Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Dit is het Via Vierdaagse-specialistenteam

Tijdens Via Vierdaagse staat een team van deskundige begeleiders voor je klaar. Bij deze specialisten kun je terecht met vragen over jouw voorbereiding op De 4Daagse Nijmegen. We stellen het Via Vierdaagse-specialistenteam hier aan je voor.

Vierdaagse

Alie Vink

Functie:
Ervaren 4daagse loper en expert in blaarbehandeling

Expertise:
Blaren & blessures

Ik ben Alie Vink en vanaf het begin betrokken bij Via Vierdaagse. Inmiddels heb ik 30 keer de 4Daagse gelopen. Doordat ik een ervaren wandelaar ben, weet ik ook waar de deelnemers tijdens de trainingstochten tegen aan lopen. Via het Rode Kruis ben ik bij dit team betrokken geraakt. Bij het Rode Kruis ben ik één van de Docent-Instructeurs wandelletsels. Ik ben ook nieuw lesmateriaal aan het ontwikkelen voor Eerste Hulp bij Wandelletsel dat voor iedereen toegankelijk is. Binnen mijn expertise heb ik ervaring opgedaan door als hulpverlener mee te werken aan verschillende wandelevenementen, onder andere de Omloop van Goeree, de 80 van de Langstraat, de 4Daagse en de Strand-vijfdaagse in Zeeland.  

Mijn tip, luister naar je lichaam en geniet!

Bart Putman

Functie:
Wandeltrainer & leefstijlcoach

Expertise:
Trainingsschema en voorbereiding & voeding voor/tijdens/na wandelen.

"Hallo, ik ben Bart Putman, 54 jaar jong en ik woon met mijn vrouw en hond in Nijmegen. Naast leefstijlcoach ben ik ook wandeltrainer. 'Wat is nu een wandeltrainer?' Hoor ik je denken. Een wandeltrainer begeleidt mensen die willen beginnen met wandelen of al meer ervaring hebben. De trainer let dan vooral op techniek, maar ook op zaken als uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden met hun hobby en ze er beter in te maken dan dat ze waren.

Ik wandel nu al zo'n 30 jaar en ga dit jaar voor de 25e keer meedoen aan de 4Daagse Nijmegen (altijd de 50km, een keer de 55km). Ik weet nog goed dat ik begon met trainen voor mijn eerste 4Daagse: netjes aan het schema gehouden, uitgelopen, maar ik vond het niet makkelijk. Maar na een paar weken was ik om, het 4Daagse-virus had me te pakken en sindsdien heb ik elk jaar meegedaan en het wordt ieder jaar makkelijker.

Mijn gouden tip voor de 4Daagse: drink onderweg bouillon. Ik noem het toverdrank, omdat je hiermee je mineralen snel op peil brengt en je weer nieuwe energie hebt voor de komende kilometers."

Connie Raijmakers-Volaart

Functie: 
Ervaren 4Daagse-wandelaar & wandel- en hardlooptrainer

Expertise:
Meerdere dagen lange afstanden lopen & trainingsschema en voorbereiding

"Ik ben Connie Raijmakers-Volaart, geboren in 1947. Mijn plezier in het wandelen is ontstaan bij de 4Daagse. Sinds 1963 heb ik onafgebroken aan de 4Daagse deelgenomen. Eerst op de 40km-afstand en daarna samen met mijn man op de 50km, toen vrouwen op die afstand toegelaten werden. In 2016 heb ik tijdens de 100e editie naast de 55km-afstand ook de Ereronde (een extra etappe van 50 km) gelopen. De woorden van de beroemde atletiekcoach Arthur Lydiard (1917 – 2004) vormen mijn gouden tip: 'Atleten moeten genieten van hun training. Plezier geeft de wil om te winnen'. Ik vertaal dat als volgt: Plan je training goed, dus zorg voor een goede opbouw van leuke wandelroutes en houd tijd over voor andere leuke dingen!"

 

Ed Hendriks

Functie:   
Arts

Expertise:  
Blessures, spieren & gewrichten

"Mijn naam is Ed Hendriks, ik heb als sportarts 20 jaar deel uitgemaakt van de medische dienst van de 4Daagse Nijmegen. Daarna heb ik de 4Daagse zelf meer dan 20 keer gelopen en ben daarmee ook lid van de Gouden Kruisdragers. Mijn advies is altijd: Luister naar je lichaam, eet en drink op tijd. Train voldoende, maar ook niet te fanatiek."

Fabiënne Blum

Functie: 
Diëtist

Expertise: 
Voeding en leefstijl

"Dag allemaal! Ik ben Fabiënne Blum. In 2021 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en sindsdien werk ik als diëtist en leefstijlcoach bij diëtistenpraktijk What About Food met veel plezier om iedereen te helpen die vragen heeft over voeding en leefstijl. Dit doe ik op verschillende spreekuurlocaties, maar ook door middel van leuke workshops en programma’s. Sportvoeding is hierbij een terugkerend thema. Ondanks mijn voorkeur voor krachtsport in het dagelijks leven, is het toch een wens van mij om een keer de 4Daagse te lopen. Tot die tijd sta ik aan de (virtuele) zijlijn, jullie aan te moedigen en te ondersteunen bij vragen over voeding en leefstijl.”

Frans Friederichs

Functie:  
NGS-sportmasseur

Expertise:  
Spieren en gewrichten

"Mijn naam is Frans, ik ben Nijmegenaar en ken de 4Daagse erg goed. Ik heb 46 jaar in de verpleging gewerkt. Verder ben ik reeds 43 jaar NGS-sportmasseur. Hiervan heb ik 5 jaar als sportmasseur gewerkt bij het NGS 4Daagse Massageteam en daarna ben ik 28 jaar teamleider van de sportmasseurs geweest. Ik heb zelf de 4Daagse nooit gelopen, maar heb in al mijn jaren als NGS-sportmasseur vele wandelblessures voorbij zien komen en behandeld. Om blessures te voorkomen, moet je op een juiste manier trainen en daarnaast luisteren naar je lichaam. Je kunt beter om raad vragen dan denken dat het wel goed komt. Via Vierdaagse heeft voor alle deelnemers een trainingsschema met goede richtlijnen. Ook zijn goede schoenen, sokken en wandelkleding van groot belang, zowel tijdens je voorbereiding als tijdens de
4Daagse."

Jos Gerner

Functie: 
(Sport)podoloog

Expertise:
Schoeisel en voetblessures

"Ik ben Jos Gerner, 63 jaar oud en hardloper. Al 11 jaar ben ik lid van het Via Vierdaagse-specialistenteam. Ik ben samen met mijn vrouw eigenaar van Xcelsior in Den Haag. Wij verkopen sportschoenen, waaronder natuurlijk ook wandelschoenen en als (sport)podoloog ben ik de hele dag bezig met het analyseren van klachten aan voeten, enkels, knieën, heup en rug. Daarvoor beschik ik over drukplaten, videoanalysesystemen en een motionlab. In onze werkplaats maken we (sport)inlegzolen, aanpassingen aan schoenen en ook slippers op maat. Samen met een podotherapeut, manueeltherapeut en bewegingstechnologen werken we in ons kenniscentrum aan het klachtenvrij bewegen van onze klanten. Je kunt in de winkel terecht zonder afspraak, maar bij de specialisten uitsluitend op afspraak."

Kenneth Damasco

Functie:
Langeafstandswandelaar en ervaren 4Daagse-wandelaar & wandeltrainer.

Expertise:
Trainingsschema en voorbereiden van wandeltochten.

Hallo, mijn naam is Kenneth Damasco, 69 jaar en ik woon in Leeuwarden.

Ik ben wandeltrainer en tevens trainingscoördinator in Drachten. Daar geef ik training sportief wandelen aan wandelgroepen op de locaties Drachten en Beetsterzwaag.

Ik heb ruime ervaring op wandelsportgebied in binnen- en buitenland waaronder de Vierdaagse van Nijmegen (16x) en ook als Ererondeloper bij de 100ste Vierdaagse. Daarnaast heb ik aan meerdere (lange) wandeltochten in binnen- en buitenland deelgenomen. Hierbij hebben meerdaagse trektochten mijn voorkeur. Ook heb ik een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela ondernomen. Daarnaast assisteer ik met het uitzetten en voorlopen van diverse wandelpaden, waaronder een nieuwe pelgrimspad naar Assisi, Italië.

Mijn doel is om mensen in beweging te krijgen en te houden. Wandelen is daar een goed middel voor. Mijn trainingen bestaan uit het geven van looptechniek, krachttraining, balans- en lenigheidsoefeningen en duurloop.

“Lopen kunnen wij allemaal, maar met een goede wandeltechniek houd je het langer vol met minste kans op blessures. Zo blijft het wandelen leuk.”

Monique Jansma

Functie:  
Wandeltrainer & coach

Expertise:
Trainingsschema, voorbereiding & beleving

"Mijn naam is Monique ben 63 jaar en getrouwd. Mijn man heb ik ontmoet in de geweldige wandelwereld tijdens een van mijn wandeltochten toen hij kwam trainen voor de 4Daagse. Ik heb veel ervaring met het organiseren van wandeltochten, groepswandelingen, avond4daagsen en wandelreizen. Al meerdere wandelparcoursen heb ik gemaakt voor o.a. Nacht van de Vluchteling en Nationale Diabetes Challenge.

Daarnaast ben ik al vele jaren trainer/begeleider en coach en heb zowel in groepsverband als individueel vele wandelaars mogen helpen om hun wandeldoel te bereiken. Daarbij vind ik de beleving van het wandelen en de wandelsport een zeer belangrijk aspect.

Komend jaar hoop ik de 4Daagse voor de 11e keer te lopen. Ik heb vele jaren de Via Vierdaagse-bijeenkomsten met heel veel plezier georganiseerd en vind het fijn dat ik met mijn kennis al jaren 4Daagse debutanten samen met mijn collega’s in het Via Vierdaagse specialistenteam mag helpen hun doel te bereiken.

Sinds de 100ste 4Daagse is de Vlaggenparade weer terug bij de officiële openingsceremonie. Vanaf dat jaar mogen de Via Vierdaagse deelnemers er aan mee doen. Ik ben daar ook altijd bij. Met trots lopen we in Nijmegen onze eerste 3,5 km van de 4Daagse. Het is een eer om met de vlaggen te lopen en je als deelnemersgroep te laten zien. Het is een fantastische beleving en voegt echt iets bijzonders toe aan het einde van je trainingsperiode en je start en deelname aan de 4Daagse. Als we de vlaggen op de Wedren mogen afgeven geeft mij dat altijd kippenvel.

Mijn belangrijkste tips: Luister altijd naar je lichaam, haal uit het Via Vierdaagse programma wat er voor jou inzit, vergeet je spieren niet te trainen, “beleef” je trainingstraject en vooral: geniet!"

Hoe kom je in contact met het specialistenteam?

Als deelnemer aan Via Vierdaagse kun je via WhatsApp in contact komen met het specialistenteam. Nadat je bent ingeschreven voor Via Vierdaagse en toegang hebt tot de app, ontvang je hiervoor de instructies.