Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de duinen van Kennemerland

Waar in Nationaal Park Kennemerland heb je het mooiste uitzicht? Wandel.nl ging op onderzoek uit en tipt je een aantal mooie wandelroutes in dit natuurgebied.

Natuurmonumenten | duintoppen | Nationaal Park | Zuid-Kennemerland
Foto: Natuurmonumenten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat bekend om zijn uitgestrekte duinlandschap, waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Waar moet je heen voor het mooiste uitzicht? We vroegen het boswachter Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten.

“De hoogste duintoppen liggen aan de oostrand van het gebied. De hoogste in de regio is het Kopje van Bloemendaal (51 meter), daarna de Brederodeberg (50 meter) en de Koepelberg (35 meter). Die duinen liggen grotendeels in het bos, dus daar heb je niet zo’n weids uitzicht. Mijn favoriet is daarom De Doorbraak, een duintop van zo’n twintig meter hoog, halverwege het natuurgebied, op weg naar het strand. Je hebt er een prachtig uitzicht om je heen van open duin, duingraslanden met herten en konijnen, struiken waarin je nachtegalen hoort zingen, en bossen. Vaak ruik je hier de zee al. Heerlijk!”

Routes

  • Op www.np-zuidkennemerland.nl kun je een wandel- en fietskaart downloaden. Hierop staan alle gemarkeerde wandelingen aangegeven, van 1 tot 11,5 km.
  • De NS-wandelroute Kennemerduinen voert door het gebied en volgt LAW 5.2 (het Hollands Kustpad). Deze route is in het gebied te herkennen aan de wit-rode markering. Startpunt: station Santpoort-Noord, dan via het strand naar eindpunt Zandvoort aan Zee (15 km) of via de Kennemerduinen naar Overveen (16 km).
  • In de Natuurroute app vind je een beschrijving van een wandeling van 14 km door Duin en Kruidberg, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.