Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo ga je veilig in je eentje op pad

In je eentje wandelen kan heel prettig zijn. Je komt helemaal tot rust, kunt je gedachten op een rij zetten en van de natuur genieten. Maar niet iedereen voelt zich veilig genoeg om alleen op pad te gaan. Daarom geven we tips.

Wandelaar in het bos

Er zijn verschillende redenen om liever niet alleen te willen wandelen. Voor de één heeft dat te maken met de eigen gezondheid, terwijl een ander bang is om te verdwalen. Ook de eigen veiligheid kan een issue zijn. Met name vrouwen ervaren zo nu en dan een gevoel van onveiligheid als ze alleen wandelen. Wandel.nl geeft je tips, zodat je veilig in je eentje kunt genieten van een mooie wandeling.

Gezondheid

Vind jij dat jouw gezondheid je belet om alleen te wandelen? Misschien kunnen deze tips je helpen om toch die drempel over te gaan.

  • Wandelen is gezond en bij veel fysieke of psychische beperkingen juist een middel om je beter te voelen en misschien wel je herstel te bespoedigen of de symptomen te verminderen. Overleg eventueel met je behandelend arts of wandelen voor jou tot de mogelijkheden behoort.

  • Wil je beginnen met wandelen en is alleen wandelen voor jou het doel? Start dan eerst met een kort rondje rondom de woning. Eventueel vergezeld door een wandelmaatje om zelfvertrouwen op te bouwen. Gaat dit goed en vind je dat je klaar bent voor een volgende stap? Breid dan je rondje uit of maak je rondje alleen. Dit kun je steeds verder uitbouwen.

  • Laat thuisblijvers, of de buurman/-vrouw weten dat je even buiten de deur bent. Spreek een tijd af waarop je verwacht terug te zijn en laat weten welke route je gaat lopen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kan eventuele hulp snel ter plaatse zijn. Neem ook altijd een opgeladen telefoon mee, zodat je zo nodig ook zelf hulp in kan schakelen.
Vrouw wandelaar rugzak uitkijk

Bang om te verdwalen?

Niet iedereen heeft een ingebouwd kompas of vindt het heerlijk om te dwalen door het bos en maar te zien waar hij of zij uitkomt. Verdwalen kan best intimiderend zijn en angst inboezemen. Maar laat die angst je zeker niet weerhouden om alleen te gaan wandelen.

  • Er zijn heel veel uitgezette routes door de mooiste Nederlandse natuurgebieden, maar ook dichterbij huis. Kijk maar eens op de sites van NatuurmonumentenStaatsbosbeheer of Klompenpaden. Het enige wat je hoeft te doen is opletten tijdens het wandelen, want de routes zijn met markeringen uitgezet. Veelal kun je de gekozen route ook in een app volgen. Zet je GPS- en locatie-functie aan en je ziet precies op het kaartje van de route waar je bent. Makkelijker dan lijntjes volgen wordt het niet.
  • Heb jij een sporthorloge waar je gpx-routes in kunt uploaden? Kies een bestaande route via bijvoorbeeld Komoot of knoop zelf punten aan elkaar via een Wandelnetwerk. Vervolgens kun je deze route uploaden naar je sporthorloge of op telefoon uitlezen.
  • Leer kaartlezen. Het is helemaal niet zo moeilijk, maar helpt je wel om over je verdwaalangst heen te komen. Het enige wat je nodig hebt is een goede (gedetailleerde) kaart van je wandelgebied en een kompas. Als je deze techniek een beetje onder de knie hebt, krijg je veel meer mogelijkheden om te wandelen. En wellicht vind je het nog leuk ook om met een kaart op pad te gaan!
  • In Nederland is het bijna niet mogelijk om te verdwalen. Zeker niet als je een telefoon bij de hand hebt. Zorg dat deze opgeladen is en dat je Google Maps er op hebt geïnstalleerd. In sommige gebieden is het bereik niet altijd even goed, maar als je een stukje verder loopt kom je vanzelf weer in de buurt van een netwerk. Met Google Maps kun je makkelijk je locatie bepalen. Wel je GPS- en locatie-functie aanzetten. Tip: sla je parkeerplaats op met een ster, als je met een auto bent gekomen.
Hipster met telefoon aan het wandelen

Een foute ontmoeting

We willen het liever niet benoemen, maar als je alleen wandelt loop je nu eenmaal een groter risico om lastig gevallen te worden onderweg dan wanneer je met een groepje gaat wandelen. De kans dat dit gebeurt is niet heel groot, maar het feit dat het kán gebeuren kan er wel voor zorgen dat je niet alleen wilt wandelen. Blijf vooral bij je eigen gevoel: als je het echt te eng vind om alleen op pad te gaan, doe dat dan niet. Maar wil je wel alleen op pad gaan, dan kun je met deze tips ongewenst contact afwenden.

  • Neem je telefoon mee. Mocht je een verdachte situatie tegen komen, bel dan een vriend(in). Iemand die telefoneert, is minder interessant om lastig te vallen, omdat je een getuige aan de lijn hebt.

  • Via Whatsapp kun je live je locatie delen. Stuur dit linkje naar een vriend(in), zodat iemand weet waar je bent en je gedurende je wandeling kan volgen. Ook diverse sporthorloges hebben deze functie.
zelfverdedigingsspray

Een aanval, en dan?

We hopen het nooit mee te maken, maar word je daadwerkelijk aangevallen, dan mag je je in Nederland verdedigen met bepaalde ‘wapens’. Deze zullen geen blijvende schade veroorzaken, maar geven je wel een paar seconden de tijd om weg te komen.

  • Sleutels kunnen een simpel en doeltreffend wapen zijn. Neem je sleutelbos in een gebalde vuist en laat één of twee sleutels tussen je vingers doorsteken. Bij een aanval kun je met je vuist uithalen en krassen veroorzaken, waar de aanvaller niet op bedacht is.
  • Beter gebruik je je telefoon om iemand te waarschuwen, maar je kunt je telefoon ook als slagwapen gebruiken. Een hard voorwerp heeft meer impact dan een klap.

  • Er is een legale zelfverdedigingsspray die een hardnekkige kleur achterlaat. Richt er mee op het gezicht van de dader en de kleur, die één tot drie dagen blijft zitten, maakt het voor de politie makkelijker om de dader te vinden.

  • Met een stijlvolle armband van Invi schrik je je aanvaller af. Door de armband open te klikken ontsnapt er een walgelijke geur, wat jou de mogelijkheid geeft om weg te komen.

  • Met de Safelet SOS armband kun je in noodsituaties een alarm sturen naar vrienden of familie. Deze nodig je van te voren uit via de app en worden je guardians genoemd. Zodra je het alarm indrukt worden zij gewaarschuwd en weten ze waar je bent en kunnen ze je helpen door in actie te komen.

  • Met een persoonlijk alarm trek je de aandacht van omstanders, of schrik je een aanvaller af. Het apparaatje geeft met een druk op de knop of het verwijderen van een pin een signaal van 130 decibel af.

  • Leer zelfverdedigingstechnieken. Niet alleen kun je je in een noodsituatie verdedigen, je gaat je er ook zekerder door voelen. Er is keuze uit heel veel verschillende vechtsporten. Krav Maga is bij uitstek een sport om aanvallen te leren afwenden. Je kunt ook kiezen voor een specifieke zelfverdedigingscursus (voor vrouwen). Kijk eens op Google voor mogelijkheden bij jou in de buurt.
Leer zelfverdedigingstechnieken
  • Voorkomen is beter dan genezen. Als je merkt dat je bijvoorbeeld gevolgd wordt, zoek dan andere mensen in de buurt op. Trek de aandacht door heel hard ‘BRAND’ te roepen (dit schijnt beter te werken dan ‘HELP’), trap tegen een auto zodat het alarm af gaat, bel aan bij een huis of loop een winkel of tankstation binnen en leg de situatie uit. Wegrennen heeft alleen zin als je weet dat je binnen korte afstand hulp kunt krijgen.