Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandel.nl test de UIXI, een plastuit voor vrouwen

Heb jij als vrouw wel eens hoge nood tijdens het wandelen? De UIXI is een plastuit waarmee je onderweg makkelijk staand kunt plassen. Wandel.nl ging met de UIXI op pad voor een test.

UIXI een plastuit voor vrouwen

Misschien herken je het wel (als vrouwelijke wandelaar): terwijl je een wandeling door de natuur aan het maken bent, krijg je hoge nood. Een toilet is nergens te bekennen, zeker nu alle horeca gesloten zijn vanwege de coronacrisis. En ergens gehurkt zitten in een bosperceel met je broek op je knieën en je billen in de wind is geen prettig vooruitzicht. Alternatief is je plas een tijd op te houden totdat je weer thuis bent, maar dat maakt je wandeling er nou niet bepaald ontspannen op. Regelmatig langere tijd je plas inhouden is bovendien niet gezond. Was je maar een man, denk je regelmatig in zulk soort situaties.

Yesenia de Winter bracht een paar jaar geleden de oplossing op de markt: de UIXI (spreek uit als wiksie). Dit is een herbruikbare plastuit die je heel makkelijk meeneemt en waarmee je tijdens je wandeling bij hoge nood ‘gewoon’ tegen een boom kunt gaan staan. Wandel.nl testte de Uixi tijdens een flinke wandeling uit.

UIXI een plastuit voor de vrouw

Toegegeven, je moet als vrouw misschien even een drempel over als je de UIXI voor de eerste keer gebruikt. Het is nu eenmaal niet gebruikelijk om staand te plassen als vrouw. Daar rust toch een beetje een taboe op. Daarom, en ook om een verkeerd gebruik onderweg te voorkomen, probeerden we de UIXI eerst thuis uit. Belangrijk is om de UIXI goed tegen je lichaam te houden en de tuit naar beneden te houden, zodat de zwaartekracht goed zijn werk kan doen en je niet knoeit. Na een geslaagde eerste test boven het toilet in de badkamer, was het tijd om de UIXI ‘in het wild’ te gaan testen.

Na twee uur wandelen kwam het moment waarop de UIXI tevoorschijn moest komen. Met de rugzak nog op (normaal moet die af als je gehurkt moet zitten), zochten we een boom op een beschut plekje op. Je broek hoeft maar een heel klein stukje naar beneden terwijl je gewoon kunt blijven staan (prettig als het koud is, zoals tijdens onze wandeling) en plassen maar. Bij plastuiten denk je misschien vooral aan kartonnen kokers die je voor gebruik in een driehoek moet vouwen. Na gebruik zit je met een doordrenkt stuk karton opgescheept, terwijl er geen afvalbak in de buurt is. Met de UIXI is dat probleem er niet, want door het vochtafstotende plastic blijft er geen urine op de tuit achter en stop je de UIXI nagenoeg droog weer terug in het meegeleverde beschermhoesje. Wc-papier heb je niet nodig, want door de vorm van de tuit blijven er geen urinedruppels achter. Eenmaal thuis kun je de UIXI onder de kraan afspoelen en laten drogen. Het beschermhoesje kan in de wasmachine.

Mag je eigenlijk wel buiten plassen tijdens je wandeling, of is dit verboden? Binnen de bebouwde kom is het uiteraard niet toegestaan om in het openbaar te urineren. Dit is vastgelegd in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Buiten de bebouwde kom, zoals in natuurgebieden, is wildplassen meestal niet verboden.

Overigens kun je met de UIXI heel makkelijk gebruikmaken van een urinoir (in veel steden te vinden), zodat de UIXI ook binnen de bebouwde kom van pas kan komen.

Plastuit UIXI voor vrouwen

Conclusie

Maak je als vrouw graag lange wandelingen, dan is de UIXI een uitkomst. Hurken, je plas tijdens het wandelen lang ophouden of kleine rondjes wandelen om altijd in de buurt van een toilet te zijn: met de UIXI hoeft dit niet meer. De herbruikbare plastuit is verkrijgbaar in acht vrolijke kleuren en kost 19,95 euro. Je kunt de UIXI via onderstaande button bestellen. 

Bestel de UIXI

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze test een gratis exemplaar van de UIXI ontvangen. Het artikel is onafhankelijk tot stand gekomen.