Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelaars testen de wandelschoenen van Hanwag

Dit voorjaar gingen vijf wandelaars met de wandelschoenen van Hanwag op pad om deze te testen. Op deze pagina lees je wat hun ervaringen waren met de schoenen van Hanwag.

Wandelaars testen de wandelschoenen van Hanwag

Afgelopen voorjaar vroegen we aan wandelaars of zij verschillende soorten wandelschoenen van Hanwag wilden testen. We stelden een testpanel van vijf wandelaars samen, die de afgelopen maanden met de schoenen op pad gingen. Wat zijn hun ervaringen? Je leest het hier.

Welke schoenen hebben de wandelaars getest?

De wandelaars konden vooraf kiezen welke schoenen van Hanwag ze wilden testen. Ze hadden de keuze uit de Hanwag Banks GTX (een hoge trekkingschoen) en de Hanwag Banks Low (een lage wandelschoen). Deze modellen zijn verkrijgbaar in de standaard leest voor heren en dames of in de bunion leest, speciaal voor mensen met een hallux valgus.

Wilko testte de Hanwag Banks GTX Low
Wilko testte de Hanwag Banks GTX Low

De ervaringen van ons testpanel

Wilko, een prestatiegerichte wandelaar die tochten van meer dan 100 kilometer heeft gelopen, testte de Hanwag Banks GTX Low. Gemiddeld wandelt hij 50 kilometer per week en de afgelopen tijd ging hij regelmatig met de Hanwag-schoenen op pad. ‘De schoenen voelden bij het aantrekken meteen goed. Ik hoefde de schoen niet in te lopen, de pasvorm is prima. Ik heb een smalle hiel en brede voorvoet, maar deze schoenen passen perfect.”

Ook eenmaal onderweg was Wilko nog steeds positief over zijn nieuwe schoenen. “Ze geven voldoende grip en de afrol gaat uitstekend. Je kunt goed contact maken met de ondergrond.” Wilko liep eerder op een ander type schoen van Hanwag, de Gritstone. De zool van de Hanwag Banks GTX Low is voor Wilko iets aan de dunne kant. “De Gritstone heeft een vibram zool en met mijn lichaamsgewicht van rond de honderd kilo voelt dat voor mij tijdens langere wandelingen van 20 kilometer of meer prettiger aan”, legt Wilko uit. “Maar ik raad de Hanwag Banks zeker aan voor de lichtere wandelaar en voor de zwaardere wandelaar die niet meer dan 20 kilometer wandelt.”

"Volgend jaar de Vierdaagse Nijmegen"

In tegenstelling tot Wilko, heeft Ellen nog niet eerder op schoenen van Hanwag gelopen. “Ik had al wel goede verhalen over dit merk gehoord.” Ellen wandelt dagelijks 3 tot 5 kilometer en bouwt deze afstand in de weekenden steeds verder uit. Dit voorjaar testte ze de Hanwag Banks Low GTX, een lage wandelschoen. “Ik moest wennen aan de instap en het voetbed, het voelde echt anders dan bij andere wandelschoenen”, legt ze uit. Voorheen kreeg ze in nieuwe wandelschoenen regelmatig last van blaren. “Bij deze schoenen heb ik nog nergens last van gehad. De schoenen voelen soepel en stevig tegelijk. Mijn grootste verrassing was misschien wel het feit dat ik na het wandelen helemaal geen pijnlijke voeten heb, dat was echt superfijn om te ervaren!” Ellen is voorlopig nog lang niet uitgewandeld op de schoenen. “Ik weet waar ik volgend jaar de Vierdaagse Nijmegen op ga wandelen, want mijn ervaring is heel positief! Ik zou andere wandelaars zeker aanraden de schoenen van Hanwag te passen zodra je toe bent aan een nieuw paar wandelschoenen.”

Ron is gewend om regelmatig in een ‘sportief’ tempo van ruim 6 kilometer per uur te lopen. Wekelijks verzorgt hij één of twee keer een wandeltraining bij Atletiekvereniging NOP. De afgelopen maanden liep hij alles bij elkaar ruim 300 kilometer op de Hanwag Banks Low (met bunion leest). Met zijn vrouw Mariët liep hij onder meer over het Kustpad, met etappes van rond de 25 kilometer. “Heel fijn aan de Hanwag-schoen is dat de lip/tong aan één kant vastzit in de schoen. Bij al mijn vorige schoenen trok de lip steeds naar één kant met afknelling als gevolg. Bij deze Hanwag-schoenen is dat onmogelijk.”

Ron is ook positief over de pasvorm. “Ik heb wat bredere voeten en smalle enkels en dan krijg je snel steentjes of zand in je schoen. Zelfs tijdens wandelingen over strand of door de duinen heb ik geen zand in mijn Hanwag-schoenen gehad.” Ook de grip en waterdichtheid zijn prima. Een tip van Ron: “Neem een maat groter dan je normale schoenmaat, maar dat is normaal bij wandelschoenen.” De schoenen die Ron heeft getest liepen behalve op wegen en paden ook op de vloer van de supermarkt. “Ik betrap mijzelf erop dat ik ze ook in het dagelijks leven vaak aantrek. De schoenen ogen netjes en zijn niet zo ‘grof’ als mijn vorige wandelschoenen.”

Ron onderwierp de Hanwag Banks Low aan een test in mul zand op het Kustpad
Ron onderwierp de Hanwag Banks Low aan een test in mul zand op het Kustpad
Jennifer liep op de Hanwag Banks GTX
Jennifer liep op de Hanwag Banks GTX

"Ook mijn ouders hebben de schoenen gekocht

Jennifer testte de Hanwag Banks GTX met narrow leest, speciaal voor wandelaars met smalle voeten. “De instap is fijn, je glijdt als het ware in de schoen”, vertelt Jennifer. “En de pasvorm Narrow sluit perfect aan bij mijn smalle voeten.”

Jennifer maakte diverse wandelingen van 3 tot meer dan 10 kilometer op de schoenen. “De schoenen lopen fijn. Ze geven goede grip door het profiel van de schoen.” Wel raadt ze andere wandelaars aan om de schoenen één maat groter te kopen. “Bij het dragen van dikke wandelsokken merk ik dat maat 39 te klein is.”

Jennifer kreeg vroeger snel last van haar voeten en enkels. “Ik draag al jaren steunzolen, waardoor ik voorheen nooit ver kon wandelen. Met deze schoenen is wandelen weer een plezier geworden. Al in de eerste week was ik zo tevreden over de schoenen en de pasvorm, dat mijn ouders ook nieuwe wandelschoenen van Hanwag hebben gekocht.”

Dat de Hanwag Banks Low zowel geschikt zijn voor korte ommetjes met de hond als voor stevige tochten van 30 kilometer, ervaarde Maria tijdens het testen van de schoenen. “Bij het aantrekken moest ik even wennen aan de tong, die moest ik een beetje plat duren. Maar nu zit dit prima. De schoenen zitten heel stevig om de voet.” De zool zorgde volgens Maria voor een goede demping. “Tot nu voelen deze schoenen van Hanwag beter dan mijn vorige wandelschoenen. Ik heb het gevoel dat deze schoen beter om je voeten sluit. En ook stevigere zolen heeft. Ik zou de schoenen zeker aanraden, vooral voor wandelaars die last hebben van hielspoor.”