Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Darmklachten tijdens het wandelen

Merk jij ook wel eens tijdens het wandelen dat je darmen gaan ‘werken’? Opeens is de nood hoog en dat is natuurlijk erg vervelend! Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

vrouw grijpt naar buik tijdens het wandelen.
(Foto's: © Shutterstock)

Bij sommige mensen worden de darmen door het wandelen actief, bij andere wandelaars bewegen de darmen juist minder, omdat door inspanning het bloed zich herverdeelt: er gaat relatief meer bloed naar de beenspieren en minder naar de inwendige organen. In het algemeen is het advies om je voedingspatroon voorafgaand aan het wandelen eens onder de loep te nemen.

man grijpt naar buik met flesje water in zijn hand.

Voedingstips

Voorafgaande aan, en tijdens het wandelen, kun je beter geen koffie drinken, omdat dit de darmen juist stimuleert. De meeste mensen hebben minder klachten van de darmen bij wandelen als ze vooraf een vezelarm ontbijt nemen met makkelijk verteerbare voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld een banaan, of ontbijtkoek. Wanneer je bekend bent met darmklachten (bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom) dan is het advies vaak om juist vezelrijke voeding te nemen en daarbij veel te drinken. 

Sportdiëtist

Mocht dit geen resultaat geven dan kun je altijd een sportdiëtist bij jou in de buurt raadplegen. Een sportdiëtist maakt samen met jou een individueel voedingsplan dat is aangepast aan leefstijl, (prestatie-) doelen en voorkeuren. Er wordt gekeken naar je trainingsschema, de duur en de intensiteit van inspanningen en de tijden waarop getraind wordt. Bij elke sport zijn er natuurlijk andere voedingseisen. Ook wordt er gekeken naar het gewenste lichaamsgewicht. En, niet onbelangrijk, er wordt rekening gehouden met persoonlijke smaak en voorkeuren. Meer informatie is te vinden op sportdietetiek.nl.

(Bron: © Sportzorg Alliantie)