelukkig heb je een heleboel apps om deze planten en dieren te herkennen. Wandel.nl heeft er vijf voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
Natuurtips: zo spot je insecten tijdens je wandeling

Insecten zijn kleine beestjes die voor ons oog verscholen lijken, toch zitten ze in grote getale om ons heen. Wandel.nl geeft tips om insecten te spotten tijdens je wandeling.

Lees meer
Zo spot je een bever tijdens je wandeling

Het grootste knaagdier van Europa leeft een verscholen bestaan. Maar als je weet waar je op moet letten en hoe je je moet gedragen, vergroot je de kans er eentje te zien. Wandel.nl geeft je een stoomcursus bevers spotten in vijf stappen.

Lees meer
Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus moeten we de komende tijd meer in onze eigen omgeving blijven en zijn we vooral gebonden aan een blokje om in onze eigen woonplaats. Maar wist je dat er in de stad ook veel natuur te vinden is? Wandel.nl vertelt je wat hier groeit en bloeit.

Lees meer
Speuren naar dierensporen tijdens je wandeling: tips

Zeker in de wintermaanden kun je tijdens je wandeling door de natuur allerlei dierensporen tegenkomen. Ze vertellen je welke dieren er leven in het gebied waar je doorheen wandelt. Op welke sporen moet je als wandelaar letten en hoe weet je wie de maker van een dierspoor is? Wandel.nl geeft je tips, zodat je nog meer plezier aan je wandeling beleeft.

Lees meer
De leukste rietvogels van natuurgebied De Wieden

Het riet van natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel trekt bijzondere vogels aan. Wandel.nl zet de leukste vijf rietbewoners op een rij. Van rietzanger tot baardmannetje.

Lees meer
Zelf een wandelstok maken uit de natuur: tips en regels

Het bos ligt vol mooie losse takken. Ideaal om zelf een houten wandelstok van te maken. Maar hoe doe je dat? En wat mag er wel en wat niet? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Lees meer
Zo speur je verantwoord naar paddenstoelen

Paddenstoelen zijn interessante verschijningen in de natuur. Wandel.nl geeft je tips om tijdens je wandeling verantwoord naar paddenstoelen te speuren én om ze zelf te kweken.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
Wild spotten tijdens je wandeling: tips

Wilde zwijnen, reeën, een vos. Met wat geluk kun je deze dieren tegenkomen tijdens je wandeling. Wandel.nl geeft je een paar tips om de kans om wild te zien te vergroten.

Lees meer
Waar moet je op letten als je een verrekijker gaat kopen?

Verrekijkers zijn er in diverse soorten en maten. Welke is geschikt om mee te nemen tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft je een aantal tips.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?