Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo pak je de draad weer op na een winterstop

Zodra de winter ten einde loopt, wil je het liefst zo snel mogelijk weer naar buiten. Met deze checklist van Wandel.nl en handige tips wandel je fris en fit het voorjaar in.

Cid2763 Portretten Sportief 3 Oefeningen

Check 1: Wandeluitrusting

Voor je op pad gaat, is het verstandig om eerst een korte stop te maken bij je kleding- en schoenenkast. Kijk voordat je je vertrouwde paar wandelschoenen aantrekt of de schoenen nog in orde zijn. Zitten ze nog prettig, of zijn ze wat versleten? En hoe staat het met het profiel van de buitenzool? Eventueel kun je deze bij een schoenmaker laten vervangen. Doe dit alleen als de rest van je schoenen nog in orde is. Hier vind je meer tips voor schoenonderhoud en -vervanging.

2158C66d 406D 471D 83A3 Ab703c87ac9a Image930070999134279580 850X566

Loop daarna ook je wandelkleding eens goed na. Zit je wandeloutfit nog comfortabel (niet te los, maar ook niet te strak)? In het voorjaar is de kans op zonnige dagen groter, maar niet voor niets wordt er gesproken van maartse buien. Bescherm jezelf dus tegen kou, regen en (soms) een al best fel zonnetje met laagjeskleding, een waterdichte jas en goede hoofdbescherming. Een goed excuus om een nieuw (en fleurig) kledingstuk aan je wandelgarderobe toe te voegen.

Check 2: Bouw rustig op

Het prettige aan wandelen is dat je het altijd en overal kunt doen. Het is dus vooral een kwestie van de voordeur uitstappen. Merk je dat je door de winterstop iets hebt ingeleverd op je wandelconditie, bouw dan rustig op en neem tussen twee wandelingen door een dag rust om je lichaam goed te laten herstellen. Hoe je weer gezond opstart en blessures kunt voorkomen, vind je in dit trainingsschema voor de beginnende wandelaar.

Zorg voor een gezonde leefstijl

Check 3: Wandel met iets extra’s

Aan je fitheid kun je ook werken door deze stevige wandelroutes over heuvels, wallen, duinen te lopen. Ook zijn er verschillende sportieve wandelvormen waarbij aan het wandelen extra oefeningen worden toegevoegd, zodat je niet alleen je benen traint, maar ook je romp en armen. Natuurlijk kun je ook van je eigen wandeling een echte work-out maken. Gebruik flesjes water als gewicht of loop over bruggen, trappen en heuvels als hindernissen.