Natuurtips voor je wandeling

Wandelen is een prima manier om van de natuur te genieten. Waar moet je op letten als je wilde dieren, zoals herten en wilde zwijnen, wilt zien? Welke planten kun je tijdens je wandeling ontdekken? Op deze pagina geven we je inspiratie en tips om nog meer plezier uit wandelen te halen.
Zo maak je jouw avondwandeling nóg leuker

Wij kunnen iedereen aanraden om een avondwandeling te maken, de frisse avondlucht, een mooie zonsondergang en een positief effect op je nachtrust. Maar met deze tips maak je jouw avondwandeling nóg leuker!

Lees meer
Vogelgeluiden herkennen tijdens je boswandeling

Vogels zien tijdens je boswandeling begint vaak met het horen van vogels. Wandel.nl vertelt je meer over veelvoorkomende bosvogels en hoe je hun zang kunt herkennen.

Lees meer
Piepklein, felblauw en razendsnel: de ijsvogel

Met zijn blauw-oranje verenpak is de ijsvogel een opvallende verschijning. Geen wonder dat de vogel populair is bij fotografen en natuurliefhebbers. Wandel.nl vertelt je waar jij de ijsvogel tegen kunt komen.

Lees meer
Wat wolken je vertellen

Kijk jij wel eens naar de lucht tijdens je wandeling? Wolken kunnen je veel vertellen aan de hand van hun kleur of vorm. Maar wat vertellen de wolken je precies? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Dit zijn jullie mooie foto's van ijshaar!

Onlangs schreven we over een bijzonder natuurverschijnsel: ijshaar. We vroegen jullie om afbeeldingen van ijshaar met ons te delen. Op deze pagina vind je de mooiste inzendingen. Geniet van de baard van Koning Winter!

Lees meer
Wandelen langs wateren met otters

Het grootste waterroofdier van Nederland is terug van weggeweest en is weer te bewonderen in de Nederlandse wateren. Niet voor niets is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. Wandel.nl vertelt je meer over de otter.

Lees meer
Een bijzonder natuurverschijnsel: ijshaar

Tijdens een winterse wandeling kun je het zeldzame natuurverschijnsel ijshaar tegenkomen. Wat is dit precies? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Lees meer
Vogels kijken tijdens je winterwandeling

Elk jaar komen er miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland naar ons land gevlogen om hier te overwinteren. Wandel.nl vertelt je meer over tien opvallende wintergasten die jij kunt tegenkomen tijdens je wandeling.

Lees meer
Zes wilde eetbare planten in de winter

Wist je dat er ook in de winter eetbare planten langs de wandelpaden groeien? Hiermee kan je bijvoorbeeld een winterpluksalade, smoothie of pesto van maken. Wandel.nl vertelt je welke planten je kunt plukken.

Lees meer
Tips om bosuilen te zien én te horen

De bosuil is de meest voorkomende uilensoort van ons land. Toch hebben weinig mensen ooit een bosuil gezien. Wandel.nl geeft tips om deze geheimzinnige dieren te spotten én te horen tijdens een wandeling.

Lees meer
Vossen zien tijdens je wandeling: tips

Vossen zijn dieren die al eeuwen tot onze verbeelding spreken. Ze zijn hoofdpersoon in diverse verhalen. Met zijn rood-bruine vacht is het dier een bijzondere verschijning. Wandel.nl geeft tips om vossen te kunnen zien tijdens je wandeling.

Lees meer
Sterren en planeten zien tijdens je wandeling in het donker

Tijdens een wandeling in het donker kun je bij helder weer van alles aan de hemel zien staan. Wandel.nl geeft je tips om tijdens het wandelen naar de sterren en planeten te kijken, zodat je nog meer kunt genieten van jouw wandeling in het duister.

Lees meer
Langs deze wandelroutes kan je volop kastanjes rapen

Het is oktober, de herfst is begonnen en dat betekent dat je tijdens je boswandeling weer kastanjes kunt rapen. Wandel.nl vertelt je op welke wandelroutes je volop kastanjes kunt tegenkomen.

Lees meer
Waar moet je op letten als je een verrekijker gaat kopen?

Verrekijkers zijn er in diverse soorten en maten. Welke is geschikt om mee te nemen tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft je een aantal tips.

Lees meer
Wandelen langs de slangen van Nederland

In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten? En in welke gebieden kun je deze spotten?

Lees meer
Zó speur je naar vlinders

Vlinders geven je wandeling extra kleur. Maar waar moet je gaan wandelen en wanneer moet je op pad? Met deze tips vergroot je je kansen en speur je naar de mooiste vlinders.

Lees meer
Wat groeit en bloeit er in de berm?

De berm staat vol met wilde bloemen en planten en ook in juni kun je goed genieten van deze kleurenpracht. Wandel.nl heeft een lijstje gemaakt met wilde bloemen die jij tijdens je wandeling kunt tegenkomen.

Lees meer
5 gratis apps om dieren en/of planten te herkennen

Ken je dat? Je bent aan het wandelen en je komt een plant of dier tegen waarvan je geen idee hebt wat het is… Gelukkig heb je een heleboel apps om deze planten en dieren te herkennen. Wandel.nl heeft er vijf voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
Natuurtips: zo spot je insecten tijdens je wandeling

Insecten zijn kleine beestjes die voor ons oog verscholen lijken, toch zitten ze in grote getale om ons heen. Wandel.nl geeft tips om insecten te spotten tijdens je wandeling.

Lees meer
Zo spot je een bever tijdens je wandeling

Het grootste knaagdier van Europa leeft een verscholen bestaan. Maar als je weet waar je op moet letten en hoe je je moet gedragen, vergroot je de kans er eentje te zien. Wandel.nl geeft je een stoomcursus bevers spotten in vijf stappen.

Lees meer
Maak een natuurwandeling in je eigen woonwijk of stad

Voor een wandeling in de natuur hoef je niet altijd naar een buitengebied te gaan. Wist je dat er in de stad ook veel natuur te vinden is? Wandel.nl vertelt je wat er in stedelijke gebieden groeit en bloeit.

Lees meer
Zo ontdek je meer tijdens je wandelingen

Wandelen is een perfecte manier om de omgeving te ontdekken. Of je nu door de natuur of door een mooie stad loopt. Met deze tips zie je nog meer tijdens je volgende wandelingen.

Lees meer
Oog in oog met dieren tijdens je winterwandeling

Ook in de winter kun je van allerlei dieren tegenkomen tijdens je wandeling. Wandel.nl vroeg aan boswachter Tim Hogenbosch waar je op moet letten als je dieren wilt zien tijdens je winterwandeling.

Lees meer
Speuren naar dierensporen tijdens je wandeling: tips

Zeker in de wintermaanden kun je tijdens je wandeling door de natuur allerlei dierensporen tegenkomen. Ze vertellen je welke dieren er leven in het gebied waar je doorheen wandelt. Op welke sporen moet je als wandelaar letten en hoe weet je wie de maker van een dierspoor is? Wandel.nl geeft je tips, zodat je nog meer plezier aan je wandeling beleeft.

Lees meer
De leukste rietvogels van natuurgebied De Wieden

Het riet van natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel trekt bijzondere vogels aan. Wandel.nl zet de leukste vijf rietbewoners op een rij. Van rietzanger tot baardmannetje.

Lees meer
Zelf een wandelstok maken uit de natuur: tips en regels

Het bos ligt vol mooie losse takken. Ideaal om zelf een houten wandelstok van te maken. Maar hoe doe je dat? En wat mag er wel en wat niet? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Lees meer
Zo speur je verantwoord naar paddenstoelen

Paddenstoelen zijn interessante verschijningen in de natuur. Sommige soorten zijn eetbaar, andere zijn giftig. Wandel.nl geeft je tips om tijdens je wandeling verantwoord naar paddenstoelen te speuren.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
Wild spotten tijdens je wandeling: tips

Wilde zwijnen, reeën, een vos. Met wat geluk kun je deze dieren tegenkomen tijdens je wandeling. Wandel.nl geeft je een paar tips om de kans om wild te zien te vergroten.

Lees meer

Bekijk ook

Hanne's Wandelwereld: Paddenstoelen
Hanne's Wandelwereld: vogeltrek
Hanne's Wandelwereld: hertenbronst
Hanne's Wandelwereld: Eikels en beukennootjes
Hanne's Wandelwereld: Bodemplanten
Hanne's Wandelwereld: Lepelaar
Hanne's Wandelwereld: Adders
Hanne's Wandelwereld: Vingerhoedskruid
Hanne's Wandelwereld: Zandhagedis
Hanne's Wandelwereld: boommarters
Hanne's Wandelwereld: vlierbloesem
Hanne's Wandelwereld: rododendrons
Hanne's Wandelwereld: gierzwaluwen

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.