Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo leidt jouw wandeling tot mooie zelfinzichten

We hebben er allemaal wel eens behoefte aan om onze gedachten op een rijtje te zetten. Door te wandelen komt hier vaak ruimte voor en kun je jezelf een interessante spiegel voorhouden. Wist je dat de natuur en de stad als een persoonlijke coach kunnen werken? Met deze tips ga je bewuster op pad.

Foto natuur

De natuur, maar ook een stedelijke omgeving, kan mooie zelfinzichten geven, omdat je (natuurlijke) symbolen en metaforen naar je eigen leven kunt vertalen. Het enige wat je hoeft te doen is naar buiten te gaan, een stuk te gaan wandelen, je zintuigen te gebruiken en je te laten verrassen. Kijk om je heen, luister, ruik en voel!

Het leuke is: overal waar je je begeeft kun je tot inzichten komen. Al loop je steeds hetzelfde rondje, ook dan kom je vaak nog tot nieuwe ontdekkingen. Het voordeel van een rondje in de natuur is dat het rustgevend werkt. Je zult je makkelijker ontspannen en je kunt je even losmaken van alles wat er in het dagelijks leven op je pad komt. De rust en ruimte die dit in je hoofd geeft, maken dat je je beter kunt concentreren, helderder kunt denken, beter beslissingen kunt nemen en tot inzichten komt. De combinatie met wandelen zorgt er voor dat hoofd (geest, ratio, denken) en het hart (gevoel en emoties) met elkaar in beweging komen. Het is iets dat je bewust kunt gaan opzoeken, daarom geven we je een paar tips.

Vind symbolen en stel jezelf vragen

In de natuur ligt de inspiratie voor het grijpen, in de vorm van mooie symbolen en krachtige metaforen. Een knoest in een boom in de vorm van een hartje, dartelende vlindertjes in de lucht, de zonnestralen die zich een weg door het bladerdek banen, splitsingen van paden waarvan je niet weet waar ze heen leiden of bijvoorbeeld een bijzondere steen op je pad. Wat betekenen deze symbolen voor jou? Zie jij overeenkomsten met je eigen leven?

Een stedelijke omgeving daarentegen kan je mogelijk veel meer prikkels geven. Druk verkeer, veel mensen om je heen, hoge gebouwen die grote schaduwen werpen. Maar als je goed kijkt, zie je ook dat kleine bloempje dat in het cement tussen een rij stenen van een muur een bestaansrecht heeft afgedwongen of ervaar je een oase van rust als je de hoek van een straat omgaat en plotseling in een prachtige stille binnentuin staat. Wat voor emoties ervaar jij in een gebied vol tegenstellingen van geluid en stilte, beton en groen?

2 Shutterstock 1722344650
Foto’s: © Shutterstock
Wandelen zorgt dat je hoofd en hart met elkaar in beweging komen
Foto bos

Volg de seizoenen en pas je aan

Als je de natuur goed op je laat inwerken, ontdek je wat een veerkracht de natuur heeft. Dat is natuurlijk een hele mooie metafoor voor het leven. Veerkracht heeft alles te maken met hoe snel je je aanpast aan de omgeving en gebeurtenissen. De natuur past zich aan aan het wisselen van de seizoenen. In de herfst vallen de bladeren van de bomen, het weer slaat om, vogels trekken naar het zuiden en overwinteraars nemen hun plek in. Hoe grauw en guur de herfst en winter ook kunnen zijn, er zijn ook prachtige en verrassende momenten. Een zonnetje aan een strakblauwe hemel, terwijl het vriest dat het kraakt. Of een pluk ijshaar dat zich op een vroege ochtend op een dode boomstam heeft ontwikkeld, terwijl de temperatuur rond het vriespunt ligt. En na een lange periode, waar je bijna gaat denken dat de bomen nooit meer groen worden, komt er nieuw leven als de lente aanbreekt.

Precies zo gaat het ook in ieder menselijk leven. We maken periodes door dat we het moeilijk hebben, zoals in tijden van rouw, het verliezen van een baan of bij gezondheidsproblemen. Maar ook in moeilijke periodes is het belangrijk oog te hebben voor al het moois om je heen. Een knuffel van iemand die je dierbaar is of een goed gesprek tijdens een wandeling in het bos. Juist die kleine geluksmomentjes geven je energie en troost en uiteindelijk zie je het licht weer aan het einde van de tunnel, of de zon achter de wolken. De lente breekt aan!

Stap uit je comfortzone, weer of geen weer

Als de zon schijnt, voelen we ons vaak beter in ons vel zitten dan als het weken grauw en guur weer is. De weersomstandigheden hebben dan ook een grote invloed op onze gemoedstoestand. Maar laat je door het weer niet weerhouden om naar buiten te gaan. Ga juíst naar buiten! Wandelen in andere weersomstandigheden laat je andere dingen voelen. Want waarom stromen de tranen nu ineens over je wangen, terwijl de regen op je capuchon tikt? En waarom voelt het heel oncomfortabel om in de vrieskou naar buiten te gaan? Door uit je comfortzone te stappen en je grenzen op te zoeken kom je dichter bij je gevoel. Ervaar je angst, verdriet of iets anders? Laat het er zijn. Door uit je comfortzone te stappen, te voelen en hier op te reflecteren, groei je als persoon.

Foto berg
Foto van wandelaar die notities maakt

Herken signalen en maak notities

Misschien voelt het overweldigend als je buiten bent en alles in je op wilt nemen. Neem een schrift en pen mee om alles wat jou op dat moment opvalt op te schrijven, zodat je er op een later moment rustig over na kunt denken. Zo’n schrift is ook leuk om nog eens in terug te bladeren. Wat je een paar maanden geleden opviel en waar je toen geen betekenis aan kon geven, valt misschien nu ineens op z’n plek. Zo kun je jezelf ook ‘oefenen’ in het herkennen van signalen en zul je steeds meer metaforen en symbolen uit je omgeving kunnen halen.