Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: Hanwag wandelschoenen met bredere 'straightfit extra' leest

De Hanwag wandelschoenen met een 'straightfit extra' leest staan bekend om de extra ruimte voor de voorvoet. Hoe bevallen deze schoenen tijdens dagelijkse wandelingen in de Edese bossen? Wandel- en natuurfanaat Herman van Alfen gaat op pad.

 Hanwag Wandelschoenen Met Bredere Straightfit Extra Leest
(Foto: © Herman van Alfen)

Tekst en foto's: Herman van Alfen

Als fervent wandelaar heb ik door de jaren heen verschillende merken wandelschoenen uitgeprobeerd, maar ik liep altijd tegen hetzelfde probleem aan. Het vinden van schoenen die comfortabel zitten rondom mijn brede wreef. Vaak dacht ik fijne schoenen te hebben gevonden, maar bij langere afstanden begon het uiteindelijk toch te knellen.

Overstag

Toen ik voor het eerst iets las over de 'straightfit extra'-lijn van Hanwag was ik niet meteen overtuigd. Ik ben sowieso het type 'eerst zien, dan geloven'. En de lage wandelschoenen die ik nu had van een ander merk, bevielen redelijk goed. Het grootste nadeel daarvan vind ik de steentjes en takjes die tijdens het wandelen in mijn schoen terechtkomen. Een hogere schoen heeft toch mijn voorkeur, maar ja, die brede wreef…

Uiteindelijk ging ik overstag voor de Hanwag Torsby 'straightfit extra', een mooie hoge wandelschoen. Ik koos voor blauw, eens iets anders dan bruin of zwart waar ik normaal mee rondloop. Wat mij meteen opvalt bij het uitpakken van de doos is het gewicht. Deze schoenen zijn superlicht! Ideaal voor de komende vakanties, ik kan ze eventueel als reservepaar meenemen, het weegt zo goed als niks.

Hanwag Torsby Straightfit Extra
(Foto: © Herman van Alfen)
Herman van Alfen - Review Hanwag Wandelschoenen Bredere Straightfit Extra Leest
(Foto: © Herman van Alfen)

Eerste indruk

Bij het aantrekken van de schoenen merk ik dat ook. Het voelt echt superlicht aan. Wel zo fijn bij een lange wandeling. Ik loop er eerst mee in huis, om te checken of er niks aan de schoenen mankeert. Dit hou ik niet lang vol, deze schoenen vragen echt om lekker naar buiten te gaan.

Ik trek de wandelschoenen dagelijks aan. Na mijn werk rijd ik graag naar Nationaal Park De Hoge Veluwe om nog een uurtje in de natuur te wandelen, voordat het donker wordt. Ik heb dan al een dag op mijn werkschoenen gelopen en het voelt als een bevrijding om de ruimere Hanwags aan te trekken. Mijn tenen hebben genoeg ruimte en op mijn wreef knelt er niks. Dit blijft zo tijdens de korte dagelijkse wandelingen. Ik ben benieuwd of de schoenen mij ook zo goed bevallen bij langere afstanden.

Draagcomfort

In het weekend heb ik eindelijk de tijd om de wandelschoenen uitgebreid te testen. Ik ga lopen bij natuurgebied Planken Wambuis en de Edese Noord Ginkel, een tocht van ongeveer 16 kilometer. Ook nu valt me op dat de schoenen licht blijven aanvoelen, ook na de nodige kilometers. Naast het comfort dankzij de extra ruimte, valt me de goede grip op. Ik loop zonder erbij na te denken ook op gladde of oneffen paden.

Zool Hanwag Wandelschoenen Met Bredere Straightfit Extra Leest
(Foto: © Herman van Alfen)

Wandelen in natuurgebied Planken Wambuis

Ik geniet van wat ik onderweg tegenkom. Planken Wambuis is een uniek natuurgebied op de Veluwe. Met een diversiteit aan flora en fauna. Er leven diverse soorten vogels, maar ook dassen, edelherten en ander wild. Ik wandel hier graag, er zijn verschillende routes die je kunt combineren. Vandaag kies ik ervoor om ook nog door natuurgebied Noord Ginkel te wandelen, om zo ook op ander terrein voor mijn testwandeling te lopen. Het mulle zand op de Ginkelse hei is geen uitdaging voor de schoenen. Ik loop makkelijk door. Het voelt alsof mijn voeten de vrijheid hebben om te ademen terwijl ik over diverse terreinen loop.

Review Hanwag Wandelschoenen Met Bredere Straightfit Extra Leest GORE TEX
(Foto: © Herman van Alfen)

Waterdichte Gore-Tex voering

Het heeft veel geregend en ik kom regelmatig plassen tegen. Dat is geen probleem, de wandelschoenen zijn voorzien van een waterdichte Gore-Tex voering. Of ik nou door modderige paden loop of over een paar stenen stap, de schoenen doen hun werk. Ik vind het echt een verademing om eindelijk schoenen te hebben die perfect passen en ook tijdens lange wandelingen lekker blijven zitten.

Conclusie

Kortom, de wandelschoenen van Hanwag met een extra brede wreef hebben mijn verwachtingen overtroffen. Ze zijn licht, hebben goede grip en – het belangrijkste voor mij – ze zijn stukken comfortabeler dan gewone wandelschoenen. Hanwag maakt de belofte van een perfecte pasvorm voor een brede voorvoet wat mij betreft waar. De schoenen gaan niet in de koffer, maar gewoon lekker meteen aan bij mijn volgende vakantie!

Planken Wambuis - Review Hanwag Wandelschoenen Met Bredere Straightfit Extra Leest
(Foto: © Herman van Alfen)

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden over de Hanwag Torsby Straightfit Extra? De schoenen voor heren kun je hier bekijken. Voor dames is er een vergelijkbaar model. Op deze pagina lees je meer over de Hanwag wandelschoenen gemaakt met een bredere leest. 

Lees meer over Hanwag en bekijk de verkooppunten in de buurt via de onderstaande link.

Meer informatie over Hanwag