Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Een ongeluk zit in een klein Italiaans hoekje

Het zal je maar gebeuren. Het ene moment wandel je in Italië in de bergen van de prachtige Amalfikust, het volgende moment zit je in afwachting van een reddingsploeg die je van de berg af moet halen, omdat je je enkel gebroken hebt. Het overkwam Martin en Ingrid op hun vakantie in mei 2017.

Wandelpad in Italië

Goed voorbereid

Ingrid en Martin van Dijk, uit Hoorn, zijn fanatieke wandelaars. Duitsland, Oostenrijk, maar vooral Italië is favoriet. Ze wandelen veel in de bergen en maken mooie tochten. Met hun ervaring gaan ze nooit onvoorbereid op pad. Genoeg eten en drinken, extra kleding, een nooddekentje en een battery pack voor de telefoons gaan standaard mee.

En toch kon het noodlot toeslaan. Hoe het gebeurde weet Ingrid zelf eigenlijk niet eens. “Ineens zat ik op de grond.” Martin dacht nog dat hij een tak hoorde breken doordat Ingrid daarop was gestapt. Helaas was die krak de enkel van Ingrid. “En daar zat ik dan op het pad. Het was niet eens een moeilijk begaanbaar pad. We volgden een uitgezette wandelroute. Waarschijnlijk ben ik verkeerd op een schuine steen gaan staan. Ik had gelukkig geen pijn, maar ja, ik moest wel de berg af.”

Wat neem je mee de bergen in?

  • telefoon en battery pack/powerbank
  • GPS device (sporthorloge, handheld navigatie, smartphone)
  • extra kleding (regenkleding), bij voorkeur een felle kleur
  • nooddekentje
  • spiegeltje om lichtsignalen te kunnen seinen
  • meer dan voldoende eten en drinken

Slechte verbinding

En dat was een probleem. De eerste poging van Martin om 112 te bellen werd door de slechte verbinding in de bergen afgebroken. Het lukte ze echter wel om contact te leggen met hun Italiaanse schoonzoon Matteo in Nederland. Via zijn gamingnetwek zocht hij contact met connecties aan de Amalfikust en binnen no-time had hij een reddingshelikopter vanuit Napels in de lucht. Het bleek voor de helikopter nogal lastig om de exacte locatie te vinden. Ingrid en Martin bevonden zich namelijk in het bos. Ook in open gebied lukte het Martin niet om de aandacht van de helikopter te trekken die in de buurt vloog. Uiteindelijk gaf het aflezen van de coördinaten in de telefoon de doorslag. Deze werden doorgegeven aan de 112 centralist, met wie ondertussen weer contact was. De helikopter vond de locatie. Maar omdat die al even in de lucht was en het al donker begon te worden, moest een grondteam ingeschakeld worden.

/ongeluk-italiaans-hoekje-1
Ingrid tijdens haar wandelvakantie

Geen paniek

‘Ik ben geen moment in paniek geweest. Wij werken allebei in de hulpverlening. Martin als ambulancebroeder en ik als politie. We zijn dus wel wat gewend en weten hoe het werkt. Aangezien het gelukt was om aan de centralist van 112 onze exacte coördinaten door te geven was ik er ook gerust op dat de reddingsploeg onderweg was. Dat was nog wel het spannendste moment: krijgen we 112 wel te pakken hier in de bergen en begrijpen ze ons wel? Lang niet iedereen in Italië spreekt Engels.

/ongeluk-italiaans-hoekje2
Ingrid in het ziekenhuis

Reddingsoperatie

Uiteindelijk duurt het nog een paar uur voor een reddingsploeg van 13 personen bij Ingrid en Martin is en duurt het ook uren voordat de hele groep beneden is. Al met al kostte de hele reddingsactie bijna 10 uur. De volgende dag kan Ingrid pas in het ziekenhuis terecht voor een röntgenfoto. Daaruit blijkt een complexe enkelbreuk en wordt geadviseerd de operatie in Italië plaats te laten vinden. Repatriëring naar Nederland zou via de weg plaats moeten vinden, omdat een vlucht zo snel niet geregeld kon worden, en het risico op trombose in het been is te groot. Uiteindelijk ligt Ingrid twee weken in het ziekenhuis in Napels, zit Martin in een nabij gelegen hotel, komt een vriend over vliegen om samen met Martin met de auto naar huis te rijden, terwijl Ingrid uiteindelijk met het vliegtuig naar Nederland vliegt.
Nu, vijf jaar later, kijken Martin en Ingrid terug op een bijzonder avontuur en zijn ze blij dat het zo goed is geëindigd. Het meest bijzondere moment was nog wel toen Martin het rescueteam zijn contactgegevens wilde geven om de rekening te kunnen sturen. Dat werd niet aanvaard. “Zo doen we dat in Italië,” was het antwoord dat Martin kreeg.
Ondanks de complexe breuk, een flink revalidatieproces en restklachten is Ingrid blij dat ze weer kan wandelen. Dit voorjaar gaan Ingrid en Martin weer terug naar Italië voor een volgende wandelvakantie.

Verzekering

Via de zorgverzekering werden alle kosten voor de repatriëring van Ingrid gedekt, inclusief de hotelkosten van Martin en het vliegticket van de vriend. Het ligt echter aan de dekking van jouw zorgverzekering welke kosten gedekt worden en welke niet. Onderzoek dus voordat je op vakantie gaat of jouw reis en risico’s volledig zijn gedekt. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af. Let er ook op of je een reisverzekering hebt. Wellicht heb je die door de coronapandemie opgezegd. Voor de echte bergfanaten is een aanvullende bergsportverzekering aan te raden.
Ben je niet zeker van hoe je verzekerd bent? Schroom dan niet om je verzekeraar te contacten.

Exacte locatie bepalen

Het kan lastig zijn om jouw exacte locatie door te geven aan een buitenlandse meldkamer als je de omgeving niet kent en afhankelijk bent van karakteristieke kenmerken van het terrein. In Nederland kun je vaak nog aardig nauwkeurig je locatie bepalen door ANWB-paddenstoelen, fiets- en wandelknooppunten of nummers op MTB-routepaaltjes. In het buitenland is dat vaak niet het geval. Het is dan verstandig om jouw coördinaten af te kunnen lezen. Door de wereldwijde satellietnetwerken zijn jouw coördinaten in principe altijd op te vragen. Je kunt daarvoor verschillende mogelijkheden gebruiken:

  • GPS handheld navigatie
  • diverse modellen sporthorloges, zoals Garmin
  • telefoon (Google Maps, diverse navigatie apps, browser geolocation, etc.), let op: dit werkt alleen als je netwerk hebt. 

Lees meer in Magazine wandel.nl

Wil je meer lezen over wat moet je doen als je in een afgelegen (natuur)gebied te maken krijgt met een noodgeval? In Magazine wandel.nl nummer 1-2022 staat een achtergrondverhaal met tips van deskundigen. Je kunt dit magazine bestellen via onze webshop. Klik hiervoor op onderstaande button.

Bestel Magazine wandel.nl