Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Ontdek de andere kant van de Bollenstreek

Wat heeft de Bollenstreek nog meer te bieden naast een zee aan voorjaarsbloemen? Wat dacht je van glooiende duinen, knisperend groen, velden vol dahlia's en een instant vakantiegevoel. Wandel.nl neemt je mee over een van de routes van de Duin en Bollen Vierdaagse (10 t/m 13 oktober 2024) in Noordwijk.

afbeelding wandelaars op het strand in Noordwijk

Tekst & foto’s: Lizanne Croonen

Herken je dat bij kustplaatsen? Zelfs als je de zee nog niet ziet, ruik je ‘vakantie’. Na de eerste aanblik op de vuurtoren van Noordwijk, gaat dat gevoel niet meer weg. Dankzij de witte toren van 25,5 meter hoef je in deze badplaats in elk geval nooit te verdwalen.

Hollands Duin

Dit weekend maak ik een wandeling van 20 km die de deelnemers aan de Duin en Bollen Vierdaagse op hun slotdag maken: door de duinen bij Noordwijk, via Langeveld en Noordwijkerhout weer terug naar de badplaats. Vanaf de levendige boulevard loop je in een vingerknip de duinen in. Eerst nog wat appartementen in mijn rug, dan de bunkers van het Museum Engelandvaarders en Atlantikwall Museum aan mijn linkerhand. Niet veel later geniet ik van de stilte.

Foto van de duinen
Hollands Duin bij Noordwijk.
afbeelding van de duinen bij Noordwijk

Soortenrijkdom

Open schelpenpaden wisselen af met zanderige gedeeltes, waarbij duinbosjes in dit zonnige weekend zorgen voor de nodige verkoeling. Hollands Duin is het thuis van vele dierensoorten, zoals reeën, vossen en vogels, waaronder de buizerd en de nachtegaal. Ik loop langs geurende dennen, helmgras en kom ook veel duindoorns en bloeiende vlier tegen. Het samenspel van zon, wind en water maakt dit tot een van de soortenrijkste natuurgebieden van Europa.

Middenin de duinen zie ik een groepje mensen mediteren. Ik kan me goed voorstellen dat je daar de rust voor vindt op deze plek. Op de Kwekerijweg sta ik versteld van de glooiende paden; een erg mooi stuk van de route. Eenmaal in het Piet Florisdal kleurt de route groener. Hier lopen wandelpaden van het Wandelroutenetwerk provincie Zuid-Holland en ik zie ook een markering van de LAW Nederlands Kustpad.

Langeveld

Wanneer ik via duingebied De Blink (niet toegankelijk want kwetsbaar gebied) het Marine Radiostation Noordwijk ben gepasseerd, neem ik een koffiepauze bij de gezellige strandafslag. Vanaf hier laat ik de kust achter me en in het Langeveld loop ik het boerenland op. Bloemen en bollen zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met deze streek, al zie je nu maar weinig kleur. Toch tref je jaarrond verwijzingen naar de bollencultuur, zoals kassen, schuren, een kunstwerk in de vorm van een reuzenbloembol en wacht, zie ik daar eerste zonnebloemen opkomen? Een reiger gebruikt een leeg veld als start- en landingsbaan en zwaluwen zoeven langs me op.

Foto van een kunstwerk: de Reuzenbol door Nicoline Heemskerk
De Reuzenbol 'Langeveld', een kunstwerk van Nicoline Heemskerk.
Foto van een kas op het boerenland bij het Langeveld
Een reiger gebruikt een leeg bollenveld in het Langeveld als landingsbaan.
Foto van het Oosterduinse meer
Het Oosterduinse meer.

Aan het Oosterduinse meer nemen recreanten een duik en ik kan een colaatje aan de waterkant niet weerstaan. Dit recreatiegebied kun je ook verkennen via de routes van Wandelnetwerk Bollenstreek.

Noordwijkerhout

Dan nader ik Noordwijkerhout. Ik passeer wat bijzondere rijksmonumenten, zoals Sint Bavo, een voormalige psychiatrische inrichting ontworpen door architect Peter Bekkers en zijn zoon Jos. Bij De Witte Kerk zie ik veel mensen genieten van een terrasje. Met een broodje Hollandse Nieuwe in de hand ga ik verder richting Noordwijk. De gezellige bewoners, fietsers en medewandelaars geven me (figuurlijk) een zetje de goeie kant op.

 

Landgoed Nieuw-Leeuwenhorst

Dan leidt de poort van landgoed Nieuw-Leeuwenhorst me naar een groene oase van het Zuid-Hollands Landschap. Ik geniet van de vogeluitkijk, doorkijkjes naar een statig landhuis en het parkachtige landschap met bunkers, vijvers en eeuwenoude beuken en eiken. Vanaf de hoger gelegen oude strandwal kun je het landgoed goed bekijken.

Foto van De Witte Kerk in Noordwijkerhout.
De Witte Kerk in Noordwijkerhout.

Hierna passeer ik nog een enthousiaste pioenenkweker en ben ik alweer bijna in Noordwijk. Ik zie een markante, rietgedekte school (De Witte School) en een historische watertoren in art-decostijl popt op tussen de woonhuizen en dan kom ik al aan in het gezellige centrum. Ik kan me helemaal inbeelden dat deelnemers aan de Duin en Bollen Vierdaagse hier in oktober vrolijk worden onthaald!

Foto van het centrum van Noordwijk
De finish: het centrum van Noordwijk
Foto van Anja en Daan Jansze in een tulpenveld.
Anja en Daan Jansze van De Tulperij, op een tulpenveld in het vroege voorjaar. Foto: © De Tulperij

Bollencultuur

Na mijn wandeling ga ik nog even langs bij De Tulperij in Voorhout, de bollenkwekerij van Anja en Daan Jansze. Hier loop je langs op een andere route van de Duin en Bollen Vierdaagse. Tijdens een rustpauze kun je al je vragen stellen over de bollencultuur. Jaarrond is er bedrijvigheid. In juni worden de tulpenbollen gerooid en gedroogd. Scholieren staan in de startblokken om de eerste bollen te gaan pellen, het favoriete bijbaantje in de streek. Daarna worden de bollen gesorteerd op maat en zijn ze klaar voor de zomerverkoop.

Op de geestgronden doen de bollen het erg goed. Het waterpeil ligt hoog, vertelt Anja vanuit haar tuin waar nu de laatste alliums bloeien en de eerste dahliastekjes zichtbaar zijn. Ze legt bijvoorbeeld graag uit waarom tulpen worden gekopt (“zo kan de bol geen energie verdoen aan zaadvorming en groeit hij beter”) en waarom stukken land wekenlang onder water worden gezet, namelijk omdat je hiermee ziektes in de aarde verstikt zonder chemicaliën te gebruiken. “Het land wordt zo een walhalla voor ganzen, lepelaars en andere watervogels.”

Anja vertelt dat tijdens de Duin en Bollen Vierdaagse in oktober de eerste voorjaarsbloemen zoals narcissen, hyacinten en tulpen de grond in gaan en dat de zomergewassen worden gerooid, zoals de dahlia’s. Tot begin oktober staat hier een prachtige showtuin met 650 soorten dahlia's in volle bloei. Tijdens de Duin en Bollen Vierdaagse wordt de siertuin gerooid, maar kun je nog wel je eigen bloemen plukken in de pluktuin en je kunt er ook bollen kopen voor in je tuin.

Foto van Anja Jansze tussen de dahlia's.
Anja Jansze tussen de dahlia's. Foto: © De Tulperij
Foto van het strand bij Noordwijk.
Het strand bij Noordwijk.

Uitgerust

Nu zit mijn wandeldag er echt op en ik leg mijn benen te rusten op het hotelbed. Ik stel me voor hoe de lopers zich straks na vier dagen voelen, hopelijk hebben ze iets beter getraind dan ik. Gelukkig zit mijn hotel rechtstreeks aan de boulevard in Noordwijk, dus hoef ik maar een paar stappen te zetten richting een strandtent voor een goddelijke risotto en een welverdiend glas wijn. Daarna voeg ik me bij de meeuwen aan de kustlijn, waar ik de zon zie zakken en ik nog wat zilte zeelucht opsnuif.

De volgende ochtend start ik uitgerust aan een strandwandeling. Met mijn blote voeten in het zand en een briesje op mijn gezicht word ik langzaam wakker voor de aanvang van een yogales op het strand. Ik sluit mijn ogen, kom tot mezelf en hoor alleen nog het ruisen van de golven. Docent Elke doet wat extra oefeningen voor de hamstrings. Mijn lichaam piept en kraakt maar voelt daarna een stuk losser.

Wanneer ik de docenten van Yogabeach vertel over het wandelevent in oktober, besluiten ze meteen een speciale yogales gericht op wandelaars op te zetten, met bijpassende stretchoefeningen. Dat zou een hele mooie aanvulling zijn. Wandelen en yoga, een goede combinatie! Op een strandstoel breng ik de rest laatste uurtjes van mijn Noordwijkse wandelretraite door. Ook dat is de andere kant van de Bollenstreek, nietwaar?

Foto van een strandstoel

Doe mee aan de Duin en Bollen Vierdaagse

De tweede editie van de Duin en Bollen Vierdaagse vindt plaats van 10 t/m 13 oktober 2024. De routes van 40, 30, 20, 15 en 5 km per dag starten op dag 1 voor het gemeentehuis in Hillegom, dag 2 in het centrum van Lisse en op dag 3 en 4 op de boulevard van Noordwijk aan Zee.

Foto van een bord bij een pioenkweker: 'Fijne dag en geniet van uw bloemen'.

Meer informatie

Dit wandelweekend werd ons aangeboden door de Duin en Bollen Vierdaagse.

Overnachting: Gulden Tulip Noordwijk Beach ****, Kon. Wilhelmina Boulevard 8 in Noordwijk.

Diner: Nomade Beach House, Kon. Wilhelmina Boulevard 104 in Noordwijk.

Yoga: Yogabeach biedt yogalessen aan op verschillende locaties in Noordwijk: bij Beach Break via strandafslag 21, Beachclub Bries via strandafslag 2 en in de studio op Schoolstraat 44 in Noordwijk.

De Tulperij in Voorhout – met een pluktuin, winkel, koffiebar en siertuinen – is geopend van eind maart tot half mei & 12 augustus t/m 13 oktober. Toegang is gratis. Je kunt een rondleiding boeken via de site.