Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Dat is pech! Tien veelvoorkomende wandelongelukken

Welke pechgevallen komen er onder wandelaars het meeste voor? Wandel.nl zet de top-10 in willekeurige volgorde voor je op een rij. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

man helpt vrouw na een val in het bos.

Verstuikte enkel

Een misstap is snel gemaakt als je even niet oplet waar en hoe je je voeten neerzet. Een uitstekende boomwortel of een scheefliggende tegel kunnen je wandelplezier in één klap verpesten. Als je je enkel verstuikt, klapt je voet naar binnen. De klachten die daardoor ontstaan kunnen variëren van pijn en een lichte zwelling tot een knappend geluid en een flinke blauwverkleuring. Tips hoe je een verstuiking kunt voorkomen en behandelt lees je in dit artikel.

iemand grijp naar been bij pijn/kramp.

Kramp

Ben je net lekker onderweg, krijg je kramp in je kuit of bovenbeen! Met een beetje pech is de kramp ze erg, dat je strompelend je weg moet vervolgen. Kramp kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn ongetraindheid of een tekort aan vocht en zouten in je lichaam. Zorg dat je iets te drinken meeneemt, zeker als het warm weer is!

Buikkramp

Stel, je hebt iets verkeerds gegeten of een (buik)griepje onder de leden... Of je darmen spelen om een andere reden op. Dan is het heel vervelend als er geen toilet in de verste verte te bekennen is! Wat doe je dan om een ongeluk te voorkomen? Neem altijd zakdoekjes of toiletpapier mee op zak, en een afvalzakje om vervolgens het gebruikte papier in te stoppen. Dat laat je natuurlijk niet in de natuur slingeren. Ken je de regels van wildplassen en -poepen?

bordje met 'Toilet' en pijl.
vrouw sprayt haar broek in tegen insecten.

Beten en steken

De natuur is prachtig, maar zit soms vol venijnige prikkers en bijters. Teken, wespen, mieren, muggen, een agressieve hond. Je hebt ze liever niet in en op je lijf. Insecten kun je afweren met een insectenspray en vergeet na een rondje bos niet om op teken te checken. Toch door iets gebeten? Houd de plek dan in de gaten en als je het niet vertrouwd, ga dan even langs de huisarts. Meer tips bij prikkende insecten lees je in dit artikel. Hoe om te gaan met een tekenbeet, dat lees je hier.

Agressieve honden zijn een ander verhaal. Mocht je gebeten worden, ga dan het gesprek aan met de eigenaar en wissel eventueel gegevens uit voor de verzekering. Vergeet niet een tetanusprik te halen bij de huisarts.

Verdwalen

Al druk pratend met je wandelmaatje ben je links afgeslagen, toen weer rechts en toen… waren jullie de weg kwijt. De weg terug vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Waarschijnlijk zie je wel ergens wandelmarkeringen staan, die je terug naar een startpunt voeren. Ook de telefoon kan uitkomst bieden. Moet je wel weten waar je gestart bent, maar via Google Maps kun je de weg dan snel terugvinden. Onze tips om verdwalen te voorkomen en de weg weer terug te vinden lees je hier.

man en vrouw zoeken de weg met een plattegrond.

Lekkende drinkfles

Nee he… Je hele tas nat! Je hebt de dop niet goed op je drinkfles gedraaid en deze is gaan lekken in je tas. Hopelijk is het alleen water en heb je je telefoon of andere mechanica in een ander vak. Let met het pakken van je tas dus een beetje op hoe je deze inricht. En draai de dop goed vast!

man grijpt naar de knie en wordt geholpen na een val.

Op het verkeerde pad

Lekker aan het dwalen door het bos en ineens vliegen de mountainbikers langs je heen. Pas op waar je loopt en welke paden je inslaat als je geen wandelroute volgt. Mountainbikers zijn op de meeste mtb-routes niet bedacht op langzaam verkeer (wandelaars) op de route en zullen het je niet in dank afnemen als ze vol in de rem moeten. Veel mtb-paden zijn dan ook verboden voor wandelaars.

Overigens kun je tijdens een gemarkeerde wandeling ook over mountainbikepaden geleid worden. Vaak wordt met een bordje aangegeven dat het pad gedeeld wordt. Houd oren en ogen dus open, want een pad delen kan alleen als je rekening houdt met elkaar. Wandel op dergelijke paden achter elkaar, zodat er ruimte voor de mtb-ers is om in te passeren. In dit artikel lees je meer over hoe we met elkaar rekening kunnen houden in de bossen.

Blaren

Eindelijk heb je je nieuwe wandelschoenen! Ga dan niet meteen uren op stap met je nieuwe stappers, maar wandel ze eerst goed in. Anders is de kans op blaren reëel. Wrijvingsplekken van (nieuwe) schoenen, een verkeerde sokkenkeuze of natte voeten door transpiratie of regen vergroten de kans op blaren. Lees hier onze tips.

iemand plakt een blaar af op een teen.
(Foto: © Shutterstock)
iemand stopt een rood EHBO-setje in de rugzak.

Verwondingen

Au! Heb je jezelf toch even vervelend gestoten aan die steen of tak. Een krasje is nog niet zo erg en hoeft niet direct behandeld te worden. Maar als je een flinke jaap oploopt is het toch fijn als je deze zelf kunt schoonmaken en verbinden. Een EHBO-setje mee tijdens je wandeling is dan ook geen overbodige luxe. In dit artikel lees je wat er in een EHBO-setje kan zitten.

Verkeerde tijd, verkeerde plek

Je hoopt dat het je niet overkomt, maar de kans bestaat dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent en een persoon tegenkomt die het niet goed met je voor heeft. Als je met een loopmaatje of groep loopt is de kans kleiner dat je lastig gevallen wordt, maar laat het je niet weerhouden om lekker alleen de natuur in te trekken! Lees hier onze tips om veilig alleen op pad te gaan.