Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandeltochten waarbij je het hogerop zoekt

Voor echte bergen moet je natuurlijk in het buitenland zijn. Toch kun je ook in Nederland veel uitdagende hoogteverschillen vinden, bijvoorbeeld om te oefenen voor een bergwandeling. We tippen je een paar gezellige wandelevenementen waarbij je je benen goed traint en geniet van de heuvels en mooie uitzichten.

wandelaars in de Nederlandse bergen tijdens een wandeltocht in het bos.
(Foto: © Stichting Greenrace)

Vind jij het leuk om lekker veel hoogtemeters te maken en je benen dus goed aan het werk te zetten? Misschien heb je wel een bergwandeling in het buitenland in het verschiet, of wil je trainen voor een stevige meerdaagse wandeltocht. Schrijf je dan in voor een van de wandeltochten uit dit lijstje, want die gaan over heuvelachtig terrein. Naderhand heb je wel een drankje verdiend bij de beregezellige intocht! 

Kalorama Wandeltocht, Beek-Ubbergen

 • Zaterdag 20 en zondag 21 mei
 • 5, 10, 12, 20, 30, 40 km


Tijdens de Kalorama Wandeltocht verken je de heuvelachtige bossen van Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Dit prachtige gebied geeft je een instant buitenlandgevoel. De wandelroutes over de langste afstanden lopen zelfs over Duits grondgebied. Klimmen door dit heuvellandschap moet je echt een keer gedaan hebben en biedt aan veel wandelaars meteen een goede training voor de 4Daagse Nijmegen.

De wandeltocht wordt al sinds 1936 georganiseerd en is onlosmakelijk verbonden met verpleegtehuis Kalorama: de opbrengst van de tweedaagse komt ten goede aan extra evenementen en middelen voor de bewoners.

Voor kinderen en wandelaars die minder goed te been zijn, zijn er ook vlakkere routes van 5 of 12,5 kilometer. Het is een tweedaagse wandeltocht die je op beide dagen kunt lopen, maar je kunt ook kiezen voor alleen de zaterdag of zondag.

Bekijk het event
doorkijkje tussen de bomen op de Ooijpolder bij Nijmegen, vanaf een berg.
Een van de vele mooie doorkijkjes op de Ooijpolder, vanaf de bossen bij Beek-Ubbergen. (Foto: © Jasper Verkroost)
wandelaars in heuvelachtige bossen op de Utrechtse heuvelrug.
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, tijdens de Heuvelrug Wandeltocht.

Heuvelrug Wandeltocht, Veenendaal

 • Zaterdag 27 mei
 • 10, 15, 25, 40, 50 km


Het stuwwallenlandschap op de Utrechtse Heuvelrug heeft genoeg uitdagende hoogtemeters voor jou als wandelaar. Tijdens de Heuvelrug Wandeltocht geniet je van een sportieve dag vol gezelligheid en maak je kennis met alle schoonheid in de omgeving zoals bossen, heide, kastelen en weidse vergezichten vanaf de vele heuvels. Vanaf station Veenendaal-Centrum lopen alle wandelaars – jong en oud – hun routes over verschillende afstanden. Onderweg kun je op de rustpunten af en toe je benen rekken en strekken en een gratis kopje koffie, thee of bouillon tot je nemen. Tijdens het wandelen kun je zomaar een acteur of muzikant tegenkomen, dus laat je verrassen door de gezelligheid!

Bekijk het event

Sallandse Heuveltocht, Haarle

 • Zaterdag 10 en zondag 11 juni
 • 8, 15, 20, 30, 40 km


Zijn de bergen in Salland het gevolg van een lekkende zak zand die een reus met zich meezeulde of komen ze door het oprukkende ijs? Deskundigen houden het op het laatste: de Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Tijdens de Sallandse Heuveltocht in juni, wandel je over glooiende heidevelden en oude akkers, door bossen en smeltdalen. Je kunt Schotse hooglanders tegenkomen en misschien wel een korhoender, maar dan heb je erg veel geluk, want het dier is zeer zeldzaam en wordt met uitsterven bedreigd. Startpunt van de wandeltocht is Haarle, en daarbij denk je meteen aan mooie lanen, glooiende heidenvelden en de bossen van de Sprengenberg met Huis Sprengenberg als hoogtepunt. Je bent verzekerd van een aantal stevige klimmetjes!

Bekijk het event
heide en bomen op de Sallandse Heuvelrug met een blauwe lucht.
Sallandse Heuvelrug. (Foto: © Lucas Ensing, Flickr)
heuvelachtig landschap met dor gras en groene heuvels in de verte.
Gulpen. (Foto: © Lucas Ensing, Flickr)

Nacht van Gulpen, Gulpen

 • Zaterdag 17 en zondag 18 juni
 • 70 km


Ben jij een kilometervreter? Tijdens de 45e Nacht van Gulpen wandel je 70 kilometer door het Limburgse Heuvelland, vlakbij de Belgische grens. Niet voor doetjes, dus. Van alle nachtelijke wandeltochten, is dit echt een klassieker. De eerste 60 kilometer loop je in groepsverband met een tempo van ongeveer 5,5 kilometer per uur. De laatste 10 kilometer bepaal jij zelf hoe snel je loopt. De tocht kent geen winnaars, maar is natuurlijk wel een fantastische sportieve uitdaging. Onderweg kom je veel Bourgondische gezelligheid tegen bij de verzorgingsposten en de intocht staat erom bekend glorieus te zijn. Trotseer alle hellingen en passeer de authentieke bergdorpjes, dan heb je een wandelnacht om nooit te vergeten.

Bekijk het event

Grebbe-Vallei Wandeltocht, Rhenen en Renswoude

 • Zaterdag 1 juli
 • 10, 15, 30, 40 km


Wandelen door prachtige natuur waar ooit een verdedigingslinie lag, dat kan tijdens de Grebbe-Vallei Wandeltocht die jaarlijks wordt georganiseerd door de SRVV, De Grebbelinie in Vizier, Fort aan de Buursteeg, wandelsport vereniging Blauw Wit en de EHBO vereniging De Samaritaan. Je kunt starten op twee verschillende locaties. Vanuit het NS-station Veenendaal-De Klomp (bij Renswoude) loop je routes van 10, 15, 30 en 40 kilometer. En vanuit Rhenen is er de mogelijkheid om 15, 20 of 40 kilometer te lopen. Het hoge en lage landschap is hier wonderschoon en je komt langs allerlei historische plekken en verdedigingswerken, zoals bunkers en loopgraven. Inmiddels heeft het groen de sporen van de geschiedenis grotendeels overgenomen. Pak je kilometers op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. En geniet vooral van de prachtige zichten op o.a. de Blauwe Kamer!

Bekijk de events
kazemat tussen de bomen op de Grebberg.
Kazemat op de Grebbeberg, Rhenen. (Foto: © Wattman, Flickr)
wandelaars op een heuvelachtig pad tussen de weilanden.
Heuvelland Vierdaagse.

Heuvelland4daagse, Berg en Terblijt

 • Donderdag 10 t/m zondag 13 augustus
 • 7, 14, 21, 28, 42 km


Wandel vier dagen door de natuur, langs bezienswaardigheden en cultuur in Zuid-Limburg. De wandelingen brengen je door het heuvelachtige landschap rond Valkenburg aan de Geul. Je wandelt veelal over veldwegen en over kronkelende paden door bossen en langs weilanden. Vooral bij de langste afstanden krijg je heel wat hoogtemeters voor je kiezen. Je kunt onderweg volop genieten van schitterende vergezichten en schilderachtige dorpjes. De routes zijn uitstekend gemarkeerd en de organisatie zorgt iedere 7 tot 8 kilometer voor een rustplaats met verzorging. De cooling down doe je dansend op het feestpaviljoen met gezellige muziek.

Bekijk het event

Zevenheuvelenhike, Heilig Landstichting

 • Zondag 24 september
 • 7, 14, 21, 28 km


Hike jij in de nazomer door het absolute 5-sterren-bos van Nederland? In september vindt de Zevenheuvelenhike in de buurt van Nijmegen plaats. Je start in Museumpark Orientalis en gaat dan meteen de heuvelrijke bossen in over veelal smalle bospaadjes. Het parcours is hetzelfde als dat van de Zevenheuvelentrail voor hardlopers, die een dag eerder plaatsvindt. Deelnemers aan de langste afstand moeten maar liefst 650 hoogtemeters overbruggen. Ook tijdens de kortere routes moet er stevig worden geklommen. Als je de finish hebt bereikt, kun je dit vieren op het finishfestival. Hier staan diverse foodtrucks, barretjes, eettentjes en een DJ voor je klaar.

Bekijk het event
wandelaars op de heide in het goudgele zonlicht
Zevenheuvelenhike. (Foto: © Sjoerd Tullenaar)

Winnen!

Tot 11 juni kun je deelnemen aan een leuke winactie waarbij je niet alleen tickets voor de Zevenheuvelenhike kunt winnen, maar ook een hotelovernachting in Fletcher Landgoed Hotel Holthurnsche Hof. Je leest hier hoe je mee kunt doen.

wandelaars in de bossen tijdens de Heuvelrug Wandel2daagse.
Heuvelrug Wandel2daagse in september. (Foto: © Stichting Greenrace)

Meer wandelevenementen

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke wandeltochten en -evenementen. Neem je een kijkje? Voor de echte die hards hebben we ook nog dit overzicht van Kennedymarsen (80 km).

Ga naar de Wandelagenda