Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: op pad met de deuter Futura 21 SL wandelrugzak

Het Duitse merk deuter heeft een uitgebreide collectie wandelrugzakken. Van lichtgewicht dagrugzakken tot heuse backpacks voor de echte hikers. Een van die rugzakken is de Futura 21 SL, een lichtgewicht damesrugzak. Outdoorliefhebber Corine is op pad gegaan met deze dagrugzak en deelt haar bevindingen.

IMG 5034

Tekst en foto’s: Corine Westerink

Deuter is voor de meeste wandelaars geen onbekende naam. Het Duitse merk staat immers al jaren bekend om zijn kwalitatieve rugtassen. Dus toen Wandel.nl mij vroeg of ik een wandelrugzak van deuter wilde testen, was mijn interesse natuurlijk onmiddellijk gewekt.

Eerste kennismaking met de Futura 21 SL

De Futura 21 SL is in verschillende frisse kleuren verkrijgbaar. Ik test de blauwe variant, waarbij de verschillende blauwtinten me onmiddellijk aanspreken. Daarnaast oogt de tas mooi compact. Daar wil ik wel mee op avontuur!

Met een inhoud van 21 liter is deze tas prima geschikt voor dagtochten. Je kunt er met gemak je water, proviand, zitflap en een extra laag kleding in kwijt.  Dankzij de handige indeling van de tas, ben je deze inhoud overigens nooit echt ‘kwijt’. De rugzak beschikt naast het hoofdvak namelijk over een voorvak met handige organizers. Hier berg je kleine zaken als je portemonnee, zonnebril, sleutels en snacks overzichtelijk op. Voor de zaken waar je onderweg snel bij wilt kunnen – zoals een routegidsje, zitflap of handschoenen – heeft de tas aan de voorkant nog een elastisch vak van mesh.

IMG 5090
1681759975283

Ook aan een waterzak, wandelstokken en regenhoes is gedacht

De Futura 21 SL biedt plaats aan een waterzak van max. 3 liter en heeft twee ruime vakken voor waterflessen aan de zijkant. Verder heeft de tas lussen om wandelstokken aan te bevestigen.

Een paar spatjes regen houdt de tas zelf prima tegen, maar bij een aanhoudende regenbui bescherm ik de inhoud van mijn tas graag met een regenhoes. Daarom vind ik het heel prettig dat de Futura 21 SL met een afneembare regenhoes geleverd wordt. De hoes bevindt zich in een speciaal vakje aan de onderkant van de tas en laat zich snel en gemakkelijk om de tas bevestigen.  

De SL (Slim Line) pasvorm

Deuters’ rugzakken met een SL (Slim Line) pasvorm zijn ontworpen voor de vrouwelijke anatomie. De flexibele schouderbanden zijn afgestemd op smallere schouders en zijn wat zachter aan de randen. De heupvinnen zijn flexibel en conisch gevormd, waardoor ze beter aansluiten op rondere heupen. Tot slot is het rugpand wat korter: deuter beveelt de rugzak aan voor mensen met een lichaamslengte van 1.58 t/m 1.78 meter.

Dergelijke pasvormen zijn uiteraard ontworpen op een gemiddelde van gebruikers. Het model is dus zeker niet passend voor alle vrouwen, en andersom hoef je natuurlijk geen vrouw te zijn om in de SL pasvorm jouw favoriete model te vinden. Test dus altijd wat voor jezelf prettig is i.p.v. uit te gaan van een labeltje.

IMG 5004

Ik ben zelf 1.80 meter lang en merkte dat het rugpand van deze tas voor mij net te kort is. Ik droeg de tas hierdoor wat hoger op mijn heupen dan ik doorgaans doe. Dit was gelukkig niet van invloed op mijn wandelcomfort, zoals je hieronder kunt lezen.

IMG 5036

Wandelcomfort

Een tas kan nog zoveel fijne extra’s hebben, uiteindelijk gaat het toch echt om het draagcomfort. Ik moet bekennen dat ik daar na een eerste blik op de smalle heupbandjes van de Futura 21 SL wel wat twijfels over had. Maar toen ik de tas vulde met het gewicht van ruim 2L liter water, verschillende snacks en een zware regenjas bleef hij comfortabel dragen.

Ook het kortere rugpand vormde met de kleine 5 kilo die ik op mijn rug droeg eigenlijk geen probleem. Dit gewicht liet zich ook wat hoger op mijn heupen nog comfortabel dragen, maar ik kan me voorstellen dat je het verschil bij een zwaardere bepakking wel gaat merken.

Over zomerse of inspannende wandelingen hoef je je met de Futura 21 SL geen zorgen te maken. Dankzij het speciale rugpand van mesh draagt de tas niet direct op je rug, waardoor er ventilatieruimte blijft. Ook de verstelbare borstband bevordert het draagcomfort.

Twee minpuntjes

Geen enkele wandelrugzak is perfect. Al moet ik toegeven dat mijn twee minpuntjes bij de deuter Futura 21 SL slechts kleintjes zijn. Deze ‘verwende wandelaar’ mist namelijk een klein zakje op de heupband, waarin je een snelle snack, OV-chipkaart of een bijvoorbeeld een mobiele telefoon kwijt zou kunnen.

Verder vind ik het niet zo handig dat de compressiebanden – waarmee je de tas wat compacter maakt wanneer deze niet vol zit – over de rits lopen. Om iets uit het hoofdvak te pakken, moet je nu eerst de compressiebanden openmaken en deze na het dichtritsen opnieuw afstellen. Ik zie dat dit een euvel is dat bij meerdere rugzakken met een vergelijkbaar model voorkomt, en niet alleen bij deuter.

IMG 5051

Conclusie

De deuter Futura 21 SL is een comfortabele wandelrugzak met handige extra’s die het gebruiksgemak bevorderen. De tas biedt voldoende ruimte om alle spullen voor een dagwandeling mee te nemen. Qua pasvorm is de tas absoluut een aanrader voor mensen die wat korter van stuk zijn. Mensen met een langere rug, raad ik aan om toch een ander model te kiezen. Op de website van deuter vind je een tal van dagrugzakken geschikt voor verschillende type wandelaars.

Bekijk de gehele collectie

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze recensie een rugzak van deuter ontvangen. De review is onafhankelijk tot stand gekomen.