Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Verschillende voedingsapps met elkaar vergeleken

Goede voeding hoort bij een gezonde leefstijl. Tegenwoordig kun je met apps heel makkelijk je bijhouden wat je eet. Wandel.nl zet een aantal handige voedingsapps voor je op een rijtje.

Header | /voedingsapps

Eetmeter

De Eetmeter is een app van het Voedingscentrum, waarbij je niet alleen inzicht krijgt in je calorieverbruik, voedingsstoffen, zoutgebruik, maar ook hoeveel je binnen en buiten de Schijf van Vijf eet. Voor de producten buiten de Schijf van Vijf geeft de app je een gezonder alternatief. De voedingsmiddeleninformatie wordt rechtstreeks uit de Levensmiddelendatabank gehaald en is daarmee altijd actueel. Een groot voordeel is dat de app hoeveelheden omrekent naar bereid product. Bijvoorbeeld: op een verpakking van pasta staan de voedingswaarden van onbereid product, terwijl je de pasta gekookt eet. Bovendien koppelt de app ook de mineralen en vitaminen aan producten.
Het beweegdagboek bestaat uit beweegactiviteiten waaruit gekozen wordt. Deze zijn gebaseerd op de Beweegrichtlijn. Niet alle activiteiten worden als intensief genoeg gezien om mee te tellen in het overzicht.

Myfitnesspal 

In deze app kun je  nauwkeurig bijhouden hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en wat je aan energie verbruikt. De app is namelijk te koppelen met veel verschillende soorten activitytrackers (zowel apps als toestellen). Door de barcodes van producten te scannen en de hoeveelheid product in te voeren heb je direct inzichtelijk uit hoeveel calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten jouw maaltijd bestaat. Eet je een bepaald gerecht regelmatig? Dan kun je deze opslaan, zodat je nog sneller je maaltijd geregistreerd hebt. Naast het registreren van je voeding kun je in je profiel ook gepersonaliseerde voedings- en fitnessdoelen opnemen. Jouw resultaten zijn inzichtelijk middels grafieken en dagelijkse voedingssamenvattingen.
Nadeel is dat de portiegrootte veelal in internationale eenheden, zoals ounces en cups zijn opgenomen. Dat vraagt even wat rekenwerk.

  • Voor iOs, Android en via deze website
  • Gratis en betaalde versie voor meer mogelijkheden
De app MyFitnessPal
De app MyFitnessPal
/voedingsapps2

See how you eat

Ben je voornemens om te beginnen met het bijhouden van wat je eet? Het rekenwerk in calorieën en verdeling van voedingsmiddelen naar macro’s kan dan best overweldigend zijn. De eerste stap is bewustwording en daar kan deze app toe bijdragen. Want weet jij wat je gedurende de dag in je mond stopt? In deze app maak je van alles wat je eet een foto. Deze verzameling geeft jou inzicht in wat je op een dag zoal eet en wat je wellicht niet eet. Misschien eet je wel weinig groente, of vijf keer per week pasta. Deze bewustwording is onderdeel van het 80/20 principe. Door 20 procent van je gewoonten aan te passen bereik je al een groot deel (80 procent) van je resultaten. Met deze app kun je dus gevoelsmatig stappen maken naar een gezondere leefstijl zonder dat je het overzicht in getallen kwijtraakt en al je voedingsproducten aan het scannen bent. Dat is meteen ook het nadeel: het geeft je geen input voor een planmatige aanpak van je eetschema.

  • iOs, Android en via deze website
  • Gratis en betaalde versie voor meer mogelijkheden

Naast deze drie apps zijn er nog tal van andere apps te downloaden. Het is maar net waar jouw behoefte ligt. Bepaal dus eerst voor jezelf wat een app voor jou moet kunnen.